Thursday, September 10, 2020

Nikmat Itu Ujian, Vice Versa

Ujian itu nikmat, 
Nikmat itu ujian.

Dalam ujian, akan ada terselit nikmat Allah. 

Dalam nikmat, akan ada terselit ujian Allah. 

Allah mengkehendaki, agar sentiasa kita gilirkan sabar dan syukur. 

Agar tika bersedih, tak terlalu sedih, kerana nikmat Allah ada dalam ujian kesedihan itu 

Agar tika gembira, tak terlalu gembira, kerana ujian Allah ada dalam ujian gembira itu. 

Sabar dan syukur, pastikan usah hilang dari kehidupan kita.

Tika diberi nikmat, syukur lah bekal nya. 

Tika diberi ujian, sabar lah bekal nya.

Derita tak lama, 
Bahagia tak kekal, 
Sabar dan syukur jadi bekal.

#yanamenulis #nurdiyanamasri


Wednesday, September 9, 2020

Muflis Hingga Dipenjara

DULU MUFLIS KINI JUTAWAN - KISAH MERYEM OZETEKIN FBO DARI TURKEY.

Meryem & suaminya Selim ร–ztekin merupakan distributor H****life sebelum join Forever. Beliau join syarikat tersebut selepas diisytiharkan muflis dalam perniagaan tradisional yang dijalankan oleh suaminya dengan harapan income dari H****life dapat membantu mereka untuk menjelaskan hutang.

Namun lain jadinya apabila bonus yang dibayar 'ciput' sangat. Tak padan dengan usaha yang diletakkan.

Masa tu beliau sebenarnya sudah pun di hubungi oleh Imam Mehmet Ali nak bercerita tentang business FOREVER tapi ditolak mentah-mentah sebab tak berminat dengan business MLM. Pada mereka buat MLM ni 'SAMA JE MACAM YANG LAIN'.

Selim suami kepada Meryem pernah masuk penjara akibat MUFLIS sebanyak 3 kaligara-gara hutang yang terlalu banyak dan tak boleh selesai. Namun sepanjang dalam penjara Selim tak pernah menangis kerana kegagalannya.

Dia hanya senyum dan sentiasa berkata kepada dirinya sendiri, 

"Sesungguhnya Allah SWT sedang mengujiku. Bersabarlah. InsyaAllah semuanya akan menjadi lebih baik selepas ini."

Apabila sudah tiada hala tuju untuk menjana pendapatan nak bayar hutang, mereka mula ingin tahu tentang FOREVER kerana Imam Mehmet Ali sangat konsisten berhubung dengan Meryem untuk memberi penjelasan tentang business FOREVER. Satu PELUANG diberikan kepada Imam Mehmet Ali, mereka bersedia untuk mendengar tentang FOREVER.

Kini 8 tahun sudah berlalu. Hari ini Meryem menjana pendapatan 6 angka setiap bulan bersama FOREVER & berjaya melangsaikan hutang piutang mereka dengan pendapatan LUAR BIASA dari FOREVER.



===

Ada yang pernah kecewa dengan sistem dan marketing plan oleh previous networking business? Apa kata give it a try untuk start new dengan Forever. 

Bagi Yana, Forever ni platform yang Allah jawab setelah Yana merintih padaNya awal Februari 2020 lepas. Alhamdulillah usaha tak menggila seperti dulu pun, tapi income lebih selesa. Syukur dengan rahmat Allah. 

Sebab tu Yana rasa, Yana tak boleh duduk diam. Yana kena tolong juga siapa siapa yang memerlukan. Yana yakin, ada orang yang seperti Yana juga; surirumah yang mahu anak membesar di depan mata tapi dalam masa yang sama, nak juga turut sama membantu tahap kewangan dan family's financial. 

Tak semestinya nak 2K sebulan. Kadang dapat cari income tambahan RM300 sebulan dari rumah pun, sesorang tu dah raaa bersyukur sangat sangat dah kan. 

Roger je Yana k. 013-201 4648. Kalau leceh nak save, meh tekan je SINI k. Terus direct bawa korang ke wasap Yana dah tu. 

Thursday, June 25, 2020

Saya Cuma Nak Share Kebaikan Je, Tak Nak Train Orang! Ehh Pun Boleh!

Jujur cakap, Yana terdetik hati nak cuba bisnes Forever lepas stalk FB upline Yana, Manager Salimah.

To be honest, Yana bukan friend FB dia pun ๐Ÿ˜† Yana memang dah few days tau dia dah buat Forever, nampak dekat wasap status. Tapi buat dunno jela sebelum ni. Tiba tiba satu malam tu, tengah borak dengan kakak kandung on the phone, kakak Yana kata,

"Eh Na, Salimah dah buat Forever la."

Tauuu, jawab Yana. Nampak dekat wasap status dia. Ma**er Cery tu pun dah buat Forever tau.

Kakak Yana kata, "Mesti ada sebab kan, kenapa dia buat Forever."

Ayat tu.

Hanya beberapa patah perkataan itu saja, dah cukup buatkan hati Yana bergetar masya Allah.

Apa lagi, habis je kami bergayut, laju je kubuka efbi, taip nama Salimah. 

"Hah keluar pun. Laa aku dengan kak Salimah ni tak friend rupanya kat FB."

Tarikh tu Yana ingat. 7 Februari 2020 malam. Yana ingat lah sebab iols tak tidur malam tu oiii gara gara stalk FB kak Salimah sejak hujung Januari 2020 ๐Ÿ˜†

Dari situ baru tau,

"Oo upline kak Salimah ni Mami Cery rupanya. Sah! Memang Forever ni best. Sebab tu diorang boleh nak buat Forever ni. Meh aku tengok sikit kat Google, apa yang best tu."



Godek punya godek dekat website FBO warga India, nahhh dapat jawapan subhanallah.

"Sistem tak gunakan kaki la beb subhanallah! Tak gunakan sistem point dalam pemberian bonus, sebab bonus diberi based on HARGA RUNCIT."

Harga runcit katekoooo. Haa gituuu punya terkejut.

๐Ÿ”นNak rank up hanya perlu cc. 
๐Ÿ”ธNak kejar car bonus hanya perlu cc.
๐Ÿ”นNak kejar trip hanya perlu cc.

Setiap belian terkumpul, nanti hujung tahun boleh tebus cc terkumpul untuk dapatkan produk free. Pilih nak produk mana yang kita berkenan. Ahli bisnes atau guna sendiri, semua boleh tebus. 

Tudiaa, ini sudah bagus!

Sistem Forever sangat meraikan 3 golongan :

๐Ÿ”นGOLONGAN PERTAMA 
Suka guna produk. Segan nak share kat orang lain. Tak nak bisnes. 
➡️ Beli beli beli, cc terkumpul boleh dapat produk free. 
Untung ✅


๐Ÿ”ธ GOLONGAN KEDUA
Suka guna produk. Suka share dekat orang lain. Share dekat ramai sangat orang lain.
➡️ Beli beli beli, eh terjadi VIP pulak asbab suka share kat orang. Dah jadi VIP bolehlah daftarkan ahli. Terus Forever kasi bonus based on harga runcit.
Untung ✅


๐Ÿ”น GOLONGAN KETIGA
Suka guna produk. Suka share dekat orang lain. Suka jugak nak train dan ajar berniaga dekat ahli bawahannya.
Forever kasi pulak Gem Bonus sebanyak 11% total untuk si Business Trainer ni.
Untung ✅

Nampak tak, kita nak makan sendiri pun untung. Kita nak makan sendiri dan cuma nak share je pun tetap untung berganda. Kita nak makan, nak share dan nak ajar orang lain pun untung berganda ganda!

Subhanallah!

Yana gugel produk produk, gugel fungsi produk, taip je di gugel imej : Kebaikan Arctic-Sea, terus keluar infografik.

Info dalam bentuk gambar, Yana lagi suka belajar dalam bentuk camni. Lebih mudah faham. Blaja sendiri gaisss malam tu jugak gaisss.

Gugel lagi testimoni. Fuhhh dahsyat subhanallah! 

"Forever punyalah ohsem cenggini, kenapa aku baru tau ni!!!" 

Dah jelas, dah tekad, ku tanya Allah. Esok paginya 8 Februari, wasap kak Salimah.

Berlakon nak beli madu! ๐Ÿ˜†

Tapi memang nak cuba madu Forever pun! Sebab memang sejenis suka madu dari dulu.

The rest is history.

Lepas dah cuba madu, Aloe Berry Nectar, AVG dan Aloe Peach, perghhhh. Paling tak sangka sangat, aloe vera gel ni biiznillah boleh berjaya hilangkan gelaran HANTU KEK yang Yana pegang dengan jayanya sejak sekolah menengah.

Dekat SAKTI dulu, tanya lahh budak budak ex 5 Delima,

"Siapa r budak perempuan yang suka Squiggle tu? Asal rehat je, dia beli Squiggle merah dengan mocha tu."

Yana yakin insya Allah diorang akan jawab,

"DIYANA! DIA HANTU SQUIGGLE!"

Hantu Squiggle. Hantu pavlova. Hantu kek. Hantu pastry.

Bayangkanlah, minum AVG dan Aloe Berry Nectar, fuhhh lalu tepi gerai kek dan pavlova, tak rasa nak makan hoii! Subhanallah sedihh ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜†

Ternyata hijrah ke arah kebaikan itu perit dan pahit ๐Ÿ˜†

But since umur dah genap 30, bagus lah dah mula berjinak nak jaga pemakanan, kurangkan manisan pastry, kek kek ni. Insya Allah cuba kurangkan sugar intake dalan kehidupan seharian. 

Itulah sikit sebanyak macam mana kisah Yana bermula dengan Forever.

Wednesday, June 17, 2020

Bekas Pesakit Kanser Payudara Tahap Akhir Cuba Pomesteen

KANSER STAGE 4 KEPADA BEBAS KANSER

Pengalaman sebagai seorang pesakit kanser payudara adalah suatu pengalaman yang amat menakutkan, ianya bagaikan mimpi ngeri.

Tidak pernah saya terfikir akan berhadapan dengan mimpi ngeri ini. Pada awal tahun 2016 ketika saya pulang dari kerja badan terasa letih dan lenguh lenguh, saya tidak ambil pusing langsung kerana itu adalah perkara biasa setiap kali pulang dari kerja.

Sehingga lah ia berlarutan hampir setiap hari walaupun saya berada di rumah. Sakit sakit dan lenguh lenguh ini berlaku di kawasan  tangan kanan sehingga dibawah ketiak kanan dan tubuh badan. 

Pagi itu ketika sedang mandi, saya teringat akan teknik pemeriksaan awal mengesan kanser payudara, terus saya lakukan sendiri.

SAH!! Ada ketulan ketulan kecil di antara ketiak dan dada saya ini. Saya masih lagi positif. Tanpa berlengah masa, keesokan harinya sahaja, (saya) terus ke pusat perubatan masyarakat bagi mengetahui tentang ketulan tersebut. 

Dipendekan cerita saya disahkan menghidap KANSER PAYUDARA STAGE 3!!! Dunia (terasa) gelap seketika. Saya hampir rebah bila mengetahui yang saya penghidap kanser! Terbayang wajah suami dan anak anak. Semangat hidup bagaikan hilang. 




Tapi itu hanya sementara. Semangat ingin kembali hidup menyala kembali. Saya tekad untuk berubat. Ohh!! Sebelum saya terlupa. Doktor ada menyuntik di bahagian ketulan itu untuk mengambil sampel sel kanser berkenaan. Kesan dari itu, ianya (kawasan disuntik itu) menjadi bonjol seperti bola jernih (yang) sebesar ibu jari.

Biasalah manusia kadang kadang tanpa berfikir panjang akan ada jua kesilapan. Tanpa pengetahuan doktor, saya menjalani rawatan tradisional tanpa memikirkan risiko mendatang.

Ya, benar!! Risiko yang teruk telah saya hadapi...

Bonjolan itu akhirnya pecah (lalu) mengeluarkan darah dan nanah dengan banyak! Saya pengsan hampir 3 kali akibat kekurangan darah dan keluarga saya cepat cepat membawa saya ke hospital. Pihak hospital dengan pantas menjalankan rawatan ke atas saya. 

Daripada hasil rawatan ini, doktor telah mengesahkan  — saya sudah berada ditahap ke 4; di mana peluang untuk hidup hampir hampir musnah. Bagi menyelamatkan nyawa saya, doktor terpaksa memotong payudara sebelah kanan saya  memandangkan sel kanser telah merebak di bahagian paru paru saya kini, (tindakan ini adalah) demi menyelamatkan nyawa saya. 

Sehinggalah takdir telah menentukan saya untuk hidup lebih lama, saya telah diperkenalkan oleh seorang teman tentang produk FOREVER POMESTEEN ekstrak DELIMA. Beliau menyarankan saya untuk mengamalkanya secara konsisten. Saya mengamalkannya SEBOTOL SETIAP HARI! Tidak pernah saya skip jadual pengambilan saya setiap hari.

Ketika tiba hari pemeriksaan kesihatan bagi menjalani rawatan CT scan saya kali ini, doktor amat tekejut dengan keputusan pemeriksaan saya! Ianya didapati sel sel kanser saya yang hampir menyerang paru paru saya, telah kecut dan hampir hilang! 

Doktor amat terkejut dengan keputusan itu. Hanya keajaiban sahaja yang dapat menyembuhkan saya ini.

YERR, keajaibannya ialah FOREVER POMESTEEN Ekstrak Delima ini! Saya amat bersyukur kepada Tuhan kerana menemukan saya dengan pati ekstrak delima AJAIB ini.

Pada pertengahan tahun 2017 saya telah diberitahu yang saya telah BEBAS KANSER.

Namun konsistensi dalam pengambilan POMESTEEN ini masih saya amalkan, bagi membantu memulihkan sel sel yang telah lumpuh sewaktu menjalani rawatan kimoterapi dulu. Kini saya sudah bebas (dan) sihat sepenuhnya (serta) dapat menjalani kehidupan normal seperti dahulu.

Para wanita wanita di luar sana, jagalah aset anda, jalani kehidupan yamg lebih sihat dan ceria, amalkan pengambilan POMESTEEN lebih awal bagi mencegah kanser dari memusnahkan hidup anda.

Mencegah lebih baik dari merawat.

Ingat pesan saya. 

Melaburlah sedikit wang anda demi kesihatan yang tiada nilai ini.
Disclaimer: Produk yang dibincangkan tidak bertujuan untuk mendiagnosis, mengurangkan, merawat, menyembuhkan atau mencegah penyakit tertentu atau kelas penyakit.

Anda harus berjumpa doktor anda jika anda mengalami masalah perubatan.

Monday, May 4, 2020

Apa Yang Ditawarkan Forever Living





14 SEBAB UTAMA KENAPA KENA PILIH BISNES FOREVER
==================================

๐ŸŒป Syarikat bertitle "MULTI-BILLIONAIRE"
๐ŸŒป Syarikat yang sangat KUKUH
๐ŸŒป Bukan syarikat ORANG TENGAH
๐ŸŒป Tiada sistem POINT VP/PV/BV/LV/UV/SV
๐ŸŒป Tiada sistem PIRAMID/PAIRING
๐ŸŒป Memiliki LADANG sendiri, 100% pemilikan
๐ŸŒป Memiliki KILANG sendiri 100% pemilikan
๐ŸŒป Bangunan di 169 buah negara, kesemuanya MILIK SENDIRI dan dibeli secara CASH
๐ŸŒป Syarikat BEBAS hutang
๐ŸŒป Modal permulaan serendah RM90 untuk menjadi ahli dan boleh memulakan perniagaan anda sendiri
๐ŸŒป Bonus dan Insentif yang OBES dan DIIKTIRAF sebagai THE MOST GENEROUS direct selling company in term of bayaran komisen dan insentif kepada pengedar
๐ŸŒป Pelan pemasaran yang MUDAH dan PRAKTIKAL
๐ŸŒป Produk berkualiti tinggi dan BERTARAF dunia
๐ŸŒป Memiliki sijil HALAL, sijil pengiktirafan Kosher dan  banyak lagi PENGIKTIRAFAN hebat yang lain diseluruh dunia



2020 merupakan tahun ke-42 Forever WUJUD di lebih 169 buah negara termasuk di BRUNEI dan ARAB SAUDI yang semua memang sudah sedia maklum — sangat strict pada sebarang sistem yang tidak patuh syariah.



Hehe dan sebab yang ke-15 hehe sebabnya nak berniaga berbisnes ni korang kena choose the right team iaitu choose team Yana, Team Mommy Cery ๐Ÿ’

Hehehe. Result proven. Group support dan team support full of love and magic.

Personally memang Yana jujur akui, adanya magic dalam Team Mommy Cery. Alhamdulillah Maha Baiknya Allah bila pilih Yana dan letakkan Yana dalam team mami.

Allah jumpakan pada masa yang tepat dengan segala kebijaksanaanNya merancang dan menyusun segala takdir hidup kita.

Peluang, result, team support, positivity, love dan paling penting bab HDA iaitu hubungan dengan Allah, ada lengkap dah dalam team ni.

Rasa nak cuba try and dapatkan produk Forever?

Jom klik link Yana ni ๐Ÿ˜Š


✨Boleh klik link ni dengan rasa selamat, mudah dan lega, sebab tak perlu start enjin kereta dan beratur sesak sesak -- no tak perlu ⛔️ haipp PKP lah Covid-19 kan so duduk rumah je diam diam kalau tiada keperluan untuk keluar rumah.

Shopping on your own tau, tak nak text Yana pun takpe, tolak guna kad korang terus✨

Kalau nak diskaun dengan jadi ahli, atau nak cuba buat bisnes Forever or just nak tanya tanya je dulu, pun bolehh tak ada masalah, jom roger Yana kat sini ok ๐ŸŒธ

Saturday, May 2, 2020

Apa Best Sangat Forever Living Ni?

Personally Yana dulunya kan, cuma lihat pada kekuatan produk bila nak berniaga.

Yana fikir Yana dah dapat efek bagus, wahh terus rasa nak share kat orang ramai yang ada masalah serupa dan memerlukan seterusnya bolehlah cari rezeki sekali.

Sebenarnya kan korang, kita kena lihat dari segi 3 perkara :


  1. Produk — berkesan ke tidak. Selamat ke tidak. Ada organic certification ke? Longterm usage pulak camne, selamat ke tidak. Halal tu of course lah the most important thing. Produk dia memang terbukti bagus ke atau hanya placebo effect semata mata. Harga pulak, overprice ke tidak.
  2. Company — company lulus beroperasi di berapa buah negara? Company baru setahun jagung ke ataupun dah berpuluh tahun beroperasi? Company debt free ke atau banyak kod overhead per month? Company tu pulak ada tak, tetapkan renewal fee tahunan? 
  3. Marketing plan atau sistem — sistem dia guna kaki ke untuk rank up. Sistem dia guna point ke. Nak rank up macam mana? Nak kejar trip international pulak, apa requirement dia. Nak kejar Car Bonus ada kiraan tersendiri ke tidak. Adakah marketing plan nya memerlukan semua yang nak bisnes supaya menjadi business leader dan leader trainer? Wajib kena jadi business fighter? Adakah sistem nya meraikan 3 golongan; nak makan sendiri pun untung, suka share kebaikan produk pun lagi untung, suka train orang berniaga pun lagi lah terlebih lebih untung. 

===================================

3 konsep yang menyebabkan bisnes Forever Living diiktiraf hampir di seluruh dunia. Hingga melepasi 169 buah negara termasuk Arab Saudi dan Brunei yang sangat sangat ketat bab 'shariah compliance rules and regulations' nya.



๐Ÿฆ… Tak gunakan sistem point
- Forever tak gunakan sistem point seperti UV, BV/VP/GV/VV/TV/SV/LV/PV/TV.
-Bonus ahli dibayar terus berdasarkan harga runcit.
-Bermula 20% dan ke atas.

๐Ÿฆ… Tidak guna konsep pairing 
- Forever tak guna sistem pairing untuk pembayaran bonus royalti. Forever juga tak menggunakan sistem kaki, tak perlu kaki untuk rank up. Ini menunjukkan sistem yang telus dan adil serta tidak menindas mana mana pihak.
-Semua orang mempunyai peluang yang sama rata dalam Forever.

๐Ÿฆ… Tidak perlu maintain belian untuk mendapatkan bonus bulanan. 
- Which is yang ni sangat sangat lah sempoi bagi Yana tau. Ahli ahli yang nak makan sendiri pun enjoy dengan benefit yang ditawarkan.

♥️Join ahli tak semestinya wajib buat bisnes. Join ahli untuk makan sendiri pun okay sangat. Sebab belian terkumpul, nanti hujung tahun bolehlah tebus redeem produk free je, melalui program Forever yang sangat istimewa dan sangat menghargai ahli pengguna produk; Consumer Rewards Program.

Harga yang ditawarkan bagi setiap produk nya pulak seriously memang sangat berbaloi dan sangat sangat mampu milik. Korang kena percaya cakap Yana ni. Memang nak menangis terharu bila semuanya mampu milik sangat sangat. Kalau bajet cuma 3 angka, ya Allah banyak betul pilihan produk yang korang boleh beli, yang mana dah lah sangat berkesan, sangat selamat, semulajadi organik dan paling penting of course ada cop halal.

Siapa yang join ahli, dapat sebotol #AloeVeraGel_AVG secara PERCUMA tau. Terus dapat diskaun 15% less dari harga runcit. Best ke best sangat?

Siapa yang nak jadi VIP terus, ya Allah lagilah memang tindakan bijak sangat sangat. Cuma spend RM1550 sekali tu je seumur hidup dan kita boleh nikmati 35% diskaun less serta merta! Tak ada MOQ (minimum of quantity), tak ada belian minimum setiap bulan no worries. Dalam Forever ni jangan risau, pengsan hidup balik, pengsan semula pastu nak buat Forever pun, boleh bermula semula di mana korang stop dulu. Don't worry ok.

Nak jadi VIP tapi tak ada modal? Ala awak jangan lah risau ya. Yana pun bermula dengan modal cuma RM90 je untuk jadi ahli. Terus dapat free AVG tong kuning tu. Dalam masa cuma dua minggu je Yana dah rank up VIP. Banyak order dari kawan kawan, ada lah belian. Cukup belian sebanyak RM1550 haa terus sistem recognize Yana jadi VIP automatically.

Rasa nak cuba try and dapatkan produk Forever?  Jom klik link Yana ni


✨Boleh klik link ni dengan rasa selamat, mudah dan lega, sebab tak perlu start enjin kereta dan beratur sesak sesak -- no tak perlu ⛔️ haipp PKP lah haha alhamdulillah.

Shopping on your own, tak nak text Yana pun takpe, tolak guna kad korang terus✨

kalau nak diskaun dengan jadi ahli, atau nak cuba buat bisnes Forever or just nak tanya tanya je dulu, pun bolehh tak ada masalah, jom roger Yana kat sini ok ๐ŸŒธ


Tiada Kejayaan Semanis Madu, Tanpa Ujian Sepahit Hempedu

Cerita Manager Fizzy

Nama saya Nurul Fiziera Mohd Kasim. Seorang isteri dan seorang ibu kepada 5 orang cahaya mata. Tahap pendidikan saya adalah "STPM tak habis".

Tu maknanya, saya biasa biasa saja. Bukan orang pandai pandai or golongan golongan bijaksana.

Sebenarnya boleh nak jadi pandai, tapi sebab awal sangat jumpa cinta monyet ๐Ÿ˜… Menara gading langsung ntah ke mana, menyesal ni sebenarnya.

Orang panggil saya Coach Fizzy. Kenapa Coach? Kerana sebelum bertemu Forever, Fizzy adalah seorang Personal Wellness Coach yang berpengalaman tentang nutrisi pemakanan dan pengurusan berat badan selama hampir 4 tahun.

Fizzy juga masih seorang kakitangan kerajaan sehingga kini.

Berat badan Fizzy dahulunya mencecah 85kg. Telah berjaya Fizzy turunkan sehingga 55kg di sebuah platform yang menawarkan kebaikan nutrisinya dalam membantu usaha Fizzy untuk mencapai berat ideal Fizzy.

Selama 4 tahun juga Fizzy menjalankan dakwah nutrisi,  mengamalkan gaya hidup sihat dan aktif serta telah membantu lebih 100 orang menurunkan berat badan mereka.

Namun, Fizzy sangkakan panas sampai ke petang. Rupa rupanya hujan di tengah hari.

Segala usaha dan jerih Fizzy seperti disia-siakan apabila keahlian Fizzy digantung melebihi sebulan sepanjang siasatan dilakukan ke atas organisasi Fizzy akibat salah laku penjualan oleh distributor di bawah rangkaian Fizzy.

Ranap semua impian dan harapan Fizzy. Perasaan ketika itu memang susah untuk digambarkan.

Ketika itulah seseorang datang menghulurkan tangan dengan rasa kasihnya sebagai seorang sahabat dan menawarkan perniagaan FOREVER kpd Fizzy sebagai business partner.

Fizzy mengambil masa 2 hari berfikir, sebelum betul-betul tekad mencuba nasib di platform Forever ini kerana visi misi Syarikat Forever saling tak tumpah seperti syarikat yang lama. Terlalu banyak yang Fizzy nampak dan faham bila Fizzy semakin mengenali Forever.

Fizzy mulakan langkah dengan menapak semula dari bawah, biarpun tak mudah. Tapi Fizzy percaya Allah Sebaik-baik (Maha) Perancang. Fizzy mengambil apa jua risiko dan cabaran dengan mindset yang positif.

Agak mengejutkan bila, usaha yang sama, keinginan dan kemahuan yang sama,  hasil yang Fizzy perolehi jauh berbeza (subhanallah)!!!!

Forever sangat sangat menghargai apa yang Fizzy lakukan. Bekerja dalam keadaan kurang faham tentang kebaikan produk, gagap buat live, tangan terketar ketar buat demo.

Dalam masa 10 hari terakhir di bulan Januari (bulan pertama cuba cuba buat Forever) itu, Forever bayar Fizzy terus 4 ANGKA!! Selain untung runcit ditangan pun agak banyak juga! AMAZING!!!

Ketika itulah, syarikat lama telah beri semula ID sah Fizzy kerana terbukti (Fizzy) tidak bersalah. Upline upline (di company lama) pelawa supaya Fizzy kembali meneruskan perniagaan tersebut namun,  Fizzy tak toleh ke belakang lagi!

Forever adalah platform yang Fizzy nampak - impian Fizzy boleh direalisasikan dalam tempoh yang Fizzy sendiri boleh tentukan (biiznillah) !!

Sangat jelas jalan yang Allah berikan kepada Fizzy. Rakan kongsi serta hampir kesemua downline Fizzy di syarikat lama turut beralih ke platform Forever di bawah rangkaian Fizzy.

Fizzy sangat berterima kasih kerana mereka mempercayai Fizzy dan menyokong Fizzy sepenuhnya. Syukur Alhamdulillah.

Nak tau tak, dulu sebelum Yana berkecimpung dengan company lama, Yana pernah istikharah nak buat bisnes Fizzy ni tau. Tapi Allah tak tunjuk jalan. Tuptup Allah tunjuk jalan dalam bisnes Yana yang lama. Alhamdulillah sekarang dah kenal Forever. 

Sekarang Fizzy sudahpun mencapai level Manager (rank tertinggi dalam Forever) dan menerima bonus recap total keseluruhan lebih 10K ringgit dalam masa hanya 3 bulan 10 hari bersama Forever!!

Fizzy menjadi semakin teruja dan sangat gembira berada di platform Forever dan mula berfikir,

"apa lagi Forever nak beri pada Fizzy andai usaha dan gerak kerja ini digandakan?"

Cara Fizzy bekerja adalah dengan memahami cara cara untuk melayakkan diri mencapai semua insentif insentif dlm Forever.

Pada Fizzy, jika orang lain boleh,  kenapa tidak Fizzy??

Sekarang Fizzy sedang fight F2D level 1 kerana Fizzy pegang kata kata Eagle Manager Norizan, tembak satu, semua kena!!!

Sekian perkongsian Fizzy.
I am Fizzy. I am Forever.

===========

Ada yang nak cuba bisnes Forever atau nak tanya tanya dulu pasal Forever? Jom roger Yana ya. Klik je sini.

Plak Gigi. Karang Gigi. Apa Nak Buat?

Plak gigi, karang gigi, apa nak buat? 

Ni antara masalah common ramai sangat orang. Kadang tu dia tak cakap apa pun, dia cuma buka mulut je tapi ya Allah bau nya semerbak, busuk subhanallah! Nak pengsan kan.

Macam mana nak tahu mulut kita busuk ke tidak?

Senang je. Pakai mask. Lagi mudah sebab sekarang musim PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) disebabkan peristiwa Covid-19 yang melanda dunia. Jadi hampir semua orang ada mask.

So korang pakai mask tu. Hidu bau mulut sendiri. Amacam? Bau boleh tahan ke rasa nak pengsan?

Kenapa dan apa punca bau mulut busuk ni?

Dia ada banyak faktor. 

1. Gusi mudah berdarah
Bau darah kan hanyir. Tu yang busuk.

2. Lidah tak pernah bergosok
Perasan tak, ada certain brand berus gigi, dia sediakan pembersih lidah. Haa guna. Banyak keladak tau. Tu yang busuk tu!

3. Banyak toksin dalam perut
Bila buang air besar seminggu sekali, toksin yang banyak berkeladak tu akan hasilkan udara yang tak wangi, dan keluar dekat mulut. Aduh kesiannya. Apa kata korang makan la supplement yang bantu untuk detox dan lawas buang air besar sekaligus, macam AVG tu ke misalnya. Kulit cantik dan sihat, kurus pun dapat, bagi tenaga pun iye, kenyang lama berpanjangan pun biiznillah dapat. Haa apa lagi nak.

4. Karang gigi banyak. Plak gigi penuh! Penuh sisa makanan terkumpul di celah gigi. Gigi baring! 
Haa ni yang paling tak tahan. Paling busuk yang ni la. 

Caranya pergi klinik gigi kerajaan atau klinik gigi swasta private, ambil servis cuci gigi atau diorang panggil scaling. Rasa lah keras keras batu karang gigi dan plak gigi tu keluar. On the spot terus bersih gigi korang. 

Nak cara slow tapi berkesan? Ha guna jela ubat gigi Forever Living, Forever Bright Toothgel ni. 



Nak tengok pengalaman jujur dan testimoni ubat gigi Forever Living ni tak? 




Nah baca ni. 

Testimoni ubat gigi Forever 

Kak Lyzz cerita kat kami. Dia terperasan masa makan kat kedai (sebelum PKP). 

"Ehh kenapa anak aku ni sengih, nmpak cerah gigi dia."

Hahaha." 

Lagi satu. Kak Lyzz cerita, Faqih ni jenis resdung juga mcm ibu dia. Hari tu hidung dia buat hal. Kak Lyzz suruh dia konsisten makan Absorbent-C. Sampai 2 biji sehari dia makan. Sebab sedap katanya. Tu pun kalau boleh dia nak makan lebih lagi. 

Alhamdulillah tak melarat lama selesema dia. Pastu madu Forever pun dia makan. Walau bukan hari hari sebab Kak Lyzz lupa nak suap. Tapi ok sangat sangat (kesan madu Forever untuk masalah resdung Faqih) kat dia.

True Story dan Real Testimony dari Kak Lyzz. Best tau ubat gigi Forever ni. Gosok gigi 2 kali hingga 3 kali sehari, bukan setakat memutihkan gigi secara semulajadi, tapi karang gigi pun slowly tanggal biiznillah. 

Jangan mengata orang

Subhanallah sebab tu la kita cuba elak dari mengata orang. Kafarah Allah tu ada. Some said karma. Tapi maksudnya sama. 

Jangan kata orang tau. Allah tu Maha Baik. Kita kata orang, walaupun orang tu tak tahu, tapi kita mengata makhluk Allah, dia makhluk Allah, Allah sayang dia dan sayang kita. 

Thus Allah akan bagi kita juga turut sama merasa - apa yang kita pernah kata kat orang, walau kita tak sengaja dan tak maksudkan ianya pun.

Sebab apa?

Sebab Allah kan Maha Baik. Allah nak kita semua, satu masa nanti, turut sama merasai dan memahami situasi orang yang kita pernah kutuk tak sengaja tu.

What you give, you get back 

Biasanya saat tu Allah akan hadirkan wajah orang yang kita kutuk. Bila dah kena kat kita, baru kita faham how does it feel to be in their shoes. At the end of the day (ayat Sir Azman Isa, guru English SAKTI) ok ni pulak ayat Yana, Allah nak kita semua jadi a wonderful person, memahami, bersangka baik, memaafkan dan muhasabah diri. 

Sebab kita (atau anak kita, atau adik atau cucu kita) dah rasa dan dah kena, apa yang dulunya kita kata kat orang. Hati kita jadi lebih lunak dan lembut untuk lebih memahami dan kasihan serta bersangka baik sesama insan. Dan of course, kita akan muhasabah dan bertaubat insaf. 

Macam mana nak elak kafarah

Cara nak elak kena kafarah ni senang je.

Bila terkutuk seseorang walaupun dalam hati, terus sepantas yang mungkin, istighfar. Istighfar sepenuh hati. Hadirkan rasa kasihan dalam hati kita terhadap dia dan doakan kebaikan dia. 

Cakap, 

"ya Allah aku tak sengaja ter kata kat dia. Maafkanlah aku ya Allah. Astaghfirullah astaghfirullah astaghfirullah. Ya Allah kesiannya dia ya Allah. Mesti ada sebab kenapa dia jadi camtu. Tak patut aku kata dia tadi dan judge dia. Mesti dia pun tak minta sebenarnya nak jadi macam tu. Ya Allah hadirkan lah seseorang untuk tegur dia dengan cara yang baik dan tak memalukan dia."

Tiba tiba korang senyum dan syukur. Sebab betapa lah Allah Maha Baik dan korang secara tak langsung dah doakan dia senyap senyap tanpa pengetahuan dia. 

Betapa Maha Baiknya Allah! Mulut dia bau busuk sebab Allah nak bagi kebaikan kat aku rupanya. Terima kasih la makcik yang tak dikenali di surau yang bau mulutnya busuk tu tadi.

Weyy aku nak cerita apa ni wehh. Subhanallah melalut lalut tau haa. Ni haa. 

Rasa nak cuba ubat gigi Forever Living Products ni dan nak beli sendiri fresh fresh dari HQ? Nah korang klik je ➡️ link ni 

✨Boleh klik link atas ni dengan rasa selamat, mudah dan lega, sebab tak perlu start enjin keta dan beratur sesak sesak -- no tak perlu ⛔️

Shopping on your own, tak nak text Yana pun tak apa, tolak guna kad korang terus✨

kalau nak diskaun dengan jadi ahli Forever dan beli dengan harga ahli, jom roger je Yana terus ok ๐ŸŒธ

Salam Ramadhan kareem. 
9 Ramadhan 1441

Wednesday, April 29, 2020

Lagi Bernilai Dari Rolls-Royce, Mers dan BMW

Dulu, 1 Mei 2010, sikit je lagi nak genap 10 tahun, Allah gerakkan Yana untuk buat blog. Masa tu Jannah la beria-ia pujuk Yana, dia kata, lebih kurang camni lah tau,

"Dyana, awak buat la blog. Awak tau tak, ramai lagi orang perlukan semua yang awak sampai kan kat saya ni. Saya ni rasa, macam dapat pencerahan pulak, lepas dengar kata kata awak. Saya tak nak cuma saya sorang je dapat benda ni. Bayangkan eh, ada 10 orang macam saya, dapat sesuatu dari awak, lepas tu sepuluh sepuluh orang ni gi sampai kan pulak dekat orang lain. Awak bayangkan."

Jujur wey, Yana dengar je Jannah cakap camtu, masya Allah terbayang saham akhirat berterusan wehh masya Allah! Rasa macam waaa bolehlah aku doa kat Allah mudah mudahan ada sikit tempias kebaikan kena kat aku pun jadilahhh.

"Tau dyana tau. Awak kena jugak buat blog." pesan Jannah lagi.

Yana pernah dengar dan banyak kali baca, pasal hadith unta merah.

Zaman Rasulullah, unta merah tu, benda yang paling jadi idaman untuk ditunggang.

Mahal gila masya Allah!

Paling berharga!

Semua orang pun kalau boleh, memang nak sangat sangat unta merah tu!

Macam, gila lahh kalau kau tak nak unta merah weh. Gila, gila. Sebab semua orang kalau diorang mampu, memang nak sangat sangat unta merah!

Siapa je tak nak kalau percuma, subhanallah. Kalau tak nak guna sendiri pun, diberi percuma untuk kita hadiahkan atau sedekahkan pada sesiapa yang bakal gunakannya ke jalan Islam, mesti nak kan.


Zaman sekarang ni, Yana rasa, agaknya unta merah tu ibarat kereta Mercedes pintu open top yang buka pintu, pintu dia naik ke atas tu, kut? Ntah Yana tak tau apa dia kereta yang paling mahal kat dunia.

Eh jap. Haa Rolls-Royce la weh! Kan? Sebab Rolls-Royce kan handmade. Haha Yana tau pun sebab FBO (ahli Forever dipanggil Forever Business Owner) selalu kata, Forever business and product ni macam Rolls-Royce. So dari situ Yana tau yang Rolls-Royce ni kereta handmade dan mahal sangat sangat!

On top of all that, kalau seseorang dapat hidayah daripada Allah Al-Hadi (Maha Pemberi Hidayah) melalui perantaraan kita sebagai asbab, tu lagi bagus dan lebih baik untuk kita berbanding Mers open top atau Lamborghini open top. Masya Allah tabarakallah!



ุฅِู†َّ ูฑู„ْุญَุณَู†َٰุชِ ูŠُุฐْู‡ِุจْู†َ ูฑู„ุณَّูŠِّู€َุٔงุชِ ۚ

"... Sesungguhnya perbuatan-perbuatan yang baik itu menghapuskan (dosa) perbuatan-perbuatan yang buruk...”

[Quran, surah Hud: ayat 114)

๐Ÿ”น๐Ÿ”ธ๐Ÿ”น

“Bertakwalah di mana pun engkau berada, dan ikutilah perbuatan buruk dengan perbuatan baik, nescaya ia (perbuatan baik itu) akan menghapusnya, dan pergaulilah manusia dengan akhlak yang baik.“

[HR. Ahmad dan Tirmizi dari Abu Dzar]
Tirmizi berkata: Hadith ini hasan sahih).

๐Ÿ”น๐Ÿ”ธ๐Ÿ”น

Thanks to Jannah back then.
Thanks to this SAKTI's junior of mine now.

Look what she said about it all.

If only she could have known, her words meant a lot to me. Jazakillah dik ❤️๐Ÿ’š


Mudah mudahan lepas ni Yana lebih bersemangat melawan bisikan kemalasan yang jin syaitan bisikkan, untuk lebih bersungguh meraih perhatian Allah dan merebut cintaNya dan redhaNya, aamiin yaMatin yaQawiyy yaMujib.

Jazakillah Syafiza.

*SAKTI = Sains Kota Tinggi. SBP dekat zon selatan. Jauh terperosok di hujung pedalaman kat Bandar Penawar, Kota Tinggi Johor.

Jauh di sudut hati, Yana bersungguh nak cuba buat kebaikan dan berniaga, ajar dan ajak orang lain berniaga kerana Allah, untuk dapatkan dan rebut redha Allah dengan mencari rezeki yang halal berkat pun, sebab I'm so inspired by this hadith and this ayat Quran.

Ada tak sesiapa yang korang kenal ke, nak sangat berniaga, minat sangat nak cuba berniaga tapi tak mampu nak ada kan sejumlah modal setiap bulan untuk rolling stok. Bolehlah bagitau Yana ya.

Bisnes Forever Living ni langsung tak payah pegang stok pun tak apa. Tak wajib. Tak ada MOQ, minimum of quantity. Tak ada wajib certain belian bulanan peribadi.  Tak ada nak kena maintain maintain setiap bulan. Tak guna sistem point PV, BV, LV, UV, TV pun sebab bonus diberikan based on harga runcit, harga asal, bukan diberi berdasarkan PV, BV, LV, UV, mahupun TV.

Bisnes online cuma perlukan smartphone dengan internet je. Jadi je ahli, cuma RM105 diperlukan terus dapat

๐Ÿ”นAVG tong kuning free bernilai RM99
๐Ÿ”ธTotebag cantik free (bukan beg non woven tau)
๐Ÿ”นWebsite milik sendiri percuma, direct terus ke HQ, tak payah through ejen atau stokis — mudah dan pantas serta simple untuk yang suka bisnes stail dropship camni.

Yana share dulu k, keistimewaan ahli :

Keistimewaan Ahli

-seumur hidup
-Tak perlu renew tahunan
-cuma 90 je bayar ahli
-tapi dapat banyak FREE GIFT ๐ŸŽ (postage tambah cuma rm15 = total rm105)
๐ŸŽ FREE AVG tong kuning aloe vera gel yang bernilai rm99
๐ŸŽ FREE TOTEBAG CANTIK beserta kit ahli — katalog, list harga, booklet nutrisi, booklet panduan dll
๐ŸŽ FREE website milik sendiri untuk belian dan monitor semua aktiviti bisnes
-terus dapat diskaun 15% untuk kesemua rangkaian produk Forever
-dah guna, kalau suka, boleh share kat orang & boleh start jual dekat orang non member
-ID sah digunapakai di 169 buah negara termasuk Brunei, Singapore, Indonesia, Arab Saudi, UK, US dll ๐Ÿ˜Š
-belian terkumpul hingga bulan hujung tahun, layak tebus atau redeem FREE product melalui Consumer Rewards Program
-tak wajib buat belian
-tak wajib maintain apa apa
-setahun atau lima tahun tak beli apa apa langsung pun, tetap ahli Forever.

No wonder nama dia Forever, memang betul forever subhanallah ๐Ÿ˜†

Ala kulli hal, moga kita semua beroleh rezeki untuk beribadah sepuas hati kerana Allah, pada Lailatul Qadr bulan Ramadhan setiap tahun, especially 10 Ramadhan terakhir nanti ni, tahun ni bulan ni sekarang, insya Allah, aamiin yaWahhab yaRazzaq yaFattah, aamiin yaMujib.

***

Malam 6 Ramadhan
Hamba rindukan Ar-Rahman
Rabu, 29 April 2020
03:22am waktu Malaysia

Monday, April 27, 2020

Wujudkah Doa Yang Tidak Dimakbulkan?

Apa itu doa yang tidak dimakbulkan Allah? 

Wujudkah sebenarnya istilah doa yang tidak dimakbulkan? Benar kah? Betul kah?

Semalam, Yana cari pembaris. Sebab kaknis suruh Yana ukur bahu kami bertiga, Yana, Naufal dan Naura.

Ok. Cari lah tali. Alhamdulillah dah jumpa.
Ok. Cari pulak pembaris. Eh tak jumpa. Cari cari tak jumpa.

"Abang, mana pembaris purple abang tu? Tu lah abang. Lepas ni letak la elok elok."

Naufal jawab, "Bukan Naufal. Adik tu main tu. Adik tu lah."

Mama cari cari lagi. Semua tempat mama dah cari. Alahaii tak jumpa. Buka beg sekolah dia pun, takde. Sampai ke dapur, ke ruang tengah, hingga kan ke bilik atuk pun mama masuk jugak. Semata mata nak cari pembaris pendek kaler purple tu.

Rasa macam dekat setengah jam dah cari. 

Penat. Yana duduk atas carpet. Naufal duduk atas sofa.

Naufal tengok mama. Mama tengok Naufal soleh. Mama pun sebut,

๐Ÿ’šSubhanakallahumma
❤️Alhamdulillahi Rabbil 'alamin
๐Ÿ’™Allahumma solli ala sayyidina Muhammad
๐Ÿ’œ Astaghfirullah ya Ghaffar yaGhafur wa atubu Elayk ya Tawwab

"ya Allah, bagi lah mama jumpa pembaris Naufal kaler purple tu ya Allah. Mama dah cari, tapi tak jumpa la ya Allah. Allah tolong lah bagi mama jumpa pembaris tu ye ya Allah ye. Mak uteh suruh ukur bahu. Makbulkan ye ya Allah. Allah kan Maha Baik sayang semua."

Yana tambah dalam hati, perkenankanlah ya Allah, sungguh aku belum pernah kecewa dalam berdoa kepadaMu kerana Engkau Maha Baik, saja guna ayat Rasul dan Nabi dalam Quran, dekat doa Yana. 

Sepanjang doa camtu, Naufal tengok je mama. Dia senyum. Mama pun senyum kat dia.

Masya Allah tau tak ๐Ÿ˜ญ tiba tiba je pergi ruang tengah, tengok lagi sekali bakul toys diorang, ehhh ya Allah biiznillah jumpa pembaris! Padahal tadi dah tengok, memang tadi tak ada! 

Bahkan bukan Allah kasi jumpa pembaris pendek purple tu. Malah mama jumpa yang lagi panjang, yang biasa cikgu guna buat pukul orang tu.

Lagi mudah lah mama nak ukur benang tu!

Sebab pembaris nya lagi panjang!

Mata Yana bergenang subhanallah. Betapa Engkau tersangatlah Maha Baik wahai Tuhanku.

Sangat Maha Sweet subhanallah!

Tak lama lepas tu, biiznillah jumpa pulak dengan pembaris pendek warna ungu yang didoakan tadi.

Masya Allah. Ya Allah, macam mana lah hambaMu semuanya tak jatuh cinta padaMu ya Allah. 

Segala perbuatanMu penuh berhikmah disulami jutaan cinta dan kasih sayangMu setiap detik buat kami semua.

Naufal dan Naura. Aeon Dato Onn, Johor Bahru. Jalan dengan Raiyan, someone yang sangat rapat dalam doa doa Yana, someone I treat just like my own little sister. 

IBRAH (PENGAJARAN) :

1. Kadang doa kita, Allah tak berikan sebiji sebiji sepertimana yang kita minta. Tetapi apa yang Allah beri, adalah yang terlebih baik dan terlebih sesuai untuk kita di waktu itu, pada masa itu.

2. Ada doa yang Allah makbulkan lambat. Juga bersesuaian dengan sesuatu yang terlebih berharga yang Allah ingin berikan kepada kita di sepanjang proses doa-jadi-kenyataan itu tadi.

3. Tiada istilah doa yang tak dimakbulkan. Jika Allah tak beri, itu adalah kerana Allah nak kurniakan sesuatu yang terlebih baik dan terlebih istimewa.

4. Sangka baik lah sentiasa kepada Allah. Sangka baik pada Allah akan membuatkan kita mudah sangka baik dengan orang orang sekeliling kita dan sangka baik dengan perbuatan kurang manis mereka kepada kita. Bah kan sangka baik pada Allah akan membuatkan kita sangka baik pula pada takdir hidup kita, hatta seluka apa pun, derita dan sadis buruk busuk susah macam mana pun laluan hidup kita.

5. Berdamailah dengan takdir. 


#SalamRamadhanKareem #kisah_naufal_naura #nurdiyana_masri_menulis_dari_hati

Gambar throwback macam biasa lahh ๐Ÿ˜†

Wednesday, June 13, 2018

Perkahwinan Penuh Ujian Adalah Teguran Dan Tarbiah Tuhan.

Ikatan perkahwinan,
Didalamnya terkandung penuh ujian,
Badai yang tak pernah dipinta kemunculan,
Tapi sering saja jadi matlamat percintaan.

Derita tak lama,
Bahagia tak kekal,
Itulah tarbiah Allah,
Agar sentiasa Kita,
Sabar dan syukur.

Semat dalam hati,
Hidup memang tempat ujian,
Jika kau lari dari satu ujian,
Ujian lain kan mendatang,
Kerana itulah lumrah kehidupan 
Sebagai hamba Tuhan Ar-Rahman,
Andai saja mahu kau beriman.

Rahmati kami semua ya Allah, aamiin yaRauf, yaWadud, yaRahim, yaMujib.






Malam 28 Ramadhan.
Hamba rindukan Tuhan.

Monday, March 19, 2018

Selamat Hari Lahir, Suamiku Shukri.

Hari ni Isnin. Hari yang paling lemau bagi sesetengah orang. Sebab diorang kena kerja. Alhamdulillah Yana dah lama tak rasa benda tu.

OK sebenarnya hari ni birthday Shuk, suami Yana. And guess what? Today is also my hijri birthday. 1 Rejab 1439.

So it turned out that I have some heart problem with him. We didn't talked much recently. Then ada banyak silap faham. Normal lah tu kan. 

Yana rasa macam nak confront him so that we can talk. Tapi Yana tahan. Sebab kesian kat suami. Penat kerja cari rezeki halal. Takkan balik-balik, isteri sambut dengan muka bersahaja, kan? Plus today is his birthday. I mean his big day. And also happen to be mine too. Yana lipat baju sambil cuba istighfar. Sebab nak distract bisikan syaitan.

Baca ta'awwuz. Reda sikit. Then datang lagi bisikan. Baca ta'awwuz lagi. Sambung istighfar dengan selawat non stop. Dalam kepala, asyik tanya diri sendiri,

"How long do you think we're going to stay married?"

Bajet macam tengah cakap dengan suami la tu. 

Yana selalu je tanya macam ni kat dia. Dengan yakinnya dia akan cakap,

"Forever."

Yana akan tempelak dia dan cakap, "Yakinnya you. You tak cakap insya' Allah pun."

"Insya' Allah forever. Kita kan nak grow old together."

Kebaikan itu dari Allah 

Suddenly Allah set me to listen to this TV show.

Pasal Ar-Rumaisa' Ummu Sulaim. 

But I ain't gonna tell it here now. Cuma Yana nak cakap, kalau kita buat sesuatu kebaikan, sungguh lah ianya memang dari Allah. Allah yang gerakkan dan izinkan. 

La haula wa la quwwata illa billah.

Tiada daya (untuk elak maksiat) dan tiada kekuatan (untuk taat) melainkan dengan (izin) Allah.

Kenapa kita diuji dan sedih

Pernah tak ada satu ketika, ujian datang dalam hidup kita bertimpa-timpa.

Sampai sesak dada! 
Jiwa rasa seksa sangat!
Dada rasa sempit!
Nak bernafas pun rasa tak lancar, sebab dada macam sempit!

Sebenarnya memang kita tak boleh nak deny. Hidup ni tujuannya memang untuk mentaati Allah. Buka tafsir Quran then tengok 51:56. Surah ke 51 dan ayat yang ke 56.***

Allah tengok kita dah lama tak bangun malam (qiamullail) untuk beribadah.
Allah Maha Tahu yang kita dah lama tak tahajjud.
Lama sangat dah kita tak solat taubat.
Lama sangat dah tak baca Quran sampai nangis pasal gerun bergetar hati time baca Quran.
Lama sangat dah tak aim target 1000 istighfar dan 1000 selawat sehari.

Lama sangat kau tinggal kan Allah!
Sedangkan Allah tak pernah sesaat tinggalkan kita. 
Bah kan kita terus hidup dengan segala kemurahan rahmatNya.

Sebab tu Allah jentik sikit ujian ke dalam hidup kita sehari-harian.

Tiba-tiba ada je tak kena!
Kereta rosak!
Paperwork nak bentang kat boss, jahanam anak tumpahkan kopi.
Isteri kata dah tak tahan asyik kena tolong kita punya financial.
Suami kata tak tahan hidup rumah mertua.
Gaduh dengan jiran.
Colleague tikam belakang.
Mertua asyik minta duit kat kita.

Tu semua contoh. Umum je Yana mention. Sebab masalah tu common sangat bila baca IIUM Confession. 

Semua ujian tu bersebab.

Bagi kucar-kacir hidup kita.
Bagi jahanam emosi kita. 
Biar koyak mental kita.
Biar rapuh jiwa kita.

Tujuannya apa?

Satu je. Nak kita sedar, how badly we need Allah in our life! Allah nak kita kembali pada Dia. 

Bila kita ada masalah, kita tak perlu susah hati terlalu fikir sangat apa nak buat.

Allah cuma suruh kita sabar dan solat. Seriously, ada masalah, jiwa sesak, sabar dulu tak payah nak maki ke apa. Terus bangun ambil wudhuk dan solat sunat 2 rakaat. Better solat taubat.

Percayalah nanti kita akan nampak sinar dan jalan.

Siapa yang bagi? Of course Allah. Allah Maha Baik. Takkan saja je Allah nak bagi kita ujian. Unless untuk kafarah dosa-dosa kita atau pun tinggikan darjat anda.

I wrote this as my own self note.


***

Selamat Hari Lahir buat suami ku yang dikasihi, Muhammad Shukri bin Abdul Azman. I never thought I could love a man like this. Thanks for always trying to be a better daddy, husband for me and our two little angels.

Muhammad Naufal bin Muhammad Shukri.
Naura Safia binti Muhammad Shukri.


Gambar lama. Culik dari HP dia lepas dah kahwin. Ni sebelum dia kahwin OK. Kami belum ada gambar berempat yang elok hihi.



Remember this. The best gift you can give to your children is by loving their mum and be kind to their mom.

I'm glad that you're actually trying to give them the best gift ever.

Rasa cinta, kasih dan sayang tu semua pinjaman dari Allah. Mudah-mudahan kita semua sentiasa mampu untuk bersegera kembali pada Allah, tatkala suka duka, susah senang hidup kita.

***  lambang 3 star kat atas tu tadi ialah dalil ini

ูˆَู…َุง ุฎَู„َู‚ْุชُ ูฑู„ْุฌِู†َّ ูˆَูฑู„ْุฅِู†ุณَ ุฅِู„َّุง ู„ِูŠَุนْุจُุฏُูˆู†ِ

"Dan tidak AKU (ALLAH) ciptakan jin dan manusia melainkan untuk mengabdi diri kepada-KU." 

Surah Az-Zariyat : ayat ke 56.


Akhir kata dari diri ini,

ูˆَุฐَูƒِّุฑْ ูَุฅِู†َّ ูฑู„ุฐِّูƒْุฑَู‰ٰ ุชَู†ูَุนُ ูฑู„ْู…ُุคْู…ِู†ِูŠู†َ

"Dan (tetaplah dalam) berikanlah peringatan. Maka sesungguhnya peringatan itu sangat memberi manfaat kepada orang orang mukmin."

Surah Az-Zariyat : ayat 55.

Saturday, March 17, 2018

Dr. Khairunnisa binti Maulut, My Bella Cullen.

"Yana doakan aku. Placement yang lepas, aku belum dapat. Kau doakan la aku ya." Dia request.

Jenis stail Yana, kalau orang suruh doakan, I require more details. Yana suka doa sungguh-sungguh kat Allah. So Yana tanya,

"Bila next keputusan placement keluar?"

"September ni." Dia jawab. 

2017 time tu. Yana tengok kalendar. Ok sekarang ni Julai. Sebulan lebih nak doa. Just nice. So Yana doa setiap kali lepas solat dan waktu guruh, camni la lebih kurang,

"Ya Allah, bagi lah Khairunnisa Maulut dapat placement HO sebelum 31 Ogos 2017 ini dalam kebaikan, aamiin yaMujib."

Yana yakin Allah akan makbulkan doa Yana. Sebab Allah Maha Baik! :)

Selepas September 2017.

OMG subhanallah punya lah busy gila dengan perut yang dah makin berat dan sarat. Who knows Yana actually gave birth to Naura Safia solehah bertuah ni di rumah! Whoaa. So memang tak sempat tanya Nisa, macam mana doa tu, yelah kita doakan almost everytime kan, mesti lah kita nak tahu macam mana. Tak sempat nak tanya, how is your life now, do you get to start your HO life? Tak sempat weh, tak sempat!

Awal Mac baru ni Yana main belasah je call dia. Eh haha ke February. Dah busy ni, dah jadi mak-mak ni, tarikh dah tak penting okeh. Yang penting ibrah (pengajaran) je.

So we were cathing up stories and keep updating what we've been missed out all this while, until this question popped out from her.

"Eh Yana, kau berapa adik-beradik ha? Aku cuma ingat, kau ada abang, ada kak Uda yang Nuraidah Masri tu dengan adik. 4 orang eh?"

Bahahaha terus tergelak Yana sambil cakap, 

"Teruk gila kau Nisa hahaha! Aku 5 dari 6 la. Atas abang, then kakka 3 orang then aku and then adik laki. Hahahah!" Sambung gelak balik.

Kah kah kah!

Actually Yana rasa kitorang terlalu happy sebab dapat borak and update sejak Jun 2017.

"Ahh ntah-ntah kau lagi teruk! Apa nama adik aku, kalau kau ingat?'' Nisa tanya Yana. Terburai lah perut Yana ketawa!

Girl's meeting day

Rabu lepas, 14 Mac 2018, bagi Yana sangat bermakna. Kitorang jumpa lepas dah bertahun tak jumpa! Last ialah last day kat KMJ waktu kalut dengan Medsi, ujian saringan untuk ambil pendidikan tu. Then masing-masing bawa haluan hidup masing-masing. Sedih. *hati lembut*

First time nampak Nisa, buka pintu rumah, Yana ingat macam

'Habis lah aku takut aku nangis!'

Peluk Nisa and terus nangis. Tak perlu cakap apa-apa pun dah rasa lapang jiwa. Tau tak rasa tu?


You know what it's like when you hug your best friend after so many years did not contact. You feel like that hug actually represent the whole untold stories. Two souls are connecting and communicating each other by just hugging.

Alhamdulillah that drama didnt happened. Thanks to baby Nisa, Khadijah Maisarah sebab Nisa sibuk kena uruskan dia, lepas Yana buka pintu. So I've no chance to hug her bonda and cry heavily.

We keep talking and talking and ntah tiba-tiba Yana yang always lapar, terus tak ada rasa nak makan! Ok Yana memang dimaafkan kalau lapar hahaha sebab Yana BF baby. Yana bertahan dengan 2 gelas hot chocolate drink je sepanjang hari tu. Tau-tau je dah 5 petang. So my Bella kena balik to fetch her husband at Mines.

Dulu waktu kat KMJ, time tu 2008. Twilight baru je keluar and meletup sangat. Yana tak ambil port sangat. Biasa lah hehe me being me, The Plain Jane. Yana selalu rasa Yana plain Jane. Biasa-biasa je, simple je, unknown and macam orang tak perasan pun Yana ada. Yana suka jadi macam tu. Tapi rupanya orang lain tak pandang pun Yana sebagai plain Jane bahahaha! Ayat Nisa dulu, Yana ingat lagi.

"Eh Yana kau pandai main chess tak?"
Tak. Langsung tak. And tak nak belajar pun. Yana jawab camni.

She's the champion of chess kut! Ayat dia lah tak boleh blah bahahahah!

"Yeke! Ko tau, aku selalu pikir macam, ahh kau putih, pandai, lawa, aaa mesti pandai main chess."

Hahahaha don't judge a book by it's cover guyss. Sebenarnya Yana ingat ayat tu sebab Nisa kata Yana lawa. Seriously I have some problem with that. Sebab masa kecil, 3 orang kakak Yana suka cakap Yana buruk. THEY WERE JOKING, but a 3-year-old girl will actually believe anything you tell her for like 3 consecutive years!

Dah malam, baru Yana perasan. Nisa ada bagi something untuk Naufal soleh and Naura solehah. I can't even give one for her little angel. *cry*

So Yana tekad. Soon. Time dia cuti lepas postcall nanti, turn Yana pulak visit rumah dia. 

And buat kau Nisa, aku doa kat Allah, moga Allah sentiasa bagi kau ketenangan, kebahagiaan, kecukupan rezeki yang melimpah-ruah buat kau sekeluarga dan sentiasa diberi hidayah dan taufiq untuk kita semua kembali pada Allah, bila setiapkali kita semua ada ujian hidup, aamiin yaMujib.

Emm by the way, you forgot this!

Hahaha sorry Dija, nanti mama pulangkan ya sayang!

Tau, saja je kan ko tinggalkan sebab nak cari alasan. So aku ada point untuk pergi rumah kau pulak. Hihi. Genius. Tak hairan ko jadi doktor, Nisa. (Tipu je, dia memang tertinggal pun).


Friday, March 16, 2018

Persahabatan Lepas Berkahwin

Korang ada bestfriend tak? I'm pretty sure you do. Most of us do. We can't live alone. Kan? Waktu kat matriks dulu, Yana ada 2 orang kawan yang Yana rapat. Aaaa ok rindunya memori KMJ subhanallah! Khairunnisa Maulut and Azimah Md Akil. Nisa and Sim. Meh sini aku nak ngumpat korang hahah!

Yana yakin, bila situasi berubah, dunia kita pun berubah. Last time masa Yana decided nak call Nisa, I was so shocked to know that how much I left behind!

Dia dah kahwin!
Dia dah pregnant!

She didn't know this but yes I was in tears at that time, when we both were still on the phone.

Yana nangis sebab, sebab rasa macam ya Allah, jauhnya masa dah berlalu. Sebak sangat rasa tu guys, seriously subhanallah.

But we have to get a grip. Tak boleh sedih lama sangat. Knowing that kita dah besar, dah jadi ibu, perlu kuat untuk support suami; financially and emotionally so, Yana tak cerita pun dekat suami. Marriage life ada bermacam lagi dugaan yang kita kena hadapi bersama. So this one is mine!

Semua kita ada peranan

Yana yakin, Allah hadirkan seseorang dalam hidup kita dan tarik seseorang dari hidup kita, semuanya bersebab. I'm gonna pick this cliche quote, 

"Everything happens for a reason."

Kita, korang, mereka, we all bump into each other in our life with our own roles. Semuanya ada peranan masing-masing. Dan tak mustahil satu masa nanti, Allah hadirkan kembali seseorang itu dalam hidup kita, kerana peranan dia pada waktu tu bersesuaian dengan situasi kita di masa itu.

Macam dulu, Yana agak upset sebab Sai kahwin waktu 2013, tahun sedih bagi Yana. Mak meninggal awal tahun, tarikh 2 Januari 2013 mak pergi, then Yana kena balik rumah sebab Latihan Industri (LI) kat MPJBT. I mean if Yana kat UniSZA, dengan sahabat-sahabat, sibuk dengan gerak kerja dakwah, sibuk dengan aktiviti tarbiah dan kuliah, mungkin Yana boleh distract kesedihan tu insya' Allah.

Rasa macam ni last time over night kat UTM, dekat bilik Sai.
Back in 2013 when we were 23.
. Hari Jumaat kareem


The struggle was so real guys. Struggle to suck the truth that your mother has gone. Yana alone dekat rumah tu dengan ayah. Rumah tu suram, sedih, err and creepy I would say hihi. 

And who knows, that time rasa macam, dah hilang Sai. Ada la kut berbulan-bulan, like almost berapa bulan ehh,a hmm alahai tak pasti tapi rasa macam lama sangat tak contact Sai.

Yana siap cakap dalam hati,

"Jangan sedih bila Sai dah tak ada dalam hidup kau macam dulu. Sebab mungkin peranan dia, Allah dah hentikan jap untuk masa ni. Sekarang mungkin Allah hadirkan orang lain untuk ajar kau pasal the real life. The real cruelty life. Tak apa lah Yana. Mudah-mudahan someday Allah hadirkan balik Sai dengan peranan dia waktu tu."

Masya' Allah hahahah subhanallah even just having a flashback and typing this has got me into tears hahahah lembut hati betul!

Suddenly I don't know how and when, eh Yana call Sai! Ok. Tak lah sampai setiap hari contact but sebulan sekali tu, mungkin ada lah kut. Or once in a two month.

Macam mana nak tahu kalian serasi

Kita happy kan bila still rasa 'boleh masuk' dengan kawan baik yang kita sayang. Bila korang dah lama sangat tak jumpa, like bertahun-tahun, but then bila jumpa or call, korang tak rasa kekok. 

Korang tak rasa 

"Sorry I feel awkward. I think I have lost you, because we didn't keep in touch for so many years!"

Kita tak rasa kekok macam tu.

Yana pernah rasa this chemistry dengan Dee. Dengan Fiza and Sya. Awwh how I miss you three so much masya' Allah! Ni best friend sekolah rendah SK Senai dulu. Sai pun Yana kenal masa darjah 2.

Then siapa sangka, Yana rasa benda yang sama dengan Nisa. Alhamdulillah. 


Yeahh agreed!

Bahahaha this post is supposed to be, me telling about Nisa! Tapi padan muka. Lama sangat tak update this virtual diary haa sampai semua benda pun nak cakap.

Salam Jumaat kareem korang ๐Ÿ˜Š


Thursday, February 22, 2018

MAMA RISAU ANAK ADA AUTISME?

It's 2018 now. Yana dah 28 tahun officially ya on 28th of January last month. I'm gonna try to start actively blogging now. So nak practice hehe. Kalau Naufal soleh tengah tengok gadjet, I mean my phone, Yana suka out of nowhere macam panggil dia,

"Abang? OK tak tu?"

Dia akan toleh kat Yana. Kemudian macam reply, 

"Emm kay."

Naufal soleh before 12 months. Still a baby.
11 months already managed to walk;
can you imagine how penat I was that time?


Yana macam relief sangat setiapkali dia toleh, alhamdulillah. Sebenarnya sebab Yana banyak buat reading pasal parenting, pasal autisme punya sign, pasal speech delay dan lain-lain.

One of the sign is, they did not turn to look at you when you are calling out their names. It has something to do with their focus. 

Bawah ni Yana kongsikan antara tanda autisme. Lagi awal kita dapat kesan, lagi awal bantuan yang kita dapat bagi pada anak-anak kita semua. 

Kids with autisme, sama je rupa bentuk fizikal macam kanak-kanak normal yang lain. Sebab itulah agak susah dan payah nak kenalpasti unless anda ialah ibu bapa yang alert dengan  simptom-simptom yang ditunjukkan secara konsisten oleh mereka.

Setiap daripada penghidap Autisme memiliki simptom yang berbeza antara satu sama lain. Antara simptom-simptom Autisme ialah:
  1. Tidak menunjukkan eye contact
  2. Tidak bertindak balas terhadap senyuman
  3. Tantrum yang keterlaluan tanpa sebab sehingga mencederakan diri seperti menghantukkan kepala ke dinding
  4. Tidak menunjukkan minat untuk berkawan dan bermain dengan kanak-kanak lain, malah selesa bermain sendiri
  5. Sering menyebut sesuatu perkataan secara berulang-ulang dan kerap melentikkan badan seolah-olah mengelak apabila dipeluk.
  6. Terlalu sensitif dan mempunyai minat yang pelik kepada sesuatu seperti cahaya, bunyi atau pergerakan
  7. Mereka juga sering kali menunjukkan obsesi kepada sesuatu perkara seperti permainan tertentu sahaja.
  8. Gemar mengibarkan tangan dan memusingkan badan setempat. Malah kanak-kanak 18 bulan ke atas , mereka lebih suka menggunakan isyarat berbanding perkataan.

Kena rajin observe ya. One thing I am always to be thankful is, Yana ialah SAHM, stay at home mother. Jadi Yana, insya' Allah boleh pantau perkembangan anak-anak sambil kerja dari rumah. Alhamdulillah. 

Terima kasih sudi membaca.

Sunday, June 19, 2016

Selamat Hari Bapa, suamiku sayang.

Selamat Hari Bapa to every father out there!

Untuk ayah saya, Tuan Masri bin Haji Taslim dan suami soleh dan pengasih saya.

Saya cuma nak share satu je yang sentiasa akan buat saya tersentuh.

Suami saya, he's the breadwinner in my little family, kerjanya sebagai System Analyst memang sibuk. Tidur pukul 3-4 pagi tu perkara biasa. Adakalanya bila dah 6.15 pagi waktu saya kejutkannya bangun Subuh memang tak gerak. Tapi bila saya bisik kan di telinga nya ayat ajaib ini,

"Sayang, kita kan nak anak kita jaga solat. Macam mana anak kita nak jadi macam tu kalau kita sendiri pun susah nak bangun solat. Sekejap je, 2 rakaat je lepas tu kalau nak tidur balik pun tak apa."

Subhanallah suami soleh ini terus bangun perlahan-lahan masya' Allah.

Terharu subhanallah. Waktu saya terlupa, dia sentiasa ingatkan. Kadang tu serious buyer dah transfer dan minta saya cek payment, kalau waktu tu dah azan, mesti saya teringat pesan suami,

"Solat terus By, jangan bertangguh."

Dalam rumahtangga pun kena berpesan pesan dengan kebenaran dan berpesan pesan dengan kesabaran. (Surah Al-Asr)

Saya tau betapa kasihnya suami pada kami berdua, saya dan Naufal soleh. Selalu saya usik, "You sayang siapa lebih ha?" Hahaha suami saya bijak, mesti dia jawab dengan jawapan yang saya nak dengar.

"Mesti lah I sayang you lebih. U kan kilang I. Anak tu produk. I kena lah jaga kilang I baik-baik."

HAHAHAHA! Hamboihh saya ni kilang dia, dia kata??? Haha! Kilang yang baik, maintenance pun kena lah jaga dengan baik kan?

Moga Allah izin kita bersama dalam ketaatan dan kesejahteraan serta selamanya berdua bersama keluarga hingga ke Jannah, aamiin yaMujib.

Ayah, suami dan biras saya iaitu suami kepada Dr. Hajar Azman,
adik perempuan suami saya.


"Wahai jiwa-jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan redha (kepadaNya) dan diredhai (olehNya). Maka masuklah ke dalam golongan hambaKu. Dan masuklah kedalam syurgaKu."

[Surah Al-Fajr: 4 ayat last. 27, 28, 29, 30]

You're awesome abah Muhammad Shukri bin Abdul Azman!

Istikharah yang tak nampak jawapanNya.

Nak mohon petunjuk, tapi macam tak ada jawapan je ni.

Pernah tak, ada satu ketika kita minta petunjuk dari Allah. Kita pun cuba bersihkan hati dari segala karat dosa dan hitamnya mazmumah dalam diri kita. Kita istighfar 1000 kali sehari. Kita selawat 1000 kali sehari. Kita solat taubat. Kita cuba lazimi qiamullail. Kita banyakkan baca Quran dengan harapan keberkatan Al-Quran tersebut akan menerangi hati kita dengan nur Allah.

Kenapa nak kena buat semua tu?

Kejap kejap. Apa ke hal macam pelik. Kita kan nak mohon petunjuk je. Nak kan jawapan dari Allah. Kenapa gaya tu macam nak bertaubat je, apesal macam pelik je?

La, iye lah. Kata nak dapatkan petunjuk dari Allah. Agak-agak kalau hati kita hitam, kita dapat beza kan ke tak sama ada ntah tu petunjuk dari Allah atau bisikan dari syaitan, kan? Kalau hati hitam, bisikan dari syaitan pun kita tak dapat nak bezakan lalu menganggap ianya hidayah dari Tuhan. Haa macam mana? Nauzubillah!

Maka disitulah letaknya peranan tazkiyatunnafs, yakni penyucian jiwa. Agar hati merasa muraqabah, rasa diawasi oleh Tuhan. Perasaan ini yang akan membuatkan kita agar berhati -hati dari melakukan apa jua yang ditegah Allah.

Bila hati sudah kembali bersinar, insya'Allah nur Allah, cahaya hidayah Allah akan mudah menembusi jiwa.

Pernah ke?

Tapi pernah tak ya, dah buat macam-macam ni untuk tazkiyatun nafs ni, tapi kita rasa macam tak nampak lah jawapan kepada petunjuk tu. Siapa pernah macam tu? 

Saya pernah.

Istisyarah (sesama manusia) sudah membuahkan hasil, tapi istikharah (dengan Allah) saya kelihatan masih kabur. Sebenarnya Allah dah pun beri petunjuk, jelas melalui perantaraNy. Tapi saya rasa seakan tidak percaya bahawa itu yang dipilih Allah untuk saya. Haha nak tau pasal apa? Hahaha pasal jodoh! Sebelum tu Allah dah jawab jelas tapi saya degil mahu kan petunjuk yang lebih.


Allah itu menghadirkan petunjukNya melalui pelbagai cara
sebagai wasilah yakni perantaraanNya.
Cuma kerapkali kita sebagai hambaNya tidak menyedari.


See. Hamba tamak kan saya ni. Tak qanaah langsung astaghfirullah. Apa itu qanaah? Qanaah ialah merasa cukup dan bersyukur dengan apa yang ada. Tetapi tidak pula mereka yang qanaah ini malas berusaha. Selepas berusaha, apa yang diberi Allah, itu sudah cukup membuatkan si hamba merasa cukup dan bersyukur.

Lepas habis degree di UniSZA, semester akhir terus praktikal di MPJBT, Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah, sekarang dikenali dengan nama MBIP, Majlis Bandaraya Iskandar Puteri, saya tekad sekali seumur hidup at least saya pergi pondok di Pondok Pasir Tumboh, saya buat lagi istikhoroh. Kali ni tanpa HP. Tanpa apa jua connection dengan dunia luar. Dah banyak hari minta petunjuk tapi masih tak dapat. Still lagi tak nampak.

Kenapa tak dapat apa-apa tanda nih?


Mungkin sebab jiwa saya masih kotor. Mana tak nya. Lebih 40 hari di sana hanya minggu-minggu terakhir saya mampu lawan nafsu dan syaitan dan bangun qiamullail. Alasan saya,


Penat jasad weh duk pondok (tapi hati bahagia dan kenyang rasa jiwa). Penat sebab otak kau penat. Ilmu tu mencurah-curah dan kau perlu kaut semua ilmu tu. Sebab kau tau majlis ilmu di dunia ni ibarat taman syurga. Setiap masa ada kelas pengajian kitab oihh subhnallah. Malam memang lena.

OK so memang hati gelap mungkin sebab tu tak dapat gerakkan anggota badan agar bangun dan bangkit menuju Tuhanmu Yana!

Lepas tu saya doa,

"Ya Allah, Yana yakin dengan sepenuh keyakinan bahawa Allah tak kejam, Allah tak pernah zalim, Yana yakin Allah Maha Tahu sudah berminggu Yana mohon petunjuk dan jawapan. Petunjuk yang berkaitrapat dengan soal dunia dan akhirat Yana (jodoh pernikahan) Yana yakin Allah sudah pun memberi jawapan melalui perantaraanMu. Cuma hati Yana yang tak mampu melihat. Astaghfirullah.


Ya Allah andai penuh karat jahiliah di dalam hati ini ya Allah hingga Yana tak nampak jawapanMu ya Allah, bantulah diri ini untuk memahami dan nampak dengan pandangan hati, bahawa itu lah jawapanMu ya Allah. Aamiin yaHadi yaMujib."


Masya' Allah baru nampak!

Benar hidayah Allah hadir menjengah dan Allah izin saya nampak! Melalui apa? Melalui perbualan dan perkataan dari Siti Aqilah adik yang istimewa di hati saya ini. Dia kata,

"Akak take care tau. Adik nak balik pondok adik ni." Dia kata macam tu. Pelik saya. Apa nak take care nya. Malam kang jumpa juga nak solat jemaah nanti dekat madrasah. Tak faham, jadi saya terus tanya.

"Dik, apasal suka sangat pesan take care la, jaga diri please la. Kenapa? Kan jumpa je jap lagi. Mengada haha." sambil gelak-gelak saya tanya. Serius memang dia selalu pesan macam tu haha. Selama ni saya tak ada pun rasa nak tanya. tapi tiba-tiba Allah hadirkan rasa pelik dan rasa pelik tu buatkan saya seperti mahu bertanya. Subhanallah.

Jawab dia, "Adik risau la kalau akak takde depan mata adik. Adik rasa nak akak sentiasa ada depan mata adik so adik boleh jaga akak. Akak kan senang sakit."

Ok rasa nak sekeh siku dia bil apart 'selalu sakit' tu tapi tiba-tiba rasa macam masa terhenti hanya untuk saya seorang sahaja,


Kata-kata itu. Subhanallah! Itu kata-kata yang dia pernah berikan pada saya satu ketika
dulu.

Hati saya tiba-tiba seakan dipandu untuk me-relate-kan kata-kata itu terhadap seseorang. Subhanallah suami saya sekarang!

Jelas lah selama ini hidayah tu telah Allah beri. Tapi pandangan mata hati saya yang penuh dosa hingga tak mampu melihat jawapan yang telah Allah beri selepas saya minta petunjuk.

The rest is history.


Allah merancang setiap segala sesuatu bersebab.


Everything happens for a reason kan? Segalanya berhikmah. Allah Maha Tahu bahawasanya memerlukan seorang lelaki yang penyabar untuk isteri seperti Diyana.

Suami yang banyak beri semangat untuk lebih berjaya dalam membina bisnes Shaklee. Suami saya sering tanya,

"Berapa UV dah?"

"hari ni ada customer tak?"

"Hari ni ada orang order tak?"

Yelah ahaha dah dia yang cadangkan saya duduk rumah jaga anak dan tarbiah anak. Haha susah tau mula-mula nak terima sebab saya suka keluar jumpa orang dan berkomunikasi dengan manusia. Tapi lama-lama saya cuba akur dan taat tanpa alasan.


Bisik pada hati 3 kali setiap lepas solat fardhu, pejamkan mata, letak tangan di dada dan sebutlah,

"Allah bersamaku."
"Allah melihatku."
"Allah menyaksikanku,"

Insya' Allah mudah-mudahan kita sentiasa merasa diawasi Allah, aamiin yaMuhaimin.