Wednesday, June 13, 2018

Perkahwinan Penuh Ujian Adalah Teguran Dan Tarbiah Tuhan.

Ikatan perkahwinan,
Didalamnya terkandung penuh ujian,
Badai yang tak pernah dipinta kemunculan,
Tapi sering saja jadi matlamat percintaan.

Derita tak lama,
Bahagia tak kekal,
Itulah tarbiah Allah,
Agar sentiasa Kita,
Sabar dan syukur.

Semat dalam hati,
Hidup memang tempat ujian,
Jika kau lari dari satu ujian,
Ujian lain kan mendatang,
Kerana itulah lumrah kehidupan 
Sebagai hamba Tuhan Ar-Rahman,
Andai saja mahu kau beriman.

Rahmati kami semua ya Allah, aamiin yaRauf, yaWadud, yaRahim, yaMujib.






Malam 28 Ramadhan.
Hamba rindukan Tuhan.

Monday, March 19, 2018

Selamat Hari Lahir, Suamiku Shukri.

Hari ni Isnin. Hari yang paling lemau bagi sesetengah orang. Sebab diorang kena kerja. Alhamdulillah Yana dah lama tak rasa benda tu.

OK sebenarnya hari ni birthday Shuk, suami Yana. And guess what? Today is also my hijri birthday. 1 Rejab 1439.

So it turned out that I have some heart problem with him. We didn't talked much recently. Then ada banyak silap faham. Normal lah tu kan. 

Yana rasa macam nak confront him so that we can talk. Tapi Yana tahan. Sebab kesian kat suami. Penat kerja cari rezeki halal. Takkan balik-balik, isteri sambut dengan muka bersahaja, kan? Plus today is his birthday. I mean his big day. And also happen to be mine too. Yana lipat baju sambil cuba istighfar. Sebab nak distract bisikan syaitan.

Baca ta'awwuz. Reda sikit. Then datang lagi bisikan. Baca ta'awwuz lagi. Sambung istighfar dengan selawat non stop. Dalam kepala, asyik tanya diri sendiri,

"How long do you think we're going to stay married?"

Bajet macam tengah cakap dengan suami la tu. 

Yana selalu je tanya macam ni kat dia. Dengan yakinnya dia akan cakap,

"Forever."

Yana akan tempelak dia dan cakap, "Yakinnya you. You tak cakap insya' Allah pun."

"Insya' Allah forever. Kita kan nak grow old together."

Kebaikan itu dari Allah 

Suddenly Allah set me to listen to this TV show.

Pasal Ar-Rumaisa' Ummu Sulaim. 

But I ain't gonna tell it here now. Cuma Yana nak cakap, kalau kita buat sesuatu kebaikan, sungguh lah ianya memang dari Allah. Allah yang gerakkan dan izinkan. 

La haula wa la quwwata illa billah.

Tiada daya (untuk elak maksiat) dan tiada kekuatan (untuk taat) melainkan dengan (izin) Allah.

Kenapa kita diuji dan sedih

Pernah tak ada satu ketika, ujian datang dalam hidup kita bertimpa-timpa.

Sampai sesak dada! 
Jiwa rasa seksa sangat!
Dada rasa sempit!
Nak bernafas pun rasa tak lancar, sebab dada macam sempit!

Sebenarnya memang kita tak boleh nak deny. Hidup ni tujuannya memang untuk mentaati Allah. Buka tafsir Quran then tengok 51:55. Surah ke 51 dan ayat yang ke 55.***

Allah tengok kita dah lama tak bangun malam (qiamullail) untuk beribadah.
Allah Maha Tahu yang kita dah lama tak tahajjud.
Lama sangat dah kita tak solat taubat.
Lama sangat dah tak baca Quran sampai nangis pasal gerun bergetar hati time baca Quran.
Lama sangat dah tak aim target 1000 istighfar dan 1000 selawat sehari.

Lama sangat kau tinggal kan Allah!
Sedangkan Allah tak pernah sesaat tinggalkan kita. 
Bah kan kita terus hidup dengan segala kemurahan rahmatNya.

Sebab tu Allah jentik sikit ujian ke dalam hidup kita sehari-harian.

Tiba-tiba ada je tak kena!
Kereta rosak!
Paperwork nak bentang kat boss, jahanam anak tumpahkan Meal Shake.
Isteri kata dah tak tahan asyik kena tolong kita punya financial.
Suami kata tak tahan hidup rumah mertua.
Gaduh dengan jiran.
Colleague tikam belakang.
Mertua asyik minta duit kat kita.

Tu semua contoh. Umum je Yana mention. Sebab masalah tu common sangat.

Semua ujian tu bersebab.

Bagi kucar-kacir hidup kita.
Bagi jahanam emosi kita. 
Biar koyak mental kita.
Biar rapuh jiwa kita.

Tujuannya apa?

Satu je. Nak kita sedar, how badly we need Allah in our life! Allah nak kita kembali pada Dia. 

Bila kita ada masalah, kita tak perlu susah hati terlalu fikir sangat apa nak buat.

Allah cuma suruh kita sabar dan solat. Seriously, ada masalah, jiwa sesak, sabar dulu tak payah nak maki ke apa. Terus bangun ambil wudhuk dan solat sunat 2 rakaat. Better solat taubat.

Percayalah nanti kita akan nampak sinar dan jalan.

Siapa yang bagi? Of course Allah. Allah Maha Baik. Takkan saja je Allah nak bagi kita ujian. Unless untuk kafarah dosa-dosa kita atau pun tinggikan darjat anda.

I wrote this as my own self note.


***

Selamat Hari Lahir buat suami ku yang dikasihi, Muhammad Shukri bin Abdul Azman. I never thought I could love a man like this. Thanks for always trying to be a better daddy, husband for me and our two little angels.

Muhammad Naufal bin Muhammad Shukri.
Naura Safia binti Muhammad Shukri.


Gambar lama. Culik dari HP dia lepas dah kahwin. Ni sebelum dia kahwin OK. Kami belum ada gambar berempat yang elok hihi.



Remember this. The best gift you can give to your children is by loving their mum and be kind to their mom.

I'm glad that you're actually trying to give them the best gift ever.

Rasa cinta, kasih dan sayang tu semua pinjaman dari Allah. Mudah-mudahan kita semua sentiasa mampu untuk bersegera kembali pada Allah, tatkala suka duka, susah senang hidup kita.


Saturday, March 17, 2018

Dr. Khairunnisa binti Maulut, My Bella Cullen.

"Yana doakan aku. Placement yang lepas, aku belum dapat. Kau doakan la aku ya." Dia request.

Jenis stail Yana, kalau orang suruh doakan, I require more details. Yana suka doa sungguh-sungguh kat Allah. So Yana tanya,

"Bila next keputusan placement keluar?"

"September ni." Dia jawab. 

2017 time tu. Yana tengok kalendar. Ok sekarang ni Julai. Sebulan lebih nak doa. Just nice. So Yana doa setiap kali lepas solat dan waktu guruh, camni la lebih kurang,

"Ya Allah, bagi lah Khairunnisa Maulut dapat placement HO sebelum 31 Ogos 2017 ini dalam kebaikan, aamiin yaMujib."

Yana yakin Allah akan makbulkan doa Yana. Sebab Allah Maha Baik! :)

Selepas September 2017.

OMG subhanallah punya lah busy gila dengan perut yang dah makin berat dan sarat. Who knows Yana actually gave birth to Naura Safia solehah bertuah ni di rumah! Whoaa. So memang tak sempat tanya Nisa, macam mana doa tu, yelah kita doakan almost everytime kan, mesti lah kita nak tahu macam mana. Tak sempat nak tanya, how is your life now, do you get to start your HO life? Tak sempat weh, tak sempat!

Awal Mac baru ni Yana main belasah je call dia. Eh haha ke February. Dah busy ni, dah jadi mak-mak ni, tarikh dah tak penting okeh. Yang penting ibrah (pengajaran) je.

So we were cathing up stories and keep updating what we've been missed out all this while, until this question popped out from her.

"Eh Yana, kau berapa adik-beradik ha? Aku cuma ingat, kau ada abang, ada kak Uda yang Nuraidah Masri tu dengan adik. 4 orang eh?"

Bahahaha terus tergelak Yana sambil cakap, 

"Teruk gila kau Nisa hahaha! Aku 5 dari 6 la. Atas abang, then kakka 3 orang then aku and then adik laki. Hahahah!" Sambung gelak balik.

Kah kah kah!

Actually Yana rasa kitorang terlalu happy sebab dapat borak and update sejak Jun 2017.

"Ahh ntah-ntah kau lagi teruk! Apa nama adik aku, kalau kau ingat?'' Nisa tanya Yana. Terburai lah perut Yana ketawa!

Girl's meeting day

Rabu lepas, 14 Mac 2018, bagi Yana sangat bermakna. Kitorang jumpa lepas dah bertahun tak jumpa! Last ialah last day kat KMJ waktu kalut dengan Medsi, ujian saringan untuk ambil pendidikan tu. Then masing-masing bawa haluan hidup masing-masing. Sedih. *hati lembut*

First time nampak Nisa, buka pintu rumah, Yana ingat macam

'Habis lah aku takut aku nangis!'

Peluk Nisa and terus nangis. Tak perlu cakap apa-apa pun dah rasa lapang jiwa. Tau tak rasa tu?


You know what it's like when you hug your best friend after so many years did not contact. You feel like that hug actually represent the whole untold stories. Two souls are connecting and communicating each other by just hugging.

Alhamdulillah that drama didnt happened. Thanks to baby Nisa, Khadijah Maisarah sebab Nisa sibuk kena uruskan dia, lepas Yana buka pintu. So I've no chance to hug her bonda and cry heavily.

We keep talking and talking and ntah tiba-tiba Yana yang always lapar, terus tak ada rasa nak makan! Ok Yana memang dimaafkan kalau lapar hahaha sebab Yana BF baby. Yana bertahan dengan 2 gelas hot chocolate drink je sepanjang hari tu. Tau-tau je dah 5 petang. So my Bella kena balik to fetch her husband at Mines.

Dulu waktu kat KMJ, time tu 2008. Twilight baru je keluar and meletup sangat. Yana tak ambil port sangat. Biasa lah hehe me being me, The Plain Jane. Yana selalu rasa Yana plain Jane. Biasa-biasa je, simple je, unknown and macam orang tak perasan pun Yana ada. Yana suka jadi macam tu. Tapi rupanya orang lain tak pandang pun Yana sebagai plain Jane bahahaha! Ayat Nisa dulu, Yana ingat lagi.

"Eh Yana kau pandai main chess tak?"
Tak. Langsung tak. And tak nak belajar pun. Yana jawab camni.

She's the champion of chess kut! Ayat dia lah tak boleh blah bahahahah!

"Yeke! Ko tau, aku selalu pikir macam, ahh kau putih, pandai, lawa, aaa mesti pandai main chess."

Hahahaha don't judge a book by it's cover guyss. Sebenarnya Yana ingat ayat tu sebab Nisa kata Yana lawa. Seriously I have some problem with that. Sebab masa kecil, 3 orang kakak Yana suka cakap Yana buruk. THEY WERE JOKING, but a 3-year-old girl will actually believe anything you tell her for like 3 consecutive years!

Dah malam, baru Yana perasan. Nisa ada bagi something untuk Naufal soleh and Naura solehah. I can't even give one for her little angel. *cry*

So Yana tekad. Soon. Time dia cuti lepas postcall nanti, turn Yana pulak visit rumah dia. 

And buat kau Nisa, aku doa kat Allah, moga Allah sentiasa bagi kau ketenangan, kebahagiaan, kecukupan rezeki yang melimpah-ruah buat kau sekeluarga dan sentiasa diberi hidayah dan taufiq untuk kita semua kembali pada Allah, bila setiapkali kita semua ada ujian hidup, aamiin yaMujib.

Emm by the way, you forgot this!

Hahaha sorry Dija, nanti mama pulangkan ya sayang!

Tau, saja je kan ko tinggalkan sebab nak cari alasan. So aku ada point untuk pergi rumah kau pulak. Hihi. Genius. Tak hairan ko jadi doktor, Nisa. (Tipu je, dia memang tertinggal pun).

So anyway, Yana ialah Pengedar Sah Shaklee Seri Kembangan. Yana terlebih sudi nak bantu kalau korang nak tanya apa-apa pasal semua produk Shaklee dan peluang nak buat side income dengan Shaklee okeh.

Group Yana under Dr. Sarah Bakhtiar #CantikManis, Master Fahana #DAE dan under Master Farihah #Surijunior dan under Master Iffah Anuar MIA #S2U.

Kalau korang beli Shaklee dengan Yana, korang akan dapat percuma konsultasi daripada Yana dan dibawah seliaan doktor dalam group Yana. Kalau nak contact Yana, tekan sini ya.

Lots of love :) Mohon maaf salah silap ya.

Friday, March 16, 2018

Persahabatan Lepas Berkahwin

Korang ada bestfriend tak? I'm pretty sure you do. Most of us do. We can't live alone. Kan? Waktu kat matriks dulu, Yana ada 2 orang kawan yang Yana rapat. Aaaa ok rindunya memori KMJ subhanallah! Khairunnisa Maulut and Azimah Md Akil. Nisa and Sim. Meh sini aku nak ngumpat korang hahah!

Yana yakin, bila situasi berubah, dunia kita pun berubah. Last time masa Yana decided nak call Nisa, I was so shocked to know that how much I left behind!

Dia dah kahwin!
Dia dah pregnant!

She didn't know this but yes I was in tears at that time, when we both were still on the phone.

Yana nangis sebab, sebab rasa macam ya Allah, jauhnya masa dah berlalu. Sebak sangat rasa tu guys, seriously subhanallah.

But we have to get a grip. Tak boleh sedih lama sangat. Knowing that kita dah besar, dah jadi ibu, perlu kuat untuk support suami; financially and emotionally so, Yana tak cerita pun dekat suami. Marriage life ada bermacam lagi dugaan yang kita kena hadapi bersama. So this one is mine!

Semua kita ada peranan

Yana yakin, Allah hadirkan seseorang dalam hidup kita dan tarik seseorang dari hidup kita, semuanya bersebab. I'm gonna pick this cliche quote, 

"Everything happens for a reason."

Kita, korang, mereka, we all bump into each other in our life with our own roles. Semuanya ada peranan masing-masing. Dan tak mustahil satu masa nanti, Allah hadirkan kembali seseorang itu dalam hidup kita, kerana peranan dia pada waktu tu bersesuaian dengan situasi kita di masa itu.

Macam dulu, Yana agak upset sebab Sai kahwin waktu 2013, tahun sedih bagi Yana. Mak meninggal awal tahun, tarikh 2 Januari 2013 mak pergi, then Yana kena balik rumah sebab Latihan Industri (LI) kat MPJBT. I mean if Yana kat UniSZA, dengan sahabat-sahabat, sibuk dengan gerak kerja dakwah, sibuk dengan aktiviti tarbiah dan kuliah, mungkin Yana boleh distract kesedihan tu insya' Allah.

Rasa macam ni last time over night kat UTM, dekat bilik Sai.
Back in 2013 when we were 23.
. Hari Jumaat kareem


The struggle was so real guys. Struggle to suck the truth that your mother has gone. Yana alone dekat rumah tu dengan ayah. Rumah tu suram, sedih, err and creepy I would say hihi. 

And who knows, that time rasa macam, dah hilang Sai. Ada la kut berbulan-bulan, like almost berapa bulan ehh,a hmm alahai tak pasti tapi rasa macam lama sangat tak contact Sai.

Yana siap cakap dalam hati,

"Jangan sedih bila Sai dah tak ada dalam hidup kau macam dulu. Sebab mungkin peranan dia, Allah dah hentikan jap untuk masa ni. Sekarang mungkin Allah hadirkan orang lain untuk ajar kau pasal the real life. The real cruelty life. Tak apa lah Yana. Mudah-mudahan someday Allah hadirkan balik Sai dengan peranan dia waktu tu."

Masya' Allah hahahah subhanallah even just having a flashback and typing this has got me into tears hahahah lembut hati betul!

Suddenly I don't know how and when, eh Yana call Sai! Ok. Tak lah sampai setiap hari contact but sebulan sekali tu, mungkin ada lah kut. Or once in a two month.

Macam mana nak tahu kalian serasi

Kita happy kan bila still rasa 'boleh masuk' dengan kawan baik yang kita sayang. Bila korang dah lama sangat tak jumpa, like bertahun-tahun, but then bila jumpa or call, korang tak rasa kekok. 

Korang tak rasa 

"Sorry I feel awkward. I think I have lost you, because we didn't keep in touch for so many years!"

Kita tak rasa kekok macam tu.

Yana pernah rasa this chemistry dengan Dee. Dengan Fiza and Sya. Awwh how I miss you three so much masya' Allah! Ni best friend sekolah rendah SK Senai dulu. Sai pun Yana kenal masa darjah 2.

Then siapa sangka, Yana rasa benda yang sama dengan Nisa. Alhamdulillah. 


Yeahh agreed!

Bahahaha this post is supposed to be, me telling about Nisa! Tapi padan muka. Lama sangat tak update this virtual diary haa sampai semua benda pun nak cakap.

Salam Jumaat kareem korang :)

Alhamdulillah hari Jumaat mulia hari ni, Allah hadirkan kat Yana seorang ibu untuk dibantu. Anak dia sembelit, umur baya Naufal soleh, 2 tahun. Of course Yana cadangkan dia Meal Shake. Memang kaya dengan serat untuk bantu anak kecil yang sembelit. Klik gambar bawah supaya korang nampak lebih jelas.

Pengalaman anak buah sendiri. Si Iman Jannah yang genius, bijak dan solehah.
Dengan mata kepala sendiri, Yana tengok dia meraung nangis time nak poo poo.




So anyway, Yana ialah Pengedar Sah Shaklee Seri Kembangan. Yana terlebih sudi nak bantu kalau korang nak tanya apa-apa pasal semua produk Shaklee dan peluang nak buat side income dengan Shaklee okeh.

Group Yana under Dr. Sarah Bakhtiar #CantikManis, Master Fahana #DAE dan under Master Farihah #Surijunior dan under Master Iffah Anuar MIA #S2U.

Kalau korang beli Shaklee dengan Yana, korang akan dapat percuma konsultasi daripada Yana dan dibawah seliaan doktor dalam group Yana. Kalau nak contact Yana, tekan sini ya.

Lots of love :) Mohon maaf salah silap ya.

Thursday, February 22, 2018

MAMA RISAU ANAK ADA AUTISME?

It's 2018 now. Yana dah 28 tahun officially ya on 28th of January last month. I'm gonna try to start actively blogging now. So nak practice hehe. Kalau Naufal soleh tengah tengok gadjet, I mean my phone, Yana suka out of nowhere macam panggil dia,

"Abang? OK tak tu?"

Dia akan toleh kat Yana. Kemudian macam reply, 

"Emm kay."

Naufal soleh before 12 months. Still a baby.
11 months already managed to walk;
can you imagine how penat I was that time?


Yana macam relief sangat setiapkali dia toleh, alhamdulillah. Sebenarnya sebab Yana banyak buat reading pasal parenting, pasal autisme punya sign, pasal speech delay dan lain-lain.

One of the sign is, they did not turn to look at you when you are calling out their names. It has something to do with their focus. 

So recently I did told my husband about why not we give him the Omega-3 fatty acid, I mean the best  one in the world. Of course Omega Guard. Kenapa paling terbaik? Because hey it's a pharmaceutical grade okay! And is recognised as Friends of The Sea. Siapa selalu pergi Sushi King, you must be familiar with this term. 

Err itu kalau korang sejenis yang suka membaca benda alah atas meja la hehe.




Bawah ni Yana kongsikan antara tanda autisme. Lagi awal kita dapat kesan, lagi awal bantuan yang kita dapat bagi pada anak-anak kita semua. 

Kids with autisme, sama je rupa bentuk fizikal macam kanak-kanak normal yang lain. Sebab itulah agak susah dan payah nak kenalpasti unless anda ialah ibu bapa yang alert dengan  simptom-simptom yang ditunjukkan secara konsisten oleh mereka. Setiap daripada penghidap Autisme memiliki simptom yang berbeza antara satu sama lain. Antara simptom-simptom Autisme ialah:
  1. Tidak menunjukkan eye contact
  2. Tidak bertindak balas terhadap senyuman
  3. Tantrum yang keterlaluan tanpa sebab sehingga mencederakan diri seperti menghantukkan kepala ke dinding
  4. Tidak menunjukkan minat untuk berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain, malah selesa bermain sendiri
  5. Sering menyebut sesuatu perkataan secara berulang-ulang dan kerap melentikkan badan seolah-olah mengelak apabila dipeluk.
  6. Terlalu sensitif dan mempunyai minat yang pelik kepada sesuatu seperti cahaya, bunyi atau pergerakan
  7. Mereka juga sering kali menunjukkan obsesi kepada sesuatu perkara seperti permainan tertentu sahaja.
  8. Gemar mengibarkan tangan dan memusingkan badan setempat. Malah kanak-kanak 18 bulan ke atas , mereka lebih suka menggunakan isyarat berbanding perkataan.

Kena rajin observe ya. One thing I am always to be thankful is, Yana ialah SAHM, stay at home mother. Jadi Yana, insya' Allah boleh pantau perkembangan anak-anak sambil kerja dari rumah. Alhamdulillah. 

Berminat nak dapatkan softgel Omega Guard, boleh masukkan nama sendiri, alamat dan nombor phone anda disini

Terima kasih sudi membaca.

Sunday, June 19, 2016

Selamat Hari Bapa, suamiku sayang.

Selamat Hari Bapa to every father out there!

Untuk ayah saya, Tuan Masri bin Haji Taslim dan suami soleh dan pengasih saya.

Saya cuma nak share satu je yang sentiasa akan buat saya tersentuh.

Suami saya, he's the breadwinner in my little family, kerjanya sebagai System Analyst memang sibuk. Tidur pukul 3-4 pagi tu perkara biasa. Adakalanya bila dah 6.15 pagi waktu saya kejutkannya bangun Subuh memang tak gerak. Tapi bila saya bisik kan di telinga nya ayat ajaib ini,

"Sayang, kita kan nak anak kita jaga solat. Macam mana anak kita nak jadi macam tu kalau kita sendiri pun susah nak bangun solat. Sekejap je, 2 rakaat je lepas tu kalau nak tidur balik pun tak apa."

Subhanallah suami soleh ini terus bangun perlahan-lahan masya' Allah.

Terharu subhanallah. Waktu saya terlupa, dia sentiasa ingatkan. Kadang tu serious buyer dah transfer dan minta saya cek payment, kalau waktu tu dah azan, mesti saya teringat pesan suami,

"Solat terus By, jangan bertangguh."

Dalam rumahtangga pun kena berpesan pesan dengan kebenaran dan berpesan pesan dengan kesabaran. (Surah Al-Asr)

Saya tau betapa kasihnya suami pada kami berdua, saya dan Naufal soleh. Selalu saya usik, "You sayang siapa lebih ha?" Hahaha suami saya bijak, mesti dia jawab dengan jawapan yang saya nak dengar.

"Mesti lah I sayang you lebih. U kan kilang I. Anak tu produk. I kena lah jaga kilang I baik-baik."

HAHAHAHA! Hamboihh saya ni kilang dia, dia kata??? Haha! Kilang yang baik maintenance kena lah jaga dengan baik kan? Para suami kalau wife anda pregnant, mohon hadiahkan Set Mengandung Shaklee ye. Insya' Allah tiada lagi lesu, lembik, pucat, kaki bengkak no more, Hb cun dan bonus isteri lawa berseri dan sihat kuat cergas insya' Allah!

Moga Allah izin kita bersama dalam ketaatan dan kesejahteraan serta selamanya berdua bersama keluarga hingga ke Jannah, aamiin yaMujib.

Ayah, suami dan biras saya iaitu suami kepada Dr. Hajar Azman,
adik perempuan suami saya.


"Wahai jiwa-jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan redha (kepadaNya) dan diredhai (olehNya). Maka masuklah ke dalam golongan hambaKu. Dan masuklah kedalam syurgaKu."

[Surah Al-Fajr: 4 ayat last. 27, 28, 29, 30]

You're awesome abah Muhammad Shukri bin Abdul Azman!

Istikharah yang tak nampak jawapanNya.

Nak mohon petunjuk, tapi macam tak ada jawapan je ni.

Pernah tak, ada satu ketika kita minta petunjuk dari Allah. Kita pun cuba bersihkan hati dari segala karat dosa dan hitamnya mazmumah dalam diri kita. Kita istighfar 1000 kali sehari. Kita solat taubat. Kita cuba lazimi qiamullail. Kita banyakkan baca Quran dengan harapan keberkatan Al-Quran tersebut akan menerangi hati kita dengan nur Allah.

Kenapa nak kena buat semua tu?

Kejap kejap. Apa ke hal macam pelik. Kita kan nak mohon petunjuk je. Nak kan jawapan dari Allah. Kenapa gaya tu macam nak bertaubat je, apesal macam pelik je?

La, iye lah. Kata nak dapatkan petunjuk dari Allah. Agak-agak kalau hati kita hitam, kita dapat beza kan ke tak sama ada ntah tu petunjuk dari Allah atau bisikan dari syaitan, kan? Kalau hati hitam, bisikan dari syaitan pun kita tak dapat nak bezakan lalu menganggap ianya hidayah dari Tuhan. Haa macam mana? Nauzubillah!

Maka disitulah letaknya peranan tazkiyatunnafs, yakni penyucian jiwa. Agar hati merasa muraqabah, rasa diawasi oleh Tuhan. Perasaan ini yang akan membuatkan kita agar berhati -hati dari melakukan apa jua yang ditegah Allah.

Bila hati sudah kembali bersinar, insya'Allah nur Allah, cahaya hidayah Allah akan mudah menembusi jiwa.

Pernah ke?

Tapi pernah tak ya, dah buat macam-macam ni untuk tazkiyatun nafs ni, tapi kita rasa macam tak nampak lah jawapan kepada petunjuk tu. Siapa pernah macam tu? 

Saya pernah.

Istisyarah (sesama manusia) sudah membuahkan hasil, tapi istikharah (dengan Allah) saya kelihatan masih kabur. Sebenarnya Allah dah pun beri petunjuk, jelas melalui perantaraNy. Tapi saya rasa seakan tidak percaya bahawa itu yang dipilih Allah untuk saya. Haha nak tau pasal apa? Hahaha pasal jodoh! Sebelum tu Allah dah jawab jelas tapi saya degil mahu kan petunjuk yang lebih.


Allah itu menghadirkan petunjukNya melalui pelbagai cara
sebagai wasilah yakni perantaraanNya.
Cuma kerapkali kita sebagai hambaNya tidak menyedari.


See. Hamba tamak kan saya ni. Tak qanaah langsung astaghfirullah. Apa itu qanaah? Qanaah ialah merasa cukup dan bersyukur dengan apa yang ada. Tetapi tidak pula mereka yang qanaah ini malas berusaha. Selepas berusaha, apa yang diberi Allah, itu sudah cukup membuatkan si hamba merasa cukup dan bersyukur.

Lepas pergi pondok di Pondok Pasir Tumboh, saya buat lagi istikhoroh. Kali ni tanpa HP. Tanpa apa jua connection dengan dunia luar. Dah banyak hari minta petunjuk tapi masih tak dapat. Still lagi tak nampak.

Kenapa tak dapat apa-apa tanda nih?


Mungkin sebab jiwa saya masih kotor. Mana tak nya. Lebih 40 hari di sana hanya minggu-minggu terakhir saya mampu lawan nafsu dan syaitan dan bangun qiamullail. Alasan saya,


Penat weh duk pondok. Penat sebab otak kau penat. Ilmu tu mencurah-curah dan kau perlu kaut semua ilmu tu. Sebab kau tau majlis ilmu di dunia ni ibarat taman syurga. Setiap masa ada kelas pengajian kitab oihh subhnallah. Malam memang lena.

OK so memang hati gelap mungkin sebab tu tak dapat gerakkan anggota badan agar bangun dan bangkit menuju Tuhanmu Yana!

Lepas tu saya doa,

"Ya Allah, Yana yakin dengan sepenuh keyakinan bahawa Allah tak kejam, Allah tak pernah zalim, Yana yakin Allah Maha Tahu sudah berminggu Yana mohon petunjuk dan jawapan. Petunjuk yang berkaitrapat dengan soal dunia dan akhirat Yana (jodoh pernikahan) Yana yakin Allah sudah pun memberi jawapan melalui perantaraanMu. Cuma hati Yana yang tak mampu melihat. Astaghfirullah.


Ya Allah andai penuh karat jahiliah di dalam hati ini ya Allah hingga Yana tak nampak jawapanMu ya Allah, bantulah diri ini untuk memahami dan nampak dengan pandangan hati, bahawa itu lah jawapanMu ya Allah. Aamiin yaHadi yaMujib."


Masya' Allah baru nampak!

Benar hidayah Allah hadir menjengah dan Allah izin saya nampak! Melalui apa? Melalui perbualan dan perkataan dari Siti Aqilah adik yang istimewa di hati saya ini. Dia kata,

"Akak take care tau. Adik nak balik pondok adik ni." Dia kata macam tu. Pelik saya. Apa nak take care nya. Malam kang jumpa juga nak solat jemaah nanti dekat madrasah. Tak faham, jadi saya terus tanya.

"Dik, apasal suka sangat pesan take care la, jaga diri please la. Kenapa? Kan jumpa je jap lagi. Mengada haha." sambil gelak-gelak saya tanya. Serius memang dia selalu pesan macam tu haha. Selama ni saya tak ada pun rasa nak tanya. tapi tiba-tiba Allah hadirkan rasa pelik dan rasa pelik tu buatkan saya seperti mahu bertanya. Subhanallah.

Jawab dia, "Adik risau la kalau akak takde depan mata adik. Adik rasa nak akak sentiasa ada depan mata adik so adik boleh jaga akak. Akak kan senang sakit."

Ok rasa nak sekeh siku dia bil apart 'selalu sakit' tu tapi tiba-tiba rasa macam masa terhenti hanya untuk saya seorang sahaja,


Kata-kata itu. Subhanallah! Itu kata-kata yang dia pernah berikan pada saya satu ketika
dulu.

Hati saya tiba-tiba seakan dipandu untuk me-relate-kan kata-kata itu terhadap seseorang. Subhanallah suami saya sekarang!

Jelas lah selama ini hidayah tu telah Allah beri. Tapi pandangan mata hati saya yang penuh dosa hingga tak mampu melihat jawapan yang telah Allah beri selepas saya minta petunjuk.

The rest is history.


Allah merancang setiap segala sesuatu bersebab.


Everything happens for a reason kan? Segalanya berhikmah. Allah Maha Tahu bahawasanya memerlukan seorang lelaki yang penyabar untuk isteri seperti Diyana.

Suami yang banyak beri semangat untuk lebih berjaya dalam membina bisnes Shaklee. Suami saya sering tanya,

"Berapa UV dah?"

"hari ni ada customer tak?"

"Hari ni ada orang order tak?"

Yelah ahaha dah dia yang cadangkan saya duduk rumah jaga anak dan tarbiah anak. Haha susah tau mula-mula nak terima sebab saya suka keluar jumpa orang dan berkomunikasi dengan manusia. Tapi lama-lama saya cuba akur dan taat tanpa alasan.


Insya' Allah ada keberkatan. Dulu saya memang senang sakit. Lepas kahwin, lepas pregnant penuh azab dengan badan lemah lembik sampai pernah fikir dah serik nak mengandung tau. Tapi berkat masih lagi mahu mencuba supplement alhamdulillah biiznillah Allah temukan dengan Shaklee. Serius berbaloi sangat ambil Set Mengandung Shaklee, dan saya rasa some day akan mengandung dengan happy insya' Allah. Berkat cuba dengar kata suami agaknya (haha poyo) tu yang Allah bagi jalan dengan temukan saya dengan produk Shaklee, alhamdulillah. Lepas Set Mengandung Shaklee, saya teruskan dengan Set Pantang Shaklee dan sekarang saya masih teruskan dengan Set Menyusu Shaklee. 


Kurus flat habis perut masya' Allah sampai makcik urut pelik tengok perut macam bukan baru keluarkan budak je katanya,

"kau makan jamu apa Na?" tanya acik urut tu.

"Makan Shaklee je acik, tak makan jamu, takut panas sebab susukan baby." jawab saya.

Alhamdulillah 'ala kulli hal. Saya selalu yakin bahawa satu hari nanti bisnes yang saya usahakan dari rumah ini akan membuahkan hasil. Hasil yang ranum dan mencurah-curah untuk dunia dan akhirat saya. Fokus utama adalah untuk membantu menigkatkan kualiti kesihatan mereka yang memerlukan, yang mahu dan mampu untuk dapatkan bantuan kesihatan, hanya semata-mata kerana Allah semua ini. Moga ada nilai yang besar di pandanganNya.


Bisik pada hati3 kali setiap lepas solat fardhu, pejamkan mata, letak tangan di dada dan sebutlah,

"Allah bersamaku."
"Allah melihatku."
"Allah menyaksikanku,"

Insya' Allah mudah-mudahan kita sentiasa merasa diawasi Allah, aamiin yaMuhaimin.

Friday, June 17, 2016

Malas lah nak berhias depan suami ni. Leceh!

Pagi semalam sebelum suami gi kerja, Yana dah tanya siap-siap ETA bila. Dia kata 'tak tau lagi, kerja banyak.'

Dalam hati Yana "yabeda beduuuu mesti lambat!" haha rindu memang rindu tapi macam best pun ada sebab boleh mess dan selekeh sekejap in my comfy home. Time musim UAT ni (User Acceptance Test) suami ada sampai balik pukul 5 pagi oihh subhanallah. Stres suami sebab dia jenis suka balik rumah cepat-cepat, tak sabar nak manjakan anak isteri.

Sebenarnya suami tak pernah pun request nak Yana lawa all the times tapi bila kita sihat bertenaga ni asyik rasa semangat je tau, nak buat yang terbaik untuk suami dan anak. So semalam dengan rambut kena tarik dengan Naufal soleh, pakai je baju paling selesa di dunia, muka malas nak lawa sangat tiba-tiba dengar pintu kena buka.

Masa National Conference (NC) Shaklee 2016, seronok naik
pentas terima award dengan suami tersayang dan buah hati kami berdua.


Dah cuak semacam tapi fikir balik, ahh orang rumah depan kut. Then macam nak terjojol biji mata dan jantung berhenti berdegup bila suami dah ada depan pintu! Homaihh masya' Allah! Serius terkejut sebab apa pun tak siap lagi! Jangan kata nak tukar baju, pakai perfume pun tak sempat! Jangan kata nak calit lipstik, cuci muka kasi bersih kasi lawa kasi segar je muka, pun tak sempat! Rupanya suami nak buat suprise. Huh suprise lah sangat.

"padan muka you tengok I tak lawa." kata Yana, saja usik dia. "You sentias lawa di mata I By." jawab dia selalu macam tu lah. Haha, ye sekejap Ma, sekejap By. Biasa lah tu orang dah ada anak memang macam tu.

Lepas salam dan peluk cium suami, OK bagi dia leka main dengan Naufal, apa lagi Yana terus ambil peuang cantikkan kulit muka agar tak kusam. Senang sangat, memang lepas cuci muka dengan Nutriwhite, Yana rasa segar sangat kulit wajah, rasa bersih yang tak tau nak describe macam mana ntah rasa tu, then muka nampak lembap, moist sangat tau! Macam lepas sapu moisturizer. Nampak soft. tak tipu ni weyh. Yana just sharing je. Nak share benda baik that is happening to me, lillah. No wonder Nutrwhite Skincare ni sentiasa laku keras. Sebab ramai jatuh cinta walau hanya ambil 2 item je; Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser dan Nutriwhite Make-Up Remover. Macam salin kulit gitu. One more, Yana rasa kulit makin cerah sekarang hee. Biiznillah alhamdulillah terima kasih Allah. Tengok cerita Mok Cun 2 semalam, rasa macam, 'eee nak je aku bagi pakai Nutriwhite, makan Vivix then vitamin C dekat anak si Mok Cun nih! Biar terjojol biji mata awek suami dia tengok muka dia dah tak kusam and berseri gila nak mampus! (geram sangat la tu tengok awek tu duk kepit tangan suami orang) Biaq pi dia pula rasa jeles. Siapa suruh gatal pi kacau laki orang!'

Memang saya emosi sekarang bila dengar atau tengok benda macam ni. Agaknya sebab dah kahwin kut, baru kita faham perasaan orang yang dah berkahwin.

Jimat sangat Nuriwhite ni. Tahan 6 bulan hingga setahun!
Harga macam RM11 sebulan. Ok lah dari pakai ntah apa-apa tapi tak dapat kesan memuaskan.


Jadi kepada sesiapa yang nak cara mudah, fleksibel, pantas dan efisien untuk dapatkan kulit wajah yang sihat dan untuk berhias depan suami, tak ada alasan lagiu dah! No more leceh leceh! Sekejap sangat nak cuci muka tu ha, jom guna Nutriwhite cleanser ni jom! Boleh PM Yana untuk Yana bantu anda dapatkannya ya. WhatsApp Yana : +6013-201 4648 FB Yana : Nurdiyana Masri (sila klik nama Yana tu ya) Salam Jumaat kareem semua! Ramadan kareem, Allahu Akram.

Tuesday, June 14, 2016

Perempuan Duduk Rumah Ni Low Class Ke?

Bersangka-sangka itu dari syaitan.



"Wah vogue nya isteri dia subhanallah!" kata saya, merujuk kepada isteri kepada colleague suami.


Suami saya toleh sekilas, sambung makan dan membalas, "ohh biasa lah, dia kerja kutt." 

Masya' Allah ada rasa pedih di hati. 

That time I was thinking, 'What do you mean by saying so. I am a stay-at-home-wife so I look selekeh or what? Rasa nak nangis tapi tahan haha. Tengah program kut, takkan mau nangis. Kena lah professional. Program aktiviti anjuran company suami, lagi lah kita kena jaga air muka dan maruah suami.

Masa program Family Day company suami, di Legend Resort, Cherating.


Padahal saya rasa saya dah cuba buat yang terbaik dari segi penampilan. Saya mesti akan tanya suami, ETA (estimated time arrival). Sebab seharian dengan Naufal soleh, buatkan saya selekeh. Muka kerap kena air liur Naufal, baju bau muntah, rambut asyik kena tarik. Mess okeyhh haha astaghfirullah!

Dah nak dekat waktu suami sampai, saya akan cepat-cepat siapkan diri supaya nampak lawa, cantik, kemas dan menarik (aamiin insya' Allah, terima lah sebagai asbab untuk mendapat redhaMu ya Allah)

1. cuci muka pakai Nutriwhite Cleanser. (Gentle Deep Foaming Cleanser)

Sebab rasa bersih sangat-sangat wajah dan segar tahap masya' Allah! Lepas lap muka nanti kulit wajah nampak gebu dan nampak lembut, seolah-olah ada pakai krim pelembap. Memang rasa tak rugi beli sekali tapi untuk kegunaan setahun. Harga dia macam RM10 sebulan. Siapa ada masalah kulit insya' Allah slowly improve sebab banyak kandungan semulajadi dalam ramuan Nutriwhite Cleanser ni yang memang bertujuan untuk merawat masalah kulit.

Set Nutriwhite Skincare memang best.


2. Tukar baju kasi lawa sikit.

OK ini harus. Ada skirt ketat tahap jalan itik time jalan--dalam wardrobe saya. Dah nama suri kan, kena lah act like one. Suri is bidadari, hee. Baju sexy pun ada tapi tak mau lah cerita panjang. Malu hee.

3. Sikat rambut dan pakai Lipstik Collagen Nurrraysa.

Lipstik ni saya beli dari Ude Aira dan saya suka sangat alhamdulillah. Dulu pakai Lipstik D'Herbs tapi bila dua, tiga minggu pakai, saya perasan bibir saya makin gelap. Nurraysa ni Ude kata tiada plumbum, plumbum yang buatkan bibir jadi gelap. Oh agaknya yang dulu tu ada plumbum la kut. Allahu A'lam, astaghfirullah kalau saya salah. Pakai lipstik ni bibir rasa berangin, hee best subhanallah DAN tak buat bibir melekit macam gloss tu. Kalau dah kahwin sure faham (aduhh astaghfirullah)

4. Sembur perfume Crabtree and Evelyn--hadiah kahwin dari keuarga suami

Last sekali memang saya akan sembur perfume kasi semerbak bau. Nak pakai over dekat luar, kan haram. Dosa sedia ada dah cukup menggunung, usah ditambah dosa baru untuk diri sendiri. Pakai kat luar over, haram dah dosa. Orang laki tercium dan rasa something dah jadi satu dosa yang lain pula. Duhh, banyak pantang larang perempuan ya rupanya? Iya :) itu tanda Allah sayang dan nak pelihara betul-betul diri kita :) ibarat hadiah berharga yang kita sayang, mesti lah nak bungkus elok-elok, kemas-kemas, tak nak terdedah, tak nak bagi rosak. Kan? :)

SEE? PUNYA LAH DAH SAMPAI TAHAP BERHIAS MACAM NI PUN SUAMI MASIH TERGAMAK CAKAP MACAM TU???

"ohh biasa lah, dia kerja kutt."
"ohh biasa lah, dia kerja kutt."
"ohh biasa lah, dia kerja kutt."

Terngiang-ngiang je. Serius. Lastly saya tak tahan berlakon dan pretend like everything is OK. After a few days, I asked him. We were in the car, I remember that moment.

"Abah, kalau I tanya something, you jawab jujur ye abah." berhati-hati saya menutur kata. Serba-salah pun iya. Bimbang suami terasa hati, sebab dia selalu kata, 'you kan tahu I sayang gila dekat you.'

"Hmm tanya jelah. Kenapa? You ok tak ni?" balas suami.

Saya tarik nafas. Ahh cakap jelah. Tak cakap kang nanti kesian kau Yana penat nak mujahadah sorang-sorang. 

"You, hmm, you pandang rendah dekat I ke abah, sebab I tak kerja, I duduk rumah, I tak keluar rumah pagi-pagi macam isteri orang lain yang tolong financial family. I rasa macam you look down dekat I sayang."

"I tak pernah pun fikir macam tu Ma, I lagi suka you duduk rumah, jaga naufal, sambut I balik, layan I, you berhias untuk I sorang je." jawab suami. Hmm ok dah lega sikit dah. Tapi nak tanya juga, tak kira! 

"Tapi kan kenapa hari tu masa I kata wife kawan you tu vogue, kenapa you jawab 'ohh biasalah, dia kerja kutt' haa kenapa you cakap macam . It's like bagi you, perempuan bekerja ni vogue, yang tak kerja ni selekeh and nothing. Abah you buat I rasa sedih abah." rintih saya, separa merajuk, terluka pun iya. Ntah la.

"Ma, apa fikir macam tu ma. Yelah, maksud I, perempuan kerja memang camtu. Kat luar pakai lawa-lawa padahal patutnya berhias tu untuk suami je. Kat luar lawa, kat rumah nanti kang biasa je. Sebab dah lawa-lawa kat luar rumah. I lagi suka macam you. kat luar biasa je, simple je. Kat rumah you berhias untuk I, pakai lawa lawa, wangi-wangi, sexy sexy. And in fact you banyak je tolong financial kita ma selama ni. Even you duduk rumah tapi you kerja, you ada income you. You ada Shaklee you. You duduk rumah layan I bu the same time bila I perlu, you mesti tolong financial kita." suami menerangkan. Hmm ok rasa OK sikit alhamdulillah. But saya nak cucuk lagi.

"Abah, I rasa I nak buat you bangga la abah. I nak lawa-lawa dekat luar sekali lah. Nanti mesti kawan-kawan you tengok nanti diorang cakap 'wahh bini Syuq lawa lah, pandai bergaya lah' haa nanti mesti you bangga abah. You tak nak rasa bangga dapat I abah?" provok saya pada suami. Hmm saja haha. Saja nak tengok jawapan dia.

"ma, I dah cukup syukur dah cukup bangga dah ma, dapat you ma. I tak perlu nak orang puji you baru I bangga. I know you. I je tahu macam mana you berhias untuk I kat rumah. Sebab tu lah perempuan kalau lawa-lawa berhias untuk suami, sexy sexy untuk suami, bila laki dia kat luar ternampak perempuan cantik ke sexy ke, laki dia tak heran dah. Macam I lah. I akan cakap 'ahh isteri aku lagi cantik, untuk aku sorang je, lagi sexy, aku boleh buat macam-macam dengan isteri aku' you ni, I tak pernah pun look down ke downgrade ke pandang rendah kat you ma, you know that."

Saya dengar je. Rasa nak tempeleng kepala sendiri pun ada. Ntah apa-apa je fikir. Tapi yelah. Semua isteri pun akan rasa downgraded kalau suami cakap camtu. Cuma ibrah nya ialah: terus terang dan cuba jernihkan melalui tanya dulu. Rule number 1 in behavioral science is, Do not assume but ask first.

Siapa yang baca ni ialah suri rumah yang rasa nak cari side income, boleh PM saya di FB atau WhatsApp saya di +6013-201 4648 ya. Yang bukan suri rumah, yang student pun boleh. Ramai je anak-anak Shaklee saya yang lagi tua dari saya, guru, eksekutif, pelajar dan lain-lain. Exec pun ada impian tau nak retire young retire rich some fine day insya' Allah.

Sungguh, perkahwinan ialah salah satu tarbiah besar dari Allah. Moga kita semua diberiNya kekuatan, aamiin yaQawiyy.

"dan sesungguhnya Iblis telah dapat meyakinkan terhadap mereka akan kebenaran sangkaannya (Iblis) (terhadap) mereka (manusia), lalu mereka mengikutinya, kecuali sebahagian dari orang-orang mukmin." 

[surah As-Saba' : 20]

Wednesday, July 15, 2015

The Day I Got Married | 21.3.15

2+1=3

2+1+3 = 6
1+5=6  *yeahh it's totally lame :D


This time we were JUST finished the solemnisation ceremony. Still blushing mehh when the hero was holding my hand (as been asked by the OP = Official Photographer (his FB name: Rahman Bashah)


Masya'Allah tabarakallah astaghfirullah! It's been ages subhanallah since the last time I update my blog!

Mama's gone now peeps. It was on 2/1/2013 which was the saddest moment in my life ever subhanallah. There are so much to tell and to share about this entire journey, from the last time I really wrote about ibrah (lesson) in my life (back then in July 2012, you can check it out here in my blog's posting) until today, now, which I really has stepped into a whole NEW world, as a zaujah to a gentlemen imam and will step into a NEW other life too soon insya' Allah.

Okay fine. Yana, why are u so suddenly speak in English here Yana? U only speak in English with your zauj remember? Bahaha astaghfirullah! Okay I'll go back to my normal mode after this. I am just too excited yet too anxious to start back writing and sharing here, my own baby my blog, not the FB (my FB: Nurdiyana Masri)

The Ramadan kareem is leaving us subhanallah. This Ramadan is so special masya' Allah. 27 of Ramadan, (Isnin malam Selasa) was the Lailatul Qadr biiznillah, hope we ALL can get and grab Allah's blessing, aamiin.

May Allah bless our marriage with HIS eternal love and maghfirah til Jannah, Allahumma aamiin yaMujib.
I love u lillah S.



Prophet PBUH (peace be upon him) said :When a husband and wife look at each other
with love, Allah look at them with mercy
[Sahih Bukhari]




Diyana,
28 Ramadan 1436


Friday, March 22, 2013

Gembira dan syukur dengan musibah.

Dakwah Jumaat Kareem :

seorang 'abidah (org y beribadat-perempuan) yg bernama Rabi'ah al-Adawiah pernah ditanya :

"Bilakah seseorang telah mencapai maqam redha?"

jwbnya :

"Apabila bgembira dgn MUSIBAH yang menimpanya sepertimana dia bgembira dgn NIKMAT yg diterimanya"

org yg memiliki sifat redha di hati akan SENTIASA merasakan kebahagiaan yg tidak terkira. segala sesuatu yg ditemuinya di dunia ini akan dilihat begitu indah dan terasa begitu manis.

Imam al-'Arif billah Abu al-Qasim al-Qusyairi bkata dalam kitab Risalah-nya :

"ketahulah, sseorg hmba HAMPIR TIDAK MUNGKIN redha kpd ketentuan Allah MELAINKAN SETELAH Allah redha kepadanya.

sebahagian petikan dari buku 'Rasul Mulia, Umat Mulia, Akhlak Mulia, karangan Ust Umar Muhammad Noor, hadiah dari Puan Pensyarah Hajah Syarilla Iryani Ahmad Saany kpd sy .

Perkara ini, redha pada Allah ni membuat saya teringatkan seorang sahabat saya, (maaflah ya saya duk sebut selalu nama dia)—Saidatul Akmal Hj Sulong.

Bila ada musibah, kaca pecah, buku terjatuh, kaki tersepit pintu, sakit sebab nak tarik mask kat muka, mesti dia biiznillah akan kata,

“waaaaa subhanallah bestnya! Maha Baiknya Allah bagi saya sakit, bagi saya kafarah! Alhamdulillah!”

Saya tak kata sahabat lain tak redha. Sahabat-sahabat saya SEMUA punya akhlak yang bagus, benar-benar cuba menzahirkan peribadi Qudwah An-Nawairah (teladan yg paling bercahaya) iaitu  Rasulullah s.a.w dalam peribadi mereka, biiznillah.

Tapi Sai ni lain macam betul. Macam budak kecik dapat belon lagaknya, dia punya suka tu. Sahabat lain mungkin akan berkata, xpela redha, sambil  senyum  tenang, yes Anje, this is YOU J

Tapi Sai ni, sampai macam ternganga mulut dia (comel oke) sebab mcm  teruja sungguh.

Mungkin dia sedang cuba terapkan sifat itu dalam dirinya, atau ungkin itu memang output sifat yang terlahir hasil hati yang benar-benar redha, spt yg disebutkan Rabi’ah tadi diatas.


Ukhuwah, sungguh mengasyikkan. tatkala Allah hadirkan ujian,
jadikanlah berlapang dada sebagai amalan.


Teringat kenangan dgn shbt kesayangan ramai yg sering memahami dan menghargai org lain di sekitar dirnya –Nabilah Abd Salam.

Kami pernah buat trademark sendiri dulu : BUKAN sekadar sabar, REDHA dan tabah dlm mhadapi musibah dan ujian, tapi juga berSYUKUR, gembira dan nikmatinya.

Kerana apa?

Kerana itu pemberian Allah, hadiah Allah. Bukankah segala yang diberi Allah untuk kita, berbentuk kebaikan?

Dan mungkin sekarang adalah saat dimana Allah benar-benar ingin menguji kekuatan ukhuwah saya dan dia, biiznillah, Alhamdulillah.

Doaku sentiasa bersamamu, Yong… biiznillah…

Kasih syg ini, minallah, (dari Allah) ilallah (kpd Allah).

Moga ada redha Allah.

*lama tidak menulis, saya akui :
tangan terasa kaku,
minda terasa beku,
lama tidak berkongsi dgn mad’u,
buat diri jadi begitu,
kini berusaha utk sentiasa berkogngsi sesuatu,
banyak yg ingin kuberitahu,
tentang pengalaman bersama dan menjaga ibu,
walau kini sudah terpisah dimensi dan waktu,
arwah mama tetap dihatiku.



Wednesday, October 17, 2012

Maafkanlah kejahilan hamba MU

Damba cintaMu by Raihan


Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu

Ku sering melanggar laranganMu
Dalam sedar ataupun tidak
Ku sering meninggalkan suruhanMu
Walau sedar aku milikMu

Bilakah diri ini kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Pagi ku ingat petang ku alpa
Begitulah silih berganti

Oh Tuhanku Kau pimpinlah diri ini
Yang mendamba cintaMu
Aku lemah aku jahil
Tanpa pimpinan dariMu

Ku sering berjanji depanMu
Sering jua ku memungkiri
Ku pernah menangis keranaMu
Kemudian ketawa semula



Kau Pengasih Kau Penyayang Kau Pengampun
Kepada hamba-hambaMu
Selangkah ku kepadaMu
Seribu langkah Kau pada ku

Tuhan diri ini tidak layak ke syurga Mu
Tapi tidak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ku takut kepadaMu
Ku harap jua padaMu
Moga ku kan selamat dunia akhirat
Seperti rasul dan sahabat


*notakaki--dgr kan lagunya yang meruntun hati dan perasaan : http://www.youtube.com/watch?v=8qVZgTdNP_Y&feature=related

Tuesday, October 16, 2012

Selamat buat kamu ye Encik Bidadari!

Saya rindukan dia. Dia bukan orang sembarangan. Dia bukan biasa-biasa punya orang. Dia yang membawa saya ke jalan Allah. Dia yang mengenalkan saya pada si DIA yang Maha Best.

Segala apa saya lakukan, segalanya akan menjadi saham dia. Saya suka. Sebab saya memang kalau boleh nak dia dapat saham dari segala apa saya lakukan.

Setiap langkahan kaki saya ke halaqah, setiap tenaga saya utk gerak kerja Islam, setiap kata-kata nasihat saya utk sesiapa sahaja hatta motivasi saya utk diri saya sendiri, mmg direct dapat ke dia terus.

Kamu! Terima kasih ye sebab selalu sangka baik pd saya. Selalu terima dgn segala senang hati  akan kunjungan saya yang tidak kira waktu.

Pukul 1pagi dtg rumah dia malam-malam? Saya pernah buat!

Dtg rumah dia petang-petang dekat nk Maghrib masa bulan Ramadhan? Dlm keadaan nangis-nangis pulak tu? Saya pernah buat!

Dtg rumah terus buka pintu (habis tu, letih laaa bagi-bagi salam tp xde sape nk buka pintu or jwb salam) and munculkan diri depan si dia cakap “Kamu!” Again, saya pernah buat!

Teruk kan saya? Mmg tetamu yang sengal. Takpe lepas ni saya akan cuba ubah perangai saya ye encik kamu!

Sila dengarkan ini. Saya tak tahu saya mampu hadapi atau tidak perpisahan dgn kamu nanti.

Kalau da kahwin, tolong jgn lupa saya ye. Saya akan sedih betul ni. Saya xtipu. Masa awal-awal tahu berita, saya lah org paling gembira, paling riang sampai saya siap berjoget menari-nari (macam laa ada Prince Charming mana nak pinang kau kan Diyana kannn)

Dia sgt gila warna pink. Masuk kereta Kembara dia, hailohh !
Sgt homeyyy okeeee! 


Tapi bila hari makin dekat, saya rs sedih. Sedih yang amat sgt.

Saya ada ramai sgt sahabat yg sgt solehah, si bidadari indah berhati mulia. Indah mereka bukan kerana wajah, tp indah mrk pd akhlak dan amalan hati mereka. Ada kalangan mereka yang sudah berpunya. Dan bakal zauj mereka itu juga baik, sgt baik dgn saya. Tapi masih tetap saya merasakan jika mereka bernikah, rasa macam nk ckp “haa ust jgn ingat senang-senang ana nak lepaskan shbt ana kat ust ye” Hamboi Naa besarnya mandat kau kan Na nk ckp mcm tu. Pdhl shbt kau da jadi hak milik sah si zauj.

Faham x apa yang saya nak sampaikan ni? Mcm ni. Alangkan jika si A dan B itu sgt baik dgn saya, dan bakal menikah dgn bidadari saya tu pun, saya da rasa geram cemburu, ini kan pula dgn bakal zauj si “dia” (as stated above) ni yang saya xkenal, saya xrapat, sy xbaik dgn dia. Hanya rasa ikatan hati atas nama “sahabat” seperjuangan lillah.

Sudah lah. Saya dah malas nk layan rs hati. Hati ini mmg kadang-kadang dia ntah happa happa. Baik fikir mslh dan penyakit hati sendiri. Baik fikir mslh ummat. Baik fikir mslh mad’u. Haaa ni paling best hehe. Baik fikir mslh FYP which is expected by the panels to see my FYP progress on1st November 2012. Module login pun x sempurna *menangis*

Moga tajuk ini boleh dilaksanakan dgn cemerlang biiznillah, Allahumma amin ya Mujib
“A TOPSIS based Advisory System for Academic Staff selection in Faculty of Informatics”
Short form nya saya bagi namaà TASAS

Terima kasih encik mama (Puan Latifah bt Lamingon) yang sentiasa mendoakan saya si puteri bongsu! 
serendah-rendah ukhuwah adalah husnu dzon (sgka baik)
setinggi-tinggi ukhwah adalah ithar (melebihkan kpentingan sahabat melebihi kepentingan diri sendiri)