Sunday, June 19, 2016

Selamat Hari Bapa, suamiku sayang.

Selamat Hari Bapa to every father out there!

Untuk ayah saya, Tuan Masri bin Haji Taslim dan suami soleh dan pengasih saya.

Saya cuma nak share satu je yang sentiasa akan buat saya tersentuh.

Suami saya, he's the breadwinner in my little family, kerjanya sebagai System Analyst memang sibuk. Tidur pukul 3-4 pagi tu perkara biasa. Adakalanya bila dah 6.15 pagi waktu saya kejutkannya bangun Subuh memang tak gerak. Tapi bila saya bisik kan di telinga nya ayat ajaib ini,

"Sayang, kita kan nak anak kita jaga solat. Macam mana anak kita nak jadi macam tu kalau kita sendiri pun susah nak bangun solat. Sekejap je, 2 rakaat je lepas tu kalau nak tidur balik pun tak apa."

Subhanallah suami soleh ini terus bangun perlahan-lahan masya' Allah.

Terharu subhanallah. Waktu saya terlupa, dia sentiasa ingatkan. Kadang tu serious buyer dah transfer dan minta saya cek payment, kalau waktu tu dah azan, mesti saya teringat pesan suami,

"Solat terus By, jangan bertangguh."

Dalam rumahtangga pun kena berpesan pesan dengan kebenaran dan berpesan pesan dengan kesabaran. (Surah Al-Asr)

Saya tau betapa kasihnya suami pada kami berdua, saya dan Naufal soleh. Selalu saya usik, "You sayang siapa lebih ha?" Hahaha suami saya bijak, mesti dia jawab dengan jawapan yang saya nak dengar.

"Mesti lah I sayang you lebih. U kan kilang I. Anak tu produk. I kena lah jaga kilang I baik-baik."

HAHAHAHA! Hamboihh saya ni kilang dia, dia kata??? Haha! Kilang yang baik maintenance kena lah jaga dengan baik kan? Para suami kalau wife anda pregnant, mohon hadiahkan Set Mengandung Shaklee ye. Insya' Allah tiada lagi lesu, lembik, pucat, kaki bengkak no more, Hb cun dan bonus isteri lawa berseri dan sihat kuat cergas insya' Allah!

Moga Allah izin kita bersama dalam ketaatan dan kesejahteraan serta selamanya berdua bersama keluarga hingga ke Jannah, aamiin yaMujib.

Ayah, suami dan biras saya iaitu suami kepada Dr. Hajar Azman,
adik perempuan suami saya.


"Wahai jiwa-jiwa yang tenang. Kembalilah kepada Tuhanmu dengan redha (kepadaNya) dan diredhai (olehNya). Maka masuklah ke dalam golongan hambaKu. Dan masuklah kedalam syurgaKu."

[Surah Al-Fajr: 4 ayat last. 27, 28, 29, 30]

You're awesome abah Muhammad Shukri bin Abdul Azman!

Istikharah yang tak nampak jawapanNya.

Nak mohon petunjuk, tapi macam tak ada jawapan je ni.

Pernah tak, ada satu ketika kita minta petunjuk dari Allah. Kita pun cuba bersihkan hati dari segala karat dosa dan hitamnya mazmumah dalam diri kita. Kita istighfar 1000 kali sehari. Kita solat taubat. Kita cuba lazimi qiamullail. Kita banyakkan baca Quran dengan harapan keberkatan Al-Quran tersebut akan menerangi hati kita dengan nur Allah.

Kenapa nak kena buat semua tu?

Kejap kejap. Apa ke hal macam pelik. Kita kan nak mohon petunjuk je. Nak kan jawapan dari Allah. Kenapa gaya tu macam nak bertaubat je, apesal macam pelik je?

La, iye lah. Kata nak dapatkan petunjuk dari Allah. Agak-agak kalau hati kita hitam, kita dapat beza kan ke tak sama ada ntah tu petunjuk dari Allah atau bisikan dari syaitan, kan? Kalau hati hitam, bisikan dari syaitan pun kita tak dapat nak bezakan lalu menganggap ianya hidayah dari Tuhan. Haa macam mana? Nauzubillah!

Maka disitulah letaknya peranan tazkiyatunnafs, yakni penyucian jiwa. Agar hati merasa muraqabah, rasa diawasi oleh Tuhan. Perasaan ini yang akan membuatkan kita agar berhati -hati dari melakukan apa jua yang ditegah Allah.

Bila hati sudah kembali bersinar, insya'Allah nur Allah, cahaya hidayah Allah akan mudah menembusi jiwa.

Pernah ke?

Tapi pernah tak ya, dah buat macam-macam ni untuk tazkiyatun nafs ni, tapi kita rasa macam tak nampak lah jawapan kepada petunjuk tu. Siapa pernah macam tu? 

Saya pernah.

Istisyarah (sesama manusia) sudah membuahkan hasil, tapi istikharah (dengan Allah) saya kelihatan masih kabur. Sebenarnya Allah dah pun beri petunjuk, jelas melalui perantaraNy. Tapi saya rasa seakan tidak percaya bahawa itu yang dipilih Allah untuk saya. Haha nak tau pasal apa? Hahaha pasal jodoh! Sebelum tu Allah dah jawab jelas tapi saya degil mahu kan petunjuk yang lebih.


Allah itu menghadirkan petunjukNya melalui pelbagai cara
sebagai wasilah yakni perantaraanNya.
Cuma kerapkali kita sebagai hambaNya tidak menyedari.


See. Hamba tamak kan saya ni. Tak qanaah langsung astaghfirullah. Apa itu qanaah? Qanaah ialah merasa cukup dan bersyukur dengan apa yang ada. Tetapi tidak pula mereka yang qanaah ini malas berusaha. Selepas berusaha, apa yang diberi Allah, itu sudah cukup membuatkan si hamba merasa cukup dan bersyukur.

Lepas pergi pondok di Pondok Pasir Tumboh, saya buat lagi istikhoroh. Kali ni tanpa HP. Tanpa apa jua connection dengan dunia luar. Dah banyak hari minta petunjuk tapi masih tak dapat. Still lagi tak nampak.

Kenapa tak dapat apa-apa tanda nih?


Mungkin sebab jiwa saya masih kotor. Mana tak nya. Lebih 40 hari di sana hanya minggu-minggu terakhir saya mampu lawan nafsu dan syaitan dan bangun qiamullail. Alasan saya,


Penat weh duk pondok. Penat sebab otak kau penat. Ilmu tu mencurah-curah dan kau perlu kaut semua ilmu tu. Sebab kau tau majlis ilmu di dunia ni ibarat taman syurga. Setiap masa ada kelas pengajian kitab oihh subhnallah. Malam memang lena.

OK so memang hati gelap mungkin sebab tu tak dapat gerakkan anggota badan agar bangun dan bangkit menuju Tuhanmu Yana!

Lepas tu saya doa,

"Ya Allah, Yana yakin dengan sepenuh keyakinan bahawa Allah tak kejam, Allah tak pernah zalim, Yana yakin Allah Maha Tahu sudah berminggu Yana mohon petunjuk dan jawapan. Petunjuk yang berkaitrapat dengan soal dunia dan akhirat Yana (jodoh pernikahan) Yana yakin Allah sudah pun memberi jawapan melalui perantaraanMu. Cuma hati Yana yang tak mampu melihat. Astaghfirullah.


Ya Allah andai penuh karat jahiliah di dalam hati ini ya Allah hingga Yana tak nampak jawapanMu ya Allah, bantulah diri ini untuk memahami dan nampak dengan pandangan hati, bahawa itu lah jawapanMu ya Allah. Aamiin yaHadi yaMujib."


Masya' Allah baru nampak!

Benar hidayah Allah hadir menjengah dan Allah izin saya nampak! Melalui apa? Melalui perbualan dan perkataan dari Siti Aqilah adik yang istimewa di hati saya ini. Dia kata,

"Akak take care tau. Adik nak balik pondok adik ni." Dia kata macam tu. Pelik saya. Apa nak take care nya. Malam kang jumpa juga nak solat jemaah nanti dekat madrasah. Tak faham, jadi saya terus tanya.

"Dik, apasal suka sangat pesan take care la, jaga diri please la. Kenapa? Kan jumpa je jap lagi. Mengada haha." sambil gelak-gelak saya tanya. Serius memang dia selalu pesan macam tu haha. Selama ni saya tak ada pun rasa nak tanya. tapi tiba-tiba Allah hadirkan rasa pelik dan rasa pelik tu buatkan saya seperti mahu bertanya. Subhanallah.

Jawab dia, "Adik risau la kalau akak takde depan mata adik. Adik rasa nak akak sentiasa ada depan mata adik so adik boleh jaga akak. Akak kan senang sakit."

Ok rasa nak sekeh siku dia bil apart 'selalu sakit' tu tapi tiba-tiba rasa macam masa terhenti hanya untuk saya seorang sahaja,


Kata-kata itu. Subhanallah! Itu kata-kata yang dia pernah berikan pada saya satu ketika
dulu.

Hati saya tiba-tiba seakan dipandu untuk me-relate-kan kata-kata itu terhadap seseorang. Subhanallah suami saya sekarang!

Jelas lah selama ini hidayah tu telah Allah beri. Tapi pandangan mata hati saya yang penuh dosa hingga tak mampu melihat jawapan yang telah Allah beri selepas saya minta petunjuk.

The rest is history.


Allah merancang setiap segala sesuatu bersebab.


Everything happens for a reason kan? Segalanya berhikmah. Allah Maha Tahu bahawasanya memerlukan seorang lelaki yang penyabar untuk isteri seperti Diyana.

Suami yang banyak beri semangat untuk lebih berjaya dalam membina bisnes Shaklee. Suami saya sering tanya,

"Berapa UV dah?"

"hari ni ada customer tak?"

"Hari ni ada orang order tak?"

Yelah ahaha dah dia yang cadangkan saya duduk rumah jaga anak dan tarbiah anak. Haha susah tau mula-mula nak terima sebab saya suka keluar jumpa orang dan berkomunikasi dengan manusia. Tapi lama-lama saya cuba akur dan taat tanpa alasan.


Insya' Allah ada keberkatan. Dulu saya memang senang sakit. Lepas kahwin, lepas pregnant penuh azab dengan badan lemah lembik sampai pernah fikir dah serik nak mengandung tau. Tapi berkat masih lagi mahu mencuba supplement alhamdulillah biiznillah Allah temukan dengan Shaklee. Serius berbaloi sangat ambil Set Mengandung Shaklee, dan saya rasa some day akan mengandung dengan happy insya' Allah. Berkat cuba dengar kata suami agaknya (haha poyo) tu yang Allah bagi jalan dengan temukan saya dengan produk Shaklee, alhamdulillah. Lepas Set Mengandung Shaklee, saya teruskan dengan Set Pantang Shaklee dan sekarang saya masih teruskan dengan Set Menyusu Shaklee. 


Kurus flat habis perut masya' Allah sampai makcik urut pelik tengok perut macam bukan baru keluarkan budak je katanya,

"kau makan jamu apa Na?" tanya acik urut tu.

"Makan Shaklee je acik, tak makan jamu, takut panas sebab susukan baby." jawab saya.

Alhamdulillah 'ala kulli hal. Saya selalu yakin bahawa satu hari nanti bisnes yang saya usahakan dari rumah ini akan membuahkan hasil. Hasil yang ranum dan mencurah-curah untuk dunia dan akhirat saya. Fokus utama adalah untuk membantu menigkatkan kualiti kesihatan mereka yang memerlukan, yang mahu dan mampu untuk dapatkan bantuan kesihatan, hanya semata-mata kerana Allah semua ini. Moga ada nilai yang besar di pandanganNya.


Bisik pada hati3 kali setiap lepas solat fardhu, pejamkan mata, letak tangan di dada dan sebutlah,

"Allah bersamaku."
"Allah melihatku."
"Allah menyaksikanku,"

Insya' Allah mudah-mudahan kita sentiasa merasa diawasi Allah, aamiin yaMuhaimin.

Friday, June 17, 2016

Malas lah nak berhias depan suami ni. Leceh!

Pagi semalam sebelum suami gi kerja, Yana dah tanya siap-siap ETA bila. Dia kata 'tak tau lagi, kerja banyak.'

Dalam hati Yana "yabeda beduuuu mesti lambat!" haha rindu memang rindu tapi macam best pun ada sebab boleh mess dan selekeh sekejap in my comfy home. Time musim UAT ni (User Acceptance Test) suami ada sampai balik pukul 5 pagi oihh subhanallah. Stres suami sebab dia jenis suka balik rumah cepat-cepat, tak sabar nak manjakan anak isteri.

Sebenarnya suami tak pernah pun request nak Yana lawa all the times tapi bila kita sihat bertenaga ni asyik rasa semangat je tau, nak buat yang terbaik untuk suami dan anak. So semalam dengan rambut kena tarik dengan Naufal soleh, pakai je baju paling selesa di dunia, muka malas nak lawa sangat tiba-tiba dengar pintu kena buka.

Masa National Conference (NC) Shaklee 2016, seronok naik
pentas terima award dengan suami tersayang dan buah hati kami berdua.


Dah cuak semacam tapi fikir balik, ahh orang rumah depan kut. Then macam nak terjojol biji mata dan jantung berhenti berdegup bila suami dah ada depan pintu! Homaihh masya' Allah! Serius terkejut sebab apa pun tak siap lagi! Jangan kata nak tukar baju, pakai perfume pun tak sempat! Jangan kata nak calit lipstik, cuci muka kasi bersih kasi lawa kasi segar je muka, pun tak sempat! Rupanya suami nak buat suprise. Huh suprise lah sangat.

"padan muka you tengok I tak lawa." kata Yana, saja usik dia. "You sentias lawa di mata I By." jawab dia selalu macam tu lah. Haha, ye sekejap Ma, sekejap By. Biasa lah tu orang dah ada anak memang macam tu.

Lepas salam dan peluk cium suami, OK bagi dia leka main dengan Naufal, apa lagi Yana terus ambil peuang cantikkan kulit muka agar tak kusam. Senang sangat, memang lepas cuci muka dengan Nutriwhite, Yana rasa segar sangat kulit wajah, rasa bersih yang tak tau nak describe macam mana ntah rasa tu, then muka nampak lembap, moist sangat tau! Macam lepas sapu moisturizer. Nampak soft. tak tipu ni weyh. Yana just sharing je. Nak share benda baik that is happening to me, lillah. No wonder Nutrwhite Skincare ni sentiasa laku keras. Sebab ramai jatuh cinta walau hanya ambil 2 item je; Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser dan Nutriwhite Make-Up Remover. Macam salin kulit gitu. One more, Yana rasa kulit makin cerah sekarang hee. Biiznillah alhamdulillah terima kasih Allah. Tengok cerita Mok Cun 2 semalam, rasa macam, 'eee nak je aku bagi pakai Nutriwhite, makan Vivix then vitamin C dekat anak si Mok Cun nih! Biar terjojol biji mata awek suami dia tengok muka dia dah tak kusam and berseri gila nak mampus! (geram sangat la tu tengok awek tu duk kepit tangan suami orang) Biaq pi dia pula rasa jeles. Siapa suruh gatal pi kacau laki orang!'

Memang saya emosi sekarang bila dengar atau tengok benda macam ni. Agaknya sebab dah kahwin kut, baru kita faham perasaan orang yang dah berkahwin.

Jimat sangat Nuriwhite ni. Tahan 6 bulan hingga setahun!
Harga macam RM11 sebulan. Ok lah dari pakai ntah apa-apa tapi tak dapat kesan memuaskan.


Jadi kepada sesiapa yang nak cara mudah, fleksibel, pantas dan efisien untuk dapatkan kulit wajah yang sihat dan untuk berhias depan suami, tak ada alasan lagiu dah! No more leceh leceh! Sekejap sangat nak cuci muka tu ha, jom guna Nutriwhite cleanser ni jom! Boleh PM Yana untuk Yana bantu anda dapatkannya ya. WhatsApp Yana : +6013-201 4648 FB Yana : Nurdiyana Masri (sila klik nama Yana tu ya) Salam Jumaat kareem semua! Ramadan kareem, Allahu Akram.

Tuesday, June 14, 2016

Perempuan Duduk Rumah Ni Low Class Ke?

Bersangka-sangka itu dari syaitan.



"Wah vogue nya isteri dia subhanallah!" kata saya, merujuk kepada isteri kepada colleague suami.


Suami saya toleh sekilas, sambung makan dan membalas, "ohh biasa lah, dia kerja kutt." 

Masya' Allah ada rasa pedih di hati. 

That time I was thinking, 'What do you mean by saying so. I am a stay-at-home-wife so I look selekeh or what? Rasa nak nangis tapi tahan haha. Tengah program kut, takkan mau nangis. Kena lah professional. Program aktiviti anjuran company suami, lagi lah kita kena jaga air muka dan maruah suami.

Masa program Family Day company suami, di Legend Resort, Cherating.


Padahal saya rasa saya dah cuba buat yang terbaik dari segi penampilan. Saya mesti akan tanya suami, ETA (estimated time arrival). Sebab seharian dengan Naufal soleh, buatkan saya selekeh. Muka kerap kena air liur Naufal, baju bau muntah, rambut asyik kena tarik. Mess okeyhh haha astaghfirullah!

Dah nak dekat waktu suami sampai, saya akan cepat-cepat siapkan diri supaya nampak lawa, cantik, kemas dan menarik (aamiin insya' Allah, terima lah sebagai asbab untuk mendapat redhaMu ya Allah)

1. cuci muka pakai Nutriwhite Cleanser. (Gentle Deep Foaming Cleanser)

Sebab rasa bersih sangat-sangat wajah dan segar tahap masya' Allah! Lepas lap muka nanti kulit wajah nampak gebu dan nampak lembut, seolah-olah ada pakai krim pelembap. Memang rasa tak rugi beli sekali tapi untuk kegunaan setahun. Harga dia macam RM10 sebulan. Siapa ada masalah kulit insya' Allah slowly improve sebab banyak kandungan semulajadi dalam ramuan Nutriwhite Cleanser ni yang memang bertujuan untuk merawat masalah kulit.

Set Nutriwhite Skincare memang best.


2. Tukar baju kasi lawa sikit.

OK ini harus. Ada skirt ketat tahap jalan itik time jalan--dalam wardrobe saya. Dah nama suri kan, kena lah act like one. Suri is bidadari, hee. Baju sexy pun ada tapi tak mau lah cerita panjang. Malu hee.

3. Sikat rambut dan pakai Lipstik Collagen Nurrraysa.

Lipstik ni saya beli dari Ude Aira dan saya suka sangat alhamdulillah. Dulu pakai Lipstik D'Herbs tapi bila dua, tiga minggu pakai, saya perasan bibir saya makin gelap. Nurraysa ni Ude kata tiada plumbum, plumbum yang buatkan bibir jadi gelap. Oh agaknya yang dulu tu ada plumbum la kut. Allahu A'lam, astaghfirullah kalau saya salah. Pakai lipstik ni bibir rasa berangin, hee best subhanallah DAN tak buat bibir melekit macam gloss tu. Kalau dah kahwin sure faham (aduhh astaghfirullah)

4. Sembur perfume Crabtree and Evelyn--hadiah kahwin dari keuarga suami

Last sekali memang saya akan sembur perfume kasi semerbak bau. Nak pakai over dekat luar, kan haram. Dosa sedia ada dah cukup menggunung, usah ditambah dosa baru untuk diri sendiri. Pakai kat luar over, haram dah dosa. Orang laki tercium dan rasa something dah jadi satu dosa yang lain pula. Duhh, banyak pantang larang perempuan ya rupanya? Iya :) itu tanda Allah sayang dan nak pelihara betul-betul diri kita :) ibarat hadiah berharga yang kita sayang, mesti lah nak bungkus elok-elok, kemas-kemas, tak nak terdedah, tak nak bagi rosak. Kan? :)

SEE? PUNYA LAH DAH SAMPAI TAHAP BERHIAS MACAM NI PUN SUAMI MASIH TERGAMAK CAKAP MACAM TU???

"ohh biasa lah, dia kerja kutt."
"ohh biasa lah, dia kerja kutt."
"ohh biasa lah, dia kerja kutt."

Terngiang-ngiang je. Serius. Lastly saya tak tahan berlakon dan pretend like everything is OK. After a few days, I asked him. We were in the car, I remember that moment.

"Abah, kalau I tanya something, you jawab jujur ye abah." berhati-hati saya menutur kata. Serba-salah pun iya. Bimbang suami terasa hati, sebab dia selalu kata, 'you kan tahu I sayang gila dekat you.'

"Hmm tanya jelah. Kenapa? You ok tak ni?" balas suami.

Saya tarik nafas. Ahh cakap jelah. Tak cakap kang nanti kesian kau Yana penat nak mujahadah sorang-sorang. 

"You, hmm, you pandang rendah dekat I ke abah, sebab I tak kerja, I duduk rumah, I tak keluar rumah pagi-pagi macam isteri orang lain yang tolong financial family. I rasa macam you look down dekat I sayang."

"I tak pernah pun fikir macam tu Ma, I lagi suka you duduk rumah, jaga naufal, sambut I balik, layan I, you berhias untuk I sorang je." jawab suami. Hmm ok dah lega sikit dah. Tapi nak tanya juga, tak kira! 

"Tapi kan kenapa hari tu masa I kata wife kawan you tu vogue, kenapa you jawab 'ohh biasalah, dia kerja kutt' haa kenapa you cakap macam . It's like bagi you, perempuan bekerja ni vogue, yang tak kerja ni selekeh and nothing. Abah you buat I rasa sedih abah." rintih saya, separa merajuk, terluka pun iya. Ntah la.

"Ma, apa fikir macam tu ma. Yelah, maksud I, perempuan kerja memang camtu. Kat luar pakai lawa-lawa padahal patutnya berhias tu untuk suami je. Kat luar lawa, kat rumah nanti kang biasa je. Sebab dah lawa-lawa kat luar rumah. I lagi suka macam you. kat luar biasa je, simple je. Kat rumah you berhias untuk I, pakai lawa lawa, wangi-wangi, sexy sexy. And in fact you banyak je tolong financial kita ma selama ni. Even you duduk rumah tapi you kerja, you ada income you. You ada Shaklee you. You duduk rumah layan I bu the same time bila I perlu, you mesti tolong financial kita." suami menerangkan. Hmm ok rasa OK sikit alhamdulillah. But saya nak cucuk lagi.

"Abah, I rasa I nak buat you bangga la abah. I nak lawa-lawa dekat luar sekali lah. Nanti mesti kawan-kawan you tengok nanti diorang cakap 'wahh bini Syuq lawa lah, pandai bergaya lah' haa nanti mesti you bangga abah. You tak nak rasa bangga dapat I abah?" provok saya pada suami. Hmm saja haha. Saja nak tengok jawapan dia.

"ma, I dah cukup syukur dah cukup bangga dah ma, dapat you ma. I tak perlu nak orang puji you baru I bangga. I know you. I je tahu macam mana you berhias untuk I kat rumah. Sebab tu lah perempuan kalau lawa-lawa berhias untuk suami, sexy sexy untuk suami, bila laki dia kat luar ternampak perempuan cantik ke sexy ke, laki dia tak heran dah. Macam I lah. I akan cakap 'ahh isteri aku lagi cantik, untuk aku sorang je, lagi sexy, aku boleh buat macam-macam dengan isteri aku' you ni, I tak pernah pun look down ke downgrade ke pandang rendah kat you ma, you know that."

Saya dengar je. Rasa nak tempeleng kepala sendiri pun ada. Ntah apa-apa je fikir. Tapi yelah. Semua isteri pun akan rasa downgraded kalau suami cakap camtu. Cuma ibrah nya ialah: terus terang dan cuba jernihkan melalui tanya dulu. Rule number 1 in behavioral science is, Do not assume but ask first.

Siapa yang baca ni ialah suri rumah yang rasa nak cari side income, boleh PM saya di FB atau WhatsApp saya di +6013-201 4648 ya. Yang bukan suri rumah, yang student pun boleh. Ramai je anak-anak Shaklee saya yang lagi tua dari saya, guru, eksekutif, pelajar dan lain-lain. Exec pun ada impian tau nak retire young retire rich some fine day insya' Allah.

Sungguh, perkahwinan ialah salah satu tarbiah besar dari Allah. Moga kita semua diberiNya kekuatan, aamiin yaQawiyy.

"dan sesungguhnya Iblis telah dapat meyakinkan terhadap mereka akan kebenaran sangkaannya (Iblis) (terhadap) mereka (manusia), lalu mereka mengikutinya, kecuali sebahagian dari orang-orang mukmin." 

[surah As-Saba' : 20]

Wednesday, July 15, 2015

The Day I Got Married | 21.3.15

2+1=3

2+1+3 = 6
1+5=6  *yeahh it's totally lame :D


This time we were JUST finished the solemnisation ceremony. Still blushing mehh when the hero was holding my hand (as been asked by the OP = Official Photographer (his FB name: Rahman Bashah)


Masya'Allah tabarakallah astaghfirullah! It's been ages subhanallah since the last time I update my blog!

Mama's gone now peeps. It was on 2/1/2013 which was the saddest moment in my life ever subhanallah. There are so much to tell and to share about this entire journey, from the last time I really wrote about ibrah (lesson) in my life (back then in July 2012, you can check it out here in my blog's posting) until today, now, which I really has stepped into a whole NEW world, as a zaujah to a gentlemen imam and will step into a NEW other life too soon insya' Allah.

Okay fine. Yana, why are u so suddenly speak in English here Yana? U only speak in English with your zauj remember? Bahaha astaghfirullah! Okay I'll go back to my normal mode after this. I am just too excited yet too anxious to start back writing and sharing here, my own baby my blog, not the FB (my FB: Nurdiyana Masri)

The Ramadan kareem is leaving us subhanallah. This Ramadan is so special masya' Allah. 27 of Ramadan, (Isnin malam Selasa) was the Lailatul Qadr biiznillah, hope we ALL can get and grab Allah's blessing, aamiin.

May Allah bless our marriage with HIS eternal love and maghfirah til Jannah, Allahumma aamiin yaMujib.
I love u lillah S.



Prophet PBUH (peace be upon him) said :When a husband and wife look at each other
with love, Allah look at them with mercy
[Sahih Bukhari]




Diyana,
28 Ramadan 1436


Friday, March 22, 2013

Gembira dan syukur dengan musibah.

Dakwah Jumaat Kareem :

seorang 'abidah (org y beribadat-perempuan) yg bernama Rabi'ah al-Adawiah pernah ditanya :

"Bilakah seseorang telah mencapai maqam redha?"

jwbnya :

"Apabila bgembira dgn MUSIBAH yang menimpanya sepertimana dia bgembira dgn NIKMAT yg diterimanya"

org yg memiliki sifat redha di hati akan SENTIASA merasakan kebahagiaan yg tidak terkira. segala sesuatu yg ditemuinya di dunia ini akan dilihat begitu indah dan terasa begitu manis.

Imam al-'Arif billah Abu al-Qasim al-Qusyairi bkata dalam kitab Risalah-nya :

"ketahulah, sseorg hmba HAMPIR TIDAK MUNGKIN redha kpd ketentuan Allah MELAINKAN SETELAH Allah redha kepadanya.

sebahagian petikan dari buku 'Rasul Mulia, Umat Mulia, Akhlak Mulia, karangan Ust Umar Muhammad Noor, hadiah dari Puan Pensyarah Hajah Syarilla Iryani Ahmad Saany kpd sy .

Perkara ini, redha pada Allah ni membuat saya teringatkan seorang sahabat saya, (maaflah ya saya duk sebut selalu nama dia)—Saidatul Akmal Hj Sulong.

Bila ada musibah, kaca pecah, buku terjatuh, kaki tersepit pintu, sakit sebab nak tarik mask kat muka, mesti dia biiznillah akan kata :

Wednesday, October 17, 2012

Maafkanlah kejahilan hamba MU

Damba cintaMu by Raihan


Tuhanku ampunkanlah segala dosaku
Tuhanku maafkanlah kejahilan hambaMu

Ku sering melanggar laranganMu
Dalam sedar ataupun tidak
Ku sering meninggalkan suruhanMu
Walau sedar aku milikMu

Bilakah diri ini kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Pagi ku ingat petang ku alpa
Begitulah silih berganti

Oh Tuhanku Kau pimpinlah diri ini
Yang mendamba cintaMu
Aku lemah aku jahil
Tanpa pimpinan dariMu

Ku sering berjanji depanMu
Sering jua ku memungkiri
Ku pernah menangis keranaMu
Kemudian ketawa semula



Kau Pengasih Kau Penyayang Kau Pengampun
Kepada hamba-hambaMu
Selangkah ku kepadaMu
Seribu langkah Kau pada ku

Tuhan diri ini tidak layak ke syurga Mu
Tapi tidak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ku takut kepadaMu
Ku harap jua padaMu
Moga ku kan selamat dunia akhirat
Seperti rasul dan sahabat


*notakaki--dgr kan lagunya yang meruntun hati dan perasaan : http://www.youtube.com/watch?v=8qVZgTdNP_Y&feature=related

Tuesday, October 16, 2012

Selamat buat kamu ye Encik Bidadari!

Saya rindukan dia. Dia bukan orang sembarangan. Dia bukan biasa-biasa punya orang. Dia yang membawa saya ke jalan Allah. Dia yang mengenalkan saya pada si DIA yang Maha Best.

Segala apa saya lakukan, segalanya akan menjadi saham dia. Saya suka. Sebab saya memang kalau boleh nak dia dapat saham dari segala apa saya lakukan.

Setiap langkahan kaki saya ke halaqah, setiap tenaga saya utk gerak kerja Islam, setiap kata-kata nasihat saya utk sesiapa sahaja hatta motivasi saya utk diri saya sendiri, mmg direct dapat ke dia terus.

Kamu! Terima kasih ye sebab selalu sangka baik pd saya. Selalu terima dgn segala senang hati  akan kunjungan saya yang tidak kira waktu.

Pukul 1pagi dtg rumah dia malam-malam? Saya pernah buat!

Dtg rumah dia petang-petang dekat nk Maghrib masa bulan Ramadhan? Dlm keadaan nangis-nangis pulak tu? Saya pernah buat!

Dtg rumah terus buka pintu (habis tu, letih laaa bagi-bagi salam tp xde sape nk buka pintu or jwb salam) and munculkan diri depan si dia cakap “Kamu!” Again, saya pernah buat!

Teruk kan saya? Mmg tetamu yang sengal. Takpe lepas ni saya akan cuba ubah perangai saya ye encik kamu!

Sila dengarkan ini. Saya tak tahu saya mampu hadapi atau tidak perpisahan dgn kamu nanti.

Kalau da kahwin, tolong jgn lupa saya ye. Saya akan sedih betul ni. Saya xtipu. Masa awal-awal tahu berita, saya lah org paling gembira, paling riang sampai saya siap berjoget menari-nari (macam laa ada Prince Charming mana nak pinang kau kan Diyana kannn)

Dia sgt gila warna pink. Masuk kereta Kembara dia, hailohh !
Sgt homeyyy okeeee! 


Tapi bila hari makin dekat, saya rs sedih. Sedih yang amat sgt.

Saya ada ramai sgt sahabat yg sgt solehah, si bidadari indah berhati mulia. Indah mereka bukan kerana wajah, tp indah mrk pd akhlak dan amalan hati mereka. Ada kalangan mereka yang sudah berpunya. Dan bakal zauj mereka itu juga baik, sgt baik dgn saya. Tapi masih tetap saya merasakan jika mereka bernikah, rasa macam nk ckp “haa ust jgn ingat senang-senang ana nak lepaskan shbt ana kat ust ye” Hamboi Naa besarnya mandat kau kan Na nk ckp mcm tu. Pdhl shbt kau da jadi hak milik sah si zauj)

Tuesday, July 24, 2012

Ibrah dari seorang IBU

“Na nanti karang lepas jemur baju tu Na lap kipas ea Na”
 Laung ibu sayup-sayup kedengaran dari bahagian dalam rumah. Saya di belakang, luar rumah yang baru ingin mengangkat bakul baju (untuk dijemur) terus menyahut agak kuat, “Oke mama no problem mama!”

Sedang jemur baju saya mendongakkan wajah ke langit. Hmm panas betul, bahang betul, hari-hari macam ni dengan jemur baju tak pernah pakai apa-apa pelindung kat muka, mau hitam aku ni. Sementara nak tunggu habis baju nak disidai, saya baca ta’awwuz, niat nak habiskan al-Mathurat yang pagi tadi terhenti bacaannya dek kerana nak layan ibu yang mengadu kesakitan.

La yukallifullahu nafsan illa wus’aha—“Aii adik itu masak apa hari ini dik” Hadoiii laa aku dah penat laa baca Mathurat terputus-putus macam niii setiap hari, betul rasa nak nangis je tau.Hailohh...Takkan nak buat taktik sama je tiap-tiap hari kunun pura-pura tidur qailulah padahal nak paksa diri habiskan Mathurat which was supposed to be done in the morning. Cepat-cepat saya paksa diri senyum dengan sepenuh kasih sayang dulu baru pusingkan wajah dan badan ke pemilik suara ke Aunt Shantie, jiran sebelah rumah sejak 1999 yang berbangsa India.

“Tak masak apa pun auntie, masak biasa-biasa je” tangan tetap setia jemur baju di ampaian.

“Adik, itu mak macam manaa laa adik? Hari-hari pun dgr itu dia muntah selalu. Banyak kesian laa” wajah Aunty Shantie saya pandang, ada air bertakung di mata, aunty sgt baikkk, Maha Baiknya Allah. Ramai orang Allah gerakkan hati deme nak doakan mama, Alhamdulillah.

“Mak mcm tu la aunty. Kesan ubat mmg mcm tu, tu yang dia selalu jugak la muntah. Xpe auntie jgn risau ea. Yana ada, insyaALlah yana jaga dia. Thanks aunty ea, tapi aunty pun jaga kesihatan ea” Haa bagus Alhamdulillah baju da habis. Aku laa kan. Pakai belasah je kan sebut ‘insyaALlah’ dekat aunty nih haa. Tak pe, tader hal pun.

Bakul diangkat, ingin menuju masuk ke rumah, sebelum itu aunty Shantie ditoleh sekilas dgn senyuman, “oke aunty Yana masuk dulu ea aunty” hehe saje je kan nak suruh aunty tu ingat nama kau kan Yana kan. Alaa nak buat macam mana dah auty tu selalu sgt laa lupa nama aku.

Tatkala kaki kanan menjejak masuk pintu belakang rumah, salam diberi dalam hati, tiba-tiba..

Saturday, February 4, 2012

Ini diari namanya

Dengan lafaz basmalah kumulai bicara. Okey attention please. This is what we called the-should-not-read-entry because its similarities to diary, sort of. Amaran. Mohon JANGAN baca kalau memang taknak baca. Ok maka tolong cepat close this tab ye. Ini hanyalah luahan hati yang terlalu ingin menghargai mereka-mereka kesayangan hati yang sangat dicintai diri ini. Hee, sounds like a poem la pulak.

Terlalu lama menyepikan diri membuatkan jari semakin kaku dari menaip kata-kata mencurah rasa dan menterjemah jiwa. Saya tak sanggup lagi dah nak dengar insan-insan kesayangan yang mengamuk menjerit geram tatkala melihat tiada isi dalam blog kesayangan ini. Betul laa. Bukan setakat nak update, nak jenguk pun sumpah saya tak jenguk. 

Mohon maaf banyak ye. Dah tak larat nak dengar kata-kata seperti,

“awak Dyana! Blog awak dah berhabuk laa!” aduhai. Betul boleh pecah ear drum dengar suara encik kesayangan dari zaman sekolah ni menjerit. “Kita geram tau tak! Buka je blog Dyana, mesti takde apa-apa, tensen tau!”

“Diane ko apsal da tak update blog Diane?” Banyak perkara sebenarnya yang terjadi sepanjang ketiadaan entri dari tahun lepas lagi. Perkara penting yang terlebih perlu untuk di-awla (utama) kan.

Tu belum lagi kesayangan hati yang sorang  ni tegur “ Na saya buka blog kamu mesti takde apa-apa Na. Update la Na” hailoh hailoh...

“cik ateh, sila update blog ye.” Haa ni lagi sorang incik kesayangan hati muka ada iras Jepun. Baiklah cik ude.


Sahabat UMT yang menegur. Aduh... Betul patut buat iklan laa cakap tak update sebab ada concrete punya reason. Ngaaa... Tamaw cakap banyak. Enough with all the comments from those people whom I love above.

Terima kasih yang tidak terhingga kepada yang masih sudi untuk wish the so-called hari lahir merangkap hari bertambah dekat usia dan diri dengan mati subhanallah...

Saturday, June 4, 2011

Buat baik kerana ingin dibalas baik?

Tidak lama dahulu, ada seorang sahabat yang sangat mulia akhlaknya pernah bercerita dan meluahkan sesuatu kepada saya, yang saya kira, mungkin ada ibrahnya yang saya boleh kongsikan disini.

Mungkin sahaja perkara sebegini pernah terjadi kepada kita semua. Baik, saya ambil contoh. Bayangkan andai kita merupakan seorang mertua, dan kita mempunyai seorang menantu perempuan. Baik, umum mengetahui, selalunya menantu perempuan lah yang akan berusaha sedaya-upaya unutk memenangi hati mertua, tak kira ibu mertua ataupun ayah mertua, tetapi selalunya kita sebagai perempuan akan lebih risau akan keadaan ibu mertua.

Kerana apa?

Perempuan lebih cerewet.

Biar saya tolong jawabkan untuk kamu, kerana umum mengetahui kaum hawa lebih cerewet dan lebih hati-hati dalam menilai. Mungkin suami kita tak kisah jika kita kurang pandai masak, tapi percayalah ibu mertua kita takkan biarkan sewenang-wenangnya perkara itu  untuk berlaku.

Kembali kepada tujuan utama. Ditakdirkan Allah andai suatu hari, menantu perempuan kita bermasam muka secara tiba-tiba dengan kita. Tak dapat tidak kita mungkin akan terasa hati, tapi kerana nak meredakan kegalauan di hati dan malas nak memanjang-manjangkan cerita, maka kita cuba bersangka baik dan cuba menjadi mertua yang memahami,

‘oh, mungkin menantu perempuan aku ni tension kut, maklum, banyak kerja kan di pejabat. Ataupun mungkin anak lelaki aku buat masalah kut. Eh tak baik sangka buruk kat anak sendiri. Takde apalah tu. Menantu aku tertekan tu kut.’


Ciptakan alasan agar mudah untuk bersangka baik.

Dengan menciptakan alasan untuknya sebegitu, kita terus berasa senang hati, berlapang dada dan terus memaafkannya tanpa syarat, walaupun benar kita terasa hati sebentar tadi, tapi kita terus memaafkan serta-merta tanpa perlu menantu perempuan kita meminta maaf.

Tapi bagaimana pula sekiranya menantu perempuan kita itu berterusan dengan perangainya untuk hari-hari keesokan? Bukan setakat esok lusa, malah hingga berhari-hari malah mungkin mengambil masa berminggu-minggu?


Jangan sekadar sangka baik, tapi ambillah tindakan.

Sangka baik bukanlah jalan penyelesaiannya kali ini. Tetapi kita harus bersemuka. Ya, bersemuka, luahkan segala yang terpendam dalam hati secara jujur dan ikhlas. Bukan dengan niat untuk menyalahkan, tetapi untuk mencari sebab agar perhubungan itu kembali baik seperti sediakala.

Wah saya kira ini sudah boleh dikatakan dunia sudah terbalik! Ibu mertua pula bersusah-payah memikirkan cara untuk menjernihkan hubungan. Sedangkan kalau ikut adat, pastilah mereka boleh sahaja berfikir seperti,

‘ah, aku yang ibu mertua ke, kau mertua. Sekarang ni siapa yang menantu sebenarnya? Kau tu dah tahu menantu, buat la cara menantu. Ambil hati aku ni haa. Kau yang start dulu taknak tegur aku, buat muka masam bila aku ajak berbual, apa susah-payah aku yang kena fikir pula! Ini dah melampau. Budak ni ingat aku ni apa? Hei aku ni mak mertua dia tahu tak! Nanti kau, kau tengoklah apa aku boleh buat. Ingat aku baik, kau boleh pijakla kepala aku! Patutnya aku buat baik dekat kau, kau pun buatla baik dekat aku. Ini tidak!’

Mungkin yang sering terjadi adalah begini. Mungkin. Tetapi dek kerana masih punya iman yang cukup kental dalam hati sang ibu yang pernah menerima tarbiah tika zaman remajanya, maka ditepis segala sangkaan buruk hasutan dari syaitan itu.

Kini izinkan saya bertanyaka satu soalan pula. Bagaimana ya, andaikata kita sudah memulakan perbualan, mungkin seting tempat pun dah kira baik, suasana pun tenang, maka kita bertanya,

‘ummi ada buat salah ke kat Laila, sampai ummi tengok Laila macam ada terasa hati je dengan ummi. Cuba Laila cakap dengan ummi, boleh ummi perbaiki silap ummi’

Bagaimana kalau si Laila bingkas bangun dari tempat duduknya malah membentak,

‘takde apalah ummi! Cuba la jangan kisah pasal hal orang!’

Bayangkan andai kita berada di tempat ‘ummi’?


Sangka baik sudah, usaha pun sudah, tapi tetap tak jalan?

Ingin saya nyatakan, mungkin kadangkala kita melayan seseorang dengan cukup baik, tapi lain pula yang dibalasnya. Tentu, sedikit sebanyak kita akan merasa kecewa bukan? Jangan tipu saya, dan jangan cuba bohongi diri kamu sendiri. Kita pasti akan merasa kecewa dan sedih. Tapi wahai pembaca sekalian, ingin saya mengajak kita semua cuba bermuhasabah sebentar.
Saat kita melayan seseorang dengan baik, memuliakan dirinya dengan sepenuh hati, adakah kita melakukannya kerana ‘mahu kebaikan kita dibalas dengan kebaikan dari pihak dirinya?’

Sedangkan jika kita beriman dengan surah Adz-Dzariyat ayat ke-56 itu, kita akan yakin dan sedar, bahawa segala apa yang kita lakukan, adalah kerana Allah dan untuk mengabdikan diri kepada ALlah. Kerana Allah memerintahkan agar kita menjaga hubungan sesama manusia, maka kerana itu kita berusaha bersungguh-sungguh untuk melakukan kebaikan sesama manusia.

Kerana Allah yang memerintahkan sedemikian.

Bukan kerana ‘aku layan kau baik, maka kau pun wajib balas kebaikan aku, dengan layan aku secara baik juga’


Jangan bertindak atas dasar emosi, hati dan perasaan semata.

Maka oleh itu, andaikata kita berada di tempat ummi, biarkan. Jangan dilayan perasaan, jangan bertindak atas dasar emosi dan hati semata-mata, tetapi bertindaklah secara profesional berdasarkan pertimbangan iman yang waras dan kematangan akal yang menyeluruh. Maka jika itu yang menjadi pegangan kita, kita akan merasa,

‘makin jahat kau layan aku, tak mengapa! Kerana makin baik dan mesra aku akan layan kau, sebab aku layan kau baik bukan kerana aku mendambakan yang serupa dari kau, tapi aku hanya mendambakan rahmat dan keredhaan dari Allah semata’

Ya memang sudah semestinya ummi berhak, malah lebih dari berhak untuk berasa hati, dan dia punya hak untuk merajuk, tak bertegur sapa, bermasam muka malah mungkin mengherdik menantunya itu. Tetapi itu merupakan tindakan orang yang tidak matang, matang berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah. Kerana itu saya nyatakan sebentar tadi, jangan biarkan tindakan kita, kita lakukan atas dorongan emosi, perasaan dan hati semata-mata. Jangan! Tetapi biarlah iman dan pertimbangan akal yang menyeluruh menggambarkan kematangan kita. Pengurusan minda yang teratur, proper mind management.

Biarlah apabila semakin seseorang itu benci kita, tetapi semakin pula kita melayannya secara baik dan mesra, malah penuh kasih sayang pula. Ya walaupun hati kita masyaAllah teruk terluka dan berdarah (it is really hurt, trust me because i’ve gone through it and am feeling it actually) tetapi dengan sepenuh hati kita cuba tonjolkan keindahan Islam, akhlak Islamiyyah seperti mana yang ditunjukkan oleh Rasulullah. Kata apa yang kamu nak kata, mungkin ada yang nak kata,

‘buat apa nak hipokrit! Dah sakit tu, tak payah lah berlakon baik. Nanti kang sakit, terluka teruk, dah susah!’

orang berjiwa suci ni, husnuzzhon je dia kenal-quoted from Raz Zarinda




Hipokrit vs bersungguh-sungguh inginkan redha Allah.

Pada saya, bukan hipokrit namanya andai itu yang terjadi. Saya sedang melihat seseorang yang terlalu mentaati Allah dan Rasululllah, yang sedaya upaya menunjukkankeindahan dan kesempurnaan Islam melalui dirinya, akhlaknya. Yang sedaya-upaya untuk memberikan kegembiraan kepada orang sekelilingnya. Diberi racun tetapi dibalas madu. Disimbah air najis tapi diberinya air mawar yang harum semerbak. Tidakkah itu indah? Lihatlah bahawa Islam itu begitu indah. Malah akan terlebih indah lagi andai kita mengamalkannya, masyaALlah!


Isteri solehah tapi tidak dihargai suami.

Samalah halnya andai suami kita mempunyai akhlak yang buruk (naudzubillah). Kita dengan segala kepenatan dan keletihan sebagai wanita bekerjaya tetap cuba melaksanakan tugas sebagai seorang isteri. Balik dari pejabat, bersaing pula dengan masa untuk memasak, mengemas rumah dan sebagainya. Usai membersihkan diri dengan kelam-kabutnya, pakai pula pakaian yang menarik untuk kelihatan cantik di mata suami. Dengan tergopoh-gapah mengenakan lipstik dan minyak wangi tatkala mendengar pintu pagar rumah dibuka (andai ada pintu pagar).

Dengan sepantas kilat berlari ala-ala Watson Nyambek, agaknya kalau Watson Nyambek ada kat sebelah pun, kita yang menang. Berlari pecut untuk membuka pintu dan menunggu di balik pintu dengan senyuman yang paling manis, tatkala suami masuk, ingin menyalam tangan suami, tiba-tiba, suami kita menepis tangan kita secara kasar.

Saya berani potong kuku (hihi) andai ada isteri yang tak terkesan langsung dengan perbuatan sedemikian. Andai sahaja saya berada dalam situasi seperti ini, hai..mau hari-hari saya minta cerai dalam hati. Kenapa sekadar di dalam hati? Kerana bimbang bergegar arasy tatkala perkataan cerai itu disebut. dan kerana yakin itu semua ujian dunia. (masyaALlah naudzubillah yaALlah). Agak-agak kitalah kan, andai sahaja tiada iman di dalam hati, mungkin ada yang akan meluahkan sebegini tehadap kawan baiknya,

‘eh dia ingat aku ni apa? Kuli dia ke? Kira cukup baik aku nak masak untuk dia, nak kemas rumah dia, nak pakai cantik-cantik, wangi-wangi, siap berlari kau tahu aku ni, semata-mata nak tunggu dia kat depan pintu sebab aku nak senyum kat dia. Tiba-tiba dia boleh tepis tangan aku and buat muka masam terus masuk bilik and tinggalkan aku tercegat sorang-sorang depan pintu. Terkedu aku. Nasib baik aku ni iman kuat lagi tau. Aku kuatkan hati jugak nak masuk bilik nak ajak dia makan. Belum sempat aku masuk bilik, dia boleh hempas pintu bilik and kunci. Eh hati isteri mana tak hancur, cuba kau cakap dengan aku Timah’


Ini hanya andaian diri saya secara hiperbola.

Sebelum itu saya nak nyatakan, pendapat saya sendiri, mungkin takkan ada suami sedemikian, kerana saya maklum, seorang suami, walau betapa tertekannya dia dengan kerja, dengan gerak kerja dakwah dan sebagainya, tapi andai disambut seperti maharaja oleh isterinya yang laksana bidadari syurga yang menguntum senyuman dengan sepenuh hati, hati lelaki mana yang tak terubat dan terhibur? (ewah-ewah gaya cakap tu macam laa pernah jadi suami kan Didi. On top of that, i am not a guy! And i am not even married too). Sila fahami, bahawa saya sering dan kerap meletakkan diri di sesuatu pihak andai mahu cuba memahami dan meyelami situasi seseorang.

Takkan ada (mungkin) suami yang sebegitu (mungkin). Tapi ini saya katakan untuk memberi gambaran. Lawanlah segala kesedihan, kita biarkan iman kita berbicara, membuka mata hati seluas-luasnya untuk menyedari bahawa ini adalah ujian Allah, sedar akan hakikat bahawa tidak akan tejadi sesuatu melainkan dengan izin Allah, andai kita sedar akan semua hakikat itu, pastilah kita akan bersyukur. Sambil tersenyum kita akan berkata,

‘takpe yaAllah, aku sedar ini semua ujian yang telah KAU izin kan untuk terjadi ke atas diriku. Sedih yang kurasakan ini, adalah asbab untuk kafarah dosa-dosaku andai diriku bersabar dalam menghadapi. Ya, setiap kesedihan, kesakitan, kesusahan dalam menghadapi kehidupan seharian itu merupakan kafarah dosa, andai kita bersabar dalam menghadapinya. Biarlah, makin teruk layanan suami aku, makin aku layan dia seperti maharaja. Masam muka lah macam mana pun, aku akan tetap sedaya-upaya untuk tersenyum manis dengan sepenuh hati, kerana aku yakin dengan janjiMu ya Allah. Kerana aku lakukan segala ini hanya demi untuk meraih redhaMu. Redhailah aku yaAllah.’


Betapa Maha Baiknya Allah.

Bukankah kita sepatutnya bersyukur kerana Allah jua yang mencarikan untuk kita peluang agar kita dapat menghapuskan dosa-dosa kita. Sedarkah kita, bahawa dosa kita terlalu banyak, baik secara kita sedar, mahupun dosa yang kita tak sedar. Tetapi Allah yang Maha Baik itu tetap sudi dengan segala Ar-Rahman dan Al-Ghaffar-NYA, mencipta asbab, untuk kita berpeluang menghapuskan dosa-dosa kita dan mengangkat darjat kita ke tempat yang lebih tinggi pada pandanganNYA, tetapi hanya bilamana kita bersabar.

Dan apabila kita bersabar menghadapi ujianNYA, DIA pula yang tidak sabar-sabar untuk menghapuskan dosa-dosa kita dan mengangkat darjat kita ke tempat yang lebih tinggi. Biarlah kita kelihatan hina mana pun pada pandangan manusia, itu bukan solanya. Kerana bukan nilaian manusia yang kita utamakan dan mahukan, sebaliknya, nilaian Allah itulah yang kita utamakan.


Persaingan merebut cinta Allah antara suami dan isteri

Sesiapa yang paling mencintai Allah, maka dialah yang paling mencintai pasangannya dan paling baik melayan pasangannya.

Kerana apa saya katakan begini?

Kerana dia berusaha bersungguh-sungguh untuk melamar redha Allah, maka segala apa yang dihadapinya, akan dihadapi dengan sepenuh kesabaran, dan meraikan setiap bentuk ujian yang diberikan Allah kepadanya. Sedikitpun tidak terkesan di dalam hati kerana hatinya telah dipenuhi dengan keyakinan yang sangat mendalam terhadap kebenaran janji-janji Allah. Setiap inci ruang hatinya telah dipenuhi dengan cinta kepada Allah.

Andai ini yang menjadi pegangan setiap pasangan suami dan isteri, maka kita akan melihat isteri yang sentiasa akan kelihatan manis dengan senyumannya tatkala melayan suami, kita akan melihat seorang suami yang tidak berat tulang untuk melangkahkan kaki ke dapur, menyingsing lengan kemeja dan membantu isteri untuk menyiapkan juadah makan malam.

Kerana apa?

sekali lagi, kerana masing-masing berebut dalam persaingan membuktikan ‘siapa yang lebih cintakan Allah, dialah yang lebih bertolak ansur dalam rumahtangga.



Kesimpulan.

Lakukanlah sesuatu kerana Allah semata. Bukan kerana untuk dibalas seperti selayaknya oleh manusia, ataupun untuk mendapatkan perhatian dan nilaian dari manusia. Cukuplah Allah sahaja yang menjadi asbab, untuk kita melakukan sesuatu kebaikan dan ketaatan kepadaNYA. Cukuplah hanya DIA menjadi asbab, untuk kita tidak melakukan sesuatu kemaksiatan dan menolak tuntutan emosi dan keinginan hati semata.