Saturday, February 4, 2012

Ini diari namanya

Dengan lafaz basmalah kumulai bicara. Okey attention please. This is what we called the-should-not-read-entry because its similarities to diary, sort of. Amaran. Mohon JANGAN baca kalau memang taknak baca. Ok maka tolong cepat close this tab ye. Ini hanyalah luahan hati yang terlalu ingin menghargai mereka-mereka kesayangan hati yang sangat dicintai diri ini. Hee, sounds like a poem la pulak.

Terlalu lama menyepikan diri membuatkan jari semakin kaku dari menaip kata-kata mencurah rasa dan menterjemah jiwa. Saya tak sanggup lagi dah nak dengar insan-insan kesayangan yang mengamuk menjerit geram tatkala melihat tiada isi dalam blog kesayangan ini. Betul laa. Bukan setakat nak update, nak jenguk pun sumpah saya tak jenguk. 

Mohon maaf banyak ye. Dah tak larat nak dengar kata-kata seperti,

“awak Dyana! Blog awak dah berhabuk laa!” aduhai. Betul boleh pecah ear drum dengar suara encik kesayangan dari zaman sekolah ni menjerit. “Kita geram tau tak! Buka je blog Dyana, mesti takde apa-apa, tensen tau!”

“Diane ko apsal da tak update blog Diane?” Banyak perkara sebenarnya yang terjadi sepanjang ketiadaan entri dari tahun lepas lagi. Perkara penting yang terlebih perlu untuk di-awla (utama) kan.

Tu belum lagi kesayangan hati yang sorang  ni tegur “ Na saya buka blog kamu mesti takde apa-apa Na. Update la Na” hailoh hailoh...

“cik ateh, sila update blog ye.” Haa ni lagi sorang incik kesayangan hati muka ada iras Jepun. Baiklah cik ude.


Sahabat UMT yang menegur. Aduh... Betul patut buat iklan laa cakap tak update sebab ada concrete punya reason. Ngaaa... Tamaw cakap banyak. Enough with all the comments from those people whom I love above.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada yang masih sudi untuk wish the so-called hari lahir merangkap hari bertambah dekat usia dan diri dengan mati subhanallah...

Buat Ude (pemilik blog HAMBA) yang paling awal wish bagi perempuan, punya bersemangat dia nak jadi orang paling first wish sampai aci redah je kan wish tak valid tarikh. Sebelum 0001 malam lagi dah wish. Betul buat ateh terharu laa Ude.

Buat Toby yang sama dua kali lima je aci redah wish tak valid tarikh, sebab nk jadi orang paling awal punya pasal kan? A very big thank you for still willingly to make our friendship last forever insyaALlah.

Thanks for 3rd kakak and mama yang wish before they went to their bed that night, thanks for the gift, I love the two jubah given by them two.

Thanks to abg ipar kesayangan and 2nd kakak yang sanggup call malam-malam before tidur. Hey wait! Apesal semua orang sangat baik and sweet sangat haa tahun ni? Aduhai subhanallah! Mata saya asyik nak bergenang tahu tak! Betul wanita berhati tisu saya ni!

Okeh mari kita say something as an appreciation for those yang wish within the valid date. Ct yang akrab dirinya dalam setiap doa-doa saya, u were the first person dear ^^Along tercinta sahabat akhowat kesayangan pertama yang wish, Dee the bff since skolah rendah whom I love sangat-sangat, Yong kecintaan hati yang dah taip mesej dari 11.55 malam but then cant make it to be the 1st person wishing me.

Hmm, siapa lagi? Ok then ikhwah 1st wish yang rupanya ingat my birthday which I used to categorised him as the very syadid one tapi now kira okey laa. Da hilang alergi and trauma plus the fobia sikit-sikit Alhamdulillah.

Syukran to kak cik kesayangan hati, kak Mastura yang sentiasa dihati, 1st  kakak yang sangat dirindui, Emy the only one bff dalam hati zaman Sakti dulu yang wish, (yang lain sume mmg da hilang ingatan ea? hehe) lagi, incik Izzuddin Norazman, kak Lia yang ikhlas mencintai yang kerap kita jumpa di alam doa, kak Ajwa yang indah akhlaknya, Yang srikandi Islam Perak cermin kesayangan hati ateh, Naimah Daud mad’u merangkap sahabat yang sangat dikagumi dan dikasihi sepenuh hati kerana Allah, natu al-soleh Mujahid Melorrr yang duk kenak sokmo mok tuo.

Goncang-goncang isi kepala, lagi, okeh kesayangan hati  kak Ba who shared the same blessed date with me, Safa kesayangan hati ateh yang manja dan nakal yang paling gila punya awal wish and siap dah bagi hadiah awal-awal sebab cuti sem maka tak jumpa, Safa yang sangat ikhlas memberi kasih tanpa mengharapkan untuk menerima, Diqha kesayangan hati yang banyak berkorban dalam membuktikan ukhwah sejati sampai mati ini, Ust Su yang sering menjadi qudwah buat diri, Ust Hanif yang banyak ilmu diberi tanpa jemu di musolla Habibah dulu, kak Syafiqah bakal orang Selangor si cantik manis kesayangan hati, kak Pijah yang dqna sayang sangat-sangat, kak Su sayang yang tinggi keikhlasan hatinya dalam ukhwah, Ust Pie yang tetap ingat walau jauh di Kuin, Fiza the bff since sekolah rendah yang 2nd wish (I was waiting for Sya’s to be appeared on my zuhud-phone screen) Ust Umar ikhwah last yang wish and the last one yang wish, Alang kesayangan hati yang sangat-sangat dirindui.

My! Subhanallah! Hey I suggest u just close this tab and do something more beneficial than reading this blog laaa...

Kak Ummu and kak Arin yang Dqna sayang banyak sangat, even lambat dah habis tarikh pun, I appreciate it  much. And Wa.... Syukran Wa. Diqya and Pah, love you two sangat! Atiqah Samsimon mantan budak surau zaman Sakti dulu yang sekarang dah jadi sahabat Yana, syukran Tiq...

Semoga setiap yang insan kesayangan Allah di atas ini doakan buat saya, akan berbalik semula kebaikan yang mereka pinta untuk saya, kepada mereka kembali, malah dengan terlebih-lebih lagi. Saya yakin itu, kerana itu doa dan pinta saya pada Dia yang Maha Segala.

Dee, Sya, Fiza the beloved bff sampai akhir hayat who were my bff since sekolah rendah and they ARE still the one, thanks for the BIG panda yang kerja asyik meniarap kemalasan but that big face always making me smile. Thanks for the surprised coming! Buat prank malam-malam! Who taught you this haa? Haha! Btw, I almost cried that night but I had t stay cool kan. Sai kecintaan hati segala organ dalaman, the main character who were working hard to make the prank happened. Thanks for the coming, thanks for the celebration, thanks for the lovely teddy and the sengal cake, I would never ask for more from Him! Dah terlalu cukup alhamdulillah dah ni subhanallah...

Demi  Allah, sungguh, diri ini sangat-sangat mencintai kamu SEMUA kerana Allah....

Pada sahabat-sahabat yang tak wish, tak mengapa! Ukhwah kita bukanlah terletak dalam ucapan hari lahir kan? Tapi, ukhwah kita terletak dari sejauhmana ingatan sesama kita dalam doa. Dinilai dari sejauhmana kesungguhan kita untuk membayangkan setiap wajah-wajah kamu dalam doa. Buat kak Ain BOSS yang Dqna sayang, happy belated dear on your birthdate which was  25th January, Zue my current classmate on 27th  and Farah Nadia Fadzil on 29th January. Haa the one I love too, Eca, Nurhanisah Sanin my ex-Head Girl zaman Sakti dulu merangkap sama-sama budak forum and tukang tegur manusia yang used to be good girl gone bad ni dulu. Betul rasa menyesal jadi budak nakal siap sanggup panjat tangki air sekolah yang betul gila punya tinggi (siapa jatuh memang bole bawa maut) hanya semata-mata nak tulis ‘Dyana was here’  Aaaaa betul gila punya otak masa tu. Okey the rest is history then.

Buat kak Nad yang dengan sepenuh keikhlasan telah mem-popular-kan nama Dqna dan kak Ba seantero Tanah Melayu with her voluntary action called the IKIM radio untuk meraikan kami berdua, syukran a lot wahai bidadari kesayangan hati. Moga kepasrahanmu kak Nad, menjadi asbab kenaikan darjat yang tinggi di sisi Kekasih Agungmu.. Buat sahabat UMT yang sentiasa ikhlas dirinya terhadap Tuhannya, syukran a lot, ana hargai setiap ucapan tanda ingatan bukti ukhwah fillah. Buat kak Pau yang sentiasa menenangkan jiwa, syukran kak Pau :) Eh ayah! Haah ayah yang boleh la pulak bila nampak je kek atas meja, ada pulak tulis nama dia 'MASRI' written there on the cake, thoroughly thought that it was his birthday. Haha ayah ayah.. Betul dia tengah kelam kabut nak pergi muzakarah dgn ikhwan-ikhwan dia sampai his birthday lagi seminggu (which is on today, 4th Feb) pun dia boleh ingat it was his. Hailaaa... But I appreciate your wish and the gift ^^ Hee, thanks to Sim, Azimah Md Akil yang wish baru je ni on FB ^^ Alahai tak kisah laa. Tetap je sangat-sangat sayang dan cinta pada Nisa, Khairunniza Maulut, and Nurul and Yatt even korang tak wish pun. Kenangan di KMJ takkan pernah vanish in my heart oke ^^ insyaALlah ^^

Mohon maaf kerana memang saya dengan sengaja dan rela hatinya disable the application alerting ALL friends in the FB to wish people’s birthday. Pertamanya saya takut. Saya takut akan datang bila saya dah mati, akan ada segelintir manusia yang masih tetap akan mengucapkan ‘semoga panjang umur’ kepada saya yang ketika itu sudah pun di alam kubur. Saya yakin itu. Pasti ada. Maka kerana itu saya memilih untuk disable that birth date of mine. Keduanya, saje je ^^ nak tengok siapa yang betul-betul ingat ^^ memang tak ramai kan? But they are the precious one ^^

Selamat ulangtahun kelahiran buat ayah and sahabat saya, kebetulan kamu berdua sharing the same birth date. Taknak cakap and doa banyak-banyak here. I always doa for you two in my du’a.

Kasih ibu kasih sejati,
Jika hilangnya, tiada ganti,
Sampai mati tetap terpatri
Semoga setiap kesedihan, kesakitan, kesukaran dan kepayahan yang dilalui sepanjang ini dan sehingga hari ini, menjadi asbab untuk diredhaiNYA. Alhamdulillah ala kulli hal ya Allah. Pertambahan umur bukanlah satu kebanggaan, melainkan tanda dekatnya diri dengan kematian, bertambahnya perkara yang ought to be think about and to be settled. Moga setiap langkah, laluan dan urusan di dunia dan di Akhirat yang kekal abadi dimudahkan dalam kebaikan dan keberkatan dari sisiNYA...

Apa pun taqdirNYA, saya redha..... Saya bersedia.... Mohon mereka yang lain juga redha dan bersedia yaAllah...


Salam Maulidur Rasul... Sebatikan akhlak dan amalan Rasulullah dalam diri kita hingga menjadi darah daging insyaAllah. Dakwah setiap saat... Cuba... Im going to elaborate more on this topic someday, insyaALlah...


Ibtisam daiman! Smile always! ^^ Senyum selalu :) walau hati retak seribu pedih terluka disiat-siat tak siapa yang mampu tahu :) best actress laaa katakan kan :) Allahumma solli 'ala Muhammad... 

10 comments:

  1. finally, updated cik ateh!

    da first person juga y give comment....hehe

    reading ur blog just like reading love letter from u...

    i admit that i really love u..

    very aiishiteru...

    jubah?bezday? amboi cepatnya demo buat preparation....

    ibtisam daiman? uhuk..uhuk, tersedak la cik kak..

    pray for me untuk LI ye..

    muka kamu lagi macam jepun+cina+korea+jawa?

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ude..... hee tharu.... hee ^^
      tp kn ateh rs i love u MORE laa ude ^^ sgguh nh ^^
      ateh korbankn ht pn xpe, utk ude tcinta ateh nh ^^

      TSEdak xpe, pkai penyapu tlg tepuk t (mcm kartun)

      aik jepun cina korea JAWA? hee ^^

      Delete
  2. panjang post kali ni lepas lama menyepi...
    salam mahabbah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran akh ^^

      bday akh ana igt smpai ble2, 29 Aug kn sb sama bdate nga kakak ke3 ana. asif ye pnjg SANGAT ^^ ana kn... mcm xknl ana j ^^ asif for taking ur time to read tis luahan ht ^^

      Delete
  3. Replies
    1. oi cik kemaNenek, sila update blog la syg! :)

      Delete
  4. punye la rindu pd kmu sye jdi ur blog reader..well u know me pling payah jgk le nk stalk2 ni..hmm.xbleh dgr lagu2 ni..just make me thinking of u..i just cnt imagine,wat a long period for me to wait until next 3-4 months..xbleh tpu diri,,mmg sye xmmpu habibti..tpi sye cbe insyaALLAH..n tq to b the best ever KH i ever had,,tersenyum2 baca ur entry esp.yg part last..insyaALLAH rmi yg doakan..tahu x,,stiap kali msg,taip or pape rase xnk hbiskn ayt2 akhir,,sbb xnk berpisah mcm yg kte biase bt,byk pitstop nye sblm blik blok..those r the memories yg xkn n xbleh nk lupe,,such a wonderful life dgn kmu ni..terlalu byk dlm kamus hidup sye n hnya diri je simpn..tq dear..robitah n doa2 pengikat rindu kte..pokok2 tnh bintg bulan langit burung2 pkcik guard okay=)..syg krn ALLAH..with love<3

    ReplyDelete
  5. "Mungkin ada seseorang di FACEBOOK yang mengikuti perkembangan kita secara senyap-senyap..yang kerap membaca POST-POST kita tanpa sebarang LIKE dan sebarang KOMEN..serta sentiasa bukak WALL PROFILE kita tanpa kita ketahuinya..

    malah,

    sering mengingati kita dalam setiap DOA-DOA sehariannya..


    Mungkin."..mungkin..mungkin..ada org macam ni..termasuklah ana..ana akui..ana selalu menjenguk disini dan di FB..walaupun ana tak tingglakan 'kesan'..tengok2 kalau ada apa yang boleh diambil pengajaran dan belajar dari situ..ana banyak belajar dari penulisan dan kata2 nti dan sahabt2 nti di blog dan FB..

    TOLONG..tolong la update blog dan FB andai ada masa terluang..kerana orang seperti ana sentiasa menanti dan menjenguk di sini..siapa ana tak perlu tahu..kalau tahu jangan mention..kerana ana seorang yang ego, sombong dan kurang mesra..wassalam..terima kasih nti..terima kasih ALLAH dan hanya Allah layak membalas..semoga dicucuri rahmat Allah sentiasa..

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen kamu. Saya sangat menghargainya. Semoga Allah merahmati kamu, selama mana kamu hidup di dunia ini, aameen ya Rabb.