Monday, September 13, 2010

Anger : How do you handle it?

I do not know how.

I used to learn it, once. No, many times I've tried my best to be one. But I failed.

I keep on trying, never give up of trying and trying...

but I know what would be the answer...

-->I'm gonna fail each time I tries.

No matter how hard I've tried, still.. I'm gonna failed myself.




Tak pandai marah :( alhamdulillah syukur... Kalau sesuatu insiden itu berjaya membuat saya marah pun, alahai sekejapnya lahai terus reda~ Tak sampai 5 minit dada dah rasa lapang. Tak aci. Sebab tu adik suka ambil kesempatan. Punyalah memasang azam at least nak merajuk (disebabkan marah) 3 hari tapi, kurang 10 minit mesti nanti (dengan izin dan kekuasaan Allah) terus memaafkan orang yang berbuat salah (walau mereka tak minta pun diberi maaf) dan rasa lapang sangat hati walau azam di hati inigin merajuk 3 hari.

Tadi... Setelah berkurun-kurun lamanya tidak pernah marah dengan suara tinggi disulami tangisan (yeah.. seperti biasa), tadi petang,
Akhirnya saya marah. Masya Allah bulan Syawal marah-marah~ haila Mawar~Sudah terlalu lama tak rasa perasaan tu. Lama sangat-sangat.


Saya ada sebab yang tersangat kukuh untuk saya marah. Sedangkan dulu tatkala hidayah ALlah belum singgah menyapa di hati ini pun, masih tetap kalau nak keluar rumah untuk buang sampah, jemur baju, siram pokok bunga segala bagai, masih tetap mengenakan tudung, ini kan pula sekarang? Dulu walau tak rasa sensitif pun tapi masih tetap sangat menjaga. Bayangkan apa perasaannya bila melihat seseorang yang mengaku sedarah sedaging sepusat sesedap oren Sunkist meng-upload gambar anda tidak memakai tudung??? Oh sila jangan risau kerana that particular picture has been deleted by him. Moga ALlah ampunkan saya jika ada yang termelihat. Sungguh saya rasa sungguh terhina tatkala tergamam melihat gambar itu di FB! Astaghfirullah~ Forgive him too ya Allah kerana saya sangka baik, dia tak sengaja.

But... You really made my blood go upstairs just now my dear~

Selama ini saya bersabar, masih mampu bersabar, orang-orang sepusat sedarah sedaging tagged my picture after they upload their photos (including the photos of mine) on FB. I told them(yang sepusat sedarah sedaging) already if their pictures have my figure in it, please do not upload it.

But.. Would they listened?

No.

So I tried to accept it. The only effort that I can do is-->remove my name from the tagged photos.

Yeah I know their friends can still have a look to it whenever they see their profile. But at least, the-picture-that-have-me-in-it would never appear on my profile.

Sorry. My face and all my belongings are not to be seen by all people. Isn't to be enjoyed by all men. Isn't to be showed to all lelaki-bukan-mahram.

I wonder why most of the girls, note the word I used there [girls, not the Muslimah] are very fond of showing their photos to people. Yeah I know all of you are pretty, I mean it, but whats the purpose by doing so?

Changing profile picture all the times. Ok. Can be accepted if your reason is 'saje suka suki' but almost every single day?

Make it clear to me please. Was it 'saja suke suki' or 'saje nak tayang aku cantik' ?

Simpanlah kecantikanmu itu untuk yang berhak wahai yang mengaku 'Islam agamaku'. Ini peringatan buat diri saya sendiri jua. Ya... Saya tahu bukan senang untuk berubah. Tapi yakinlah, bilamana kita ada usaha sesungguh hati untuk memulakan, the rest will become easier then. Dan ingatlah, kita belajar setiap masa dari pengalaman. Sama ada pengalaman diri sendiri mahupun pengalaman orang lain. Mungkin dari kekerapan menukar profile pic setiap hari, kepada selang seminggu baru tukar profile pic. Lama-kelamaan sebulan sekali baru tukar. Dan siapa tahu pada akhirnya, mula merasakan betapa ruginya diri kerana telah menayangkan wajah dan memberi peluang kepada lelaki-lelaki di luar sana untuk menikmati wajah indahmu secara percuma! Berpeluang menikmati setiap keindahan wajahmu, senyumanmu, Allah~ Naudzubillah~
Dan akhirnya, terus mendelete semua gambar yang terdapat wajah diri sendiri di FB. Syukur dengan hidayahMu Tuhan~ Syukran sahabat yang pernah menegur dahulu~

The case that I mentioned above was about yag letak gambar di FB atau mana-mana social network dengan keadaan manusia yang melihat siap boleh mengira berapa tahi lalat yang terdapat di wajah, boleh mengagak tahap kelembutan dan kehalusan kulit. Yang letak gambar tahap kepala sama kecil dengan kepala anak mancis tu saya tak kisah pun.

See? Lari topik da ea :) Berbalik kepada persoalan tadi, saya sangka baik, ada sesuatu yang Allah nak tarbiah saya saat saya menangis-nangis kerana marah tadi. Cukuplah menjadi rahsia antara diri yang penuh hina ini dengan Al-Khaliq~ Indahnya hidup kita jika setiap saat kita mengejar dan mendamba perhatian serta cintaNYA~ sehingga iman dirasakan memberontak, hati dirasakan membentak hebat tatkala terlupa untuk zikrullah walau beberapa minit cuma~

Teringat kata-kata Sai sahabat tercinta dunia Akhirat, menara hidayah saya:

"...andai mereka tahu indahnya cemburu mendamba dan mengejar cintaNYA..."


Ada muslimah ni, dek kerana terlalu mencintai Tuhannya yang sentiasa diagungkan dan diingatinya setiap masa, sehingga tak sanggup untuk memberi walau sedikit cuma ruang untuk seseorang yang saya kira saya boleh terima jika dia ada sedikit perasaan pada muslimin yang sudah dipilihkan ALlah untuknya. Ya saya tahu dia pernah mencuba untuk menghadirkan rasa itu tetapi dirinya memang tak boleh menduakan kasih dan cintanya yang kudus untuk ALlah dan Muhammad S.A.W itu untuk seseorang yang lain. Hatinya seolah-olah awal-awal lagi da buat papan tanda:

'NO ENTRY for love other than to Him and Muhammad (peace be upon him) except after nikah'

Wahai muslimah yang mengalami perasaan seperti muslimah di atas, ketahuilah, betapa Allah terlalu baik kerana sudi menjaga hatimu dari dicemari cinta selainNYA dan RasulNYA sebelum tiba waktu untukmu menyerahkan cinta itu kepada yang berhak kelak. Betapa Allah sudi membantumu dalam menjaga hatimu. Syukurlah~
Janganlah pernah dirimu risau dengan mainan syaitan yang membisikkan kata-kata seperti 'mampukah aku mencintainya kelak selepas pernikahan? ' Tetap yakinlah, dengan kekuasaan dan izin Allah, rasa cinta untuk yang berhak itu akan hadir sendiri tatkala ijabkabul dilafazkan kelak. Yakinlah~ itu semua rahsia Allah~ yakinlah dengan Tuhanmu~

Izinkan saya untuk mengucapkan kepada semua kata-kata yang saya ucapkan dalam sms yang dikirimkan buat hampir semua yang ada dalam contact list phone. Ya saya tahu tak ramai yang tahu nombor saya dan tak ramai yang berani untuk wish Donald Duck garang nih.

Salam Aidilfitri saya ucapkan, mohon dimaafkan segala silap & dosa serta hak-hak persahabatan dan hak-hak persaudaraan sesama Islam yang belum tertunai sepanjang mengenali diri saya, berurusan dan bersahabat dengan saya, kerana saya hanyalah seorang hambaNYA yang penuh dengan kehinaan, kekurangan dan kelemahan. Mohon dihalalkan segalanya dunia Akhirat. Pemergian Ramadhan ditangisi, moga ada peluang untuk bertemunya kembali, kehadiran Syawal sebagai Hari Kemenangan dirai. Tetapi ingatlah, kita hanya layak menganggapnya sebagai Hari Kemenangan bilamana kita merasakan kita telah bermujahadah hebat sesungguh hati dan beribadat sepuas hati pada Ramadhan yang lalu. Dan ketahuilah,Hari Kemenangan yang sebenar adalah bilamana kita menerima buku amalan kita di tangan kanan di Akhirat
kelak, ameen ya Rabb~ taqabbalAllahu minna wa minkum, kullu am wa antum bikhoir.


"...dan orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Dan Allah menyukai orang yang berbuat kebaikan. [Ali Imran : 134]


"jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orng mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah daripada orang yang bodoh." [Al-A'raf : 199]


"sesungguhnya orang yang terbaik daripada kamu adalah orang yang paling baik akhlaknya di antara kamu."
[HR Bukhari no. 3559 dan Muslim no. 2321]


seseorang pernah berkata kepada Nabi, "tolong berikan aku nasihat." Baginda bersabda, "Jangan marah." Baginda mengucapkan sabdanya ini berkali-kali. [HR Bukhari no. 6116]



Jangan kamu marah, kerana marah itu api!






"Orang yang hebat itu bukanlah orang yang dapat membantingkan diri dengan kuat. Orang hebat adalah orang yang mampu mengendalikan nafsunya ketika marah." [HR Bukhari no. 6114 dan Muslim no. 2609]

Moga kita sama-sama mampu mengendalikan nafsu amarah dan mengawal diri melalui zikrullah kerana takutkan kemurkaanNYA yang jauh lebih hebat dan dahsyat di Akhirat kelak, ameen ya Rabb~









5 comments:

  1. Subhanallah, Indahnya Hidayahmu~~

    ReplyDelete
  2. salam Perjuangan Al-Haura' ~
    Sungguh..Allah telah memeliharamu wahai Hawa..
    Sungguh..Allah telah menjaga Nilaimu wahai Hawa..
    Sungguh..Allah telah memuliakanmu..

    Lantaran itu..
    sggupkah dikau menghina dirimu sendiri??
    sggupkah dikau membiarkan si Adam terus menikmati dirimu yg terpelihara itu..


    Sungguh..aku tdk sggup melihat srikandi islam terus tertikam dgn hitamnya fitnah si Adam..

    moga2..post Al-Haura' dpt memberi kesan dihati pembaca2..insyaAllah..

    em..cuma ana nk tanya 1 soalan..
    bgaimana pula jika lelaki yg menayangkan mukanya di laman fb?ape pndapat anda??

    ReplyDelete
  3. insya Allah~ masya Alah sedih pula dgn ayat:

    'srikandi islam terus tertikam dgn hitamnya fitnah si Adam.. '

    kdg2 srikandi Islam tidak memandang ke lelaki, krn mrk tahu muslimah itu TIDAK memandang dan TIDAK dipandang. tp sebalikY wpun mrk tidak memandang, tp mereka sntiasa dipandang dan diintai~

    krn ap?? krn bgitu mahalY nilai mrk lah y mbuatkn para lelaki berusaha mdapatkan mrk dgn cara y MURAHAN!

    mtk berkenalan mtk no fon dr clsmate perempuan~

    sbr lah duhai musimah andai itu terjadi~

    ana fhm mmg rs SANGAT terhina jika ad lelaki y mtk no fon dan mtk taaruf btopengkan alasan 'tertarik utk mjadikan enti sbg isteri'

    nonsense! [asif andai sedikit emosi]

    ok, berbalik kpd persoalan diutarakan, ana rs tape je if lelaki letak gmbar. prmpuan ta rs ap pun. dan ana yakin muslimat y sebenar2 muslimat bukanah dm kaangan mereka y SCAN wajah lelaki.

    skdr pndpt dr ana y faqir lagi hina ini~ perbetulkan jika ad khilaf dimana2. syukran jiddan~

    ReplyDelete
  4. Salam alaik,
    sekadar memberi pandangan..

    Cube kite same2 tadabbur Surah An-Nur ayat 30-31..Allah telah meletakkan suatu keadaan bg keduanya laki dan permpuan..Kedua2 perlu mnjga diri dn kehormatan msg2..sbgmana prmpuan prlu jge pndgn,laki cmtu jgk..

    Nabi prnh brsbda,"Tidak ada suatu fitnah yang lebih besar bahayanya slps kwftanku melainkan fitnah dari wanita"..

    Jdi prmpuan prlu lebih mnjge khormatan dirinya..krna Allah tlah mgurniakan suatu klbihan buat wnita yg mana wajahnya mnjdi mhkota kpd kaum hawa..byk prmpuan yg xsedar..knpa dgn tnpa rase srba slh mmpmerkan wajah mrka kt FB sbg cntoh..sdgkan yg hnya layak mnatapi wjah mrka adlh suami mrka yg SAH!!!..

    Andai gmbr lelaki itu juga bleh tmbulkan nafsu kpd mane2 prmpuan, maka prlu dielakkan dn didlte gmbr itu..semua ini akan mnjebakkn diri dlm zina dlm keadaan yg kite xsedar..

    Trigt juga akan suatu hdis Nabi yg lain,"Syaitan bergerak seperti darah di dalam badan, aku khuatir sytan akn mendtgkan sesuatu yang tidak baik ke dalam fikiranmu..

    Jdi,disana prlu ade hazar.brwspada..dn sbg lgkh yg trbaik adlh REMOVE semua gmbr prsonal SAVE dlm pendrive then OPEN kpd zaujun yg trcinta bile dh bernikah kelak..wallahua'lam

    Dari ana yg dhaif lagi hina,
    ~Al-faqiru ilallah~

    ReplyDelete
  5. syukran syeikh atas pndpt dan perkongsian imuY y sgt bmanfaat~

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen kamu. Saya sangat menghargainya. Semoga Allah merahmati kamu, selama mana kamu hidup di dunia ini, aameen ya Rabb.