Monday, November 13, 2023

Hampir Bersalin di Khemah Swab HTJ

Previously pengalaman saya dengan anak ke-2 pada September 2017: TER home birth kerana MO suruh balik ke rumah, alasan baru 2cm, sedangkan saya ke hospital kerana ada regular contraction 20 minit sekali. Bukan anak sulung, anak kedua dah.

Sampai rumah, buka je audio selawat non stop, masya'Allah terus buka 10cm within 2 hours  subhanallah. Keluar baby girl atas katil sendiri, dengan takde ilmu nya astaghfirullah. 

Anak ke-3 pada Mac 2022 pun sama bab selawat. 

๐ŸŽ—️ 1.17am saya dah constant contraction 20 minit sekali.  Tapi sebab dah join Seminar Doula Mas, so tak kalut. Jauh lagi ni. 
Kita tunggu 10 minit sekali. Baru relax santai drive ke HTJ Hospital Tuanku Jaafar, GH kat Seremban Negeri Sembilan. 

Saya tunggu di khemah swab HTJ sejak 4am rasanya. Memang doa pada Allah dan berharap before 8am dah bersalin la hendaknya. Tak nak lama lama kat hospital. 

๐ŸŽ—️ 5.30am baru kena cucuk hidung. Nurse kata tunggu result dalam sejam lebih jugak katanya. 

๐ŸŽ—️ 6am saya nekad pasang audio selawat non stop. Siap kata kat suami

"Takut nak pasang selawat, insya'Allah mesti nanti terus laju bukaan mendadak, means sakit gila gila subhanallah."

Suami ingatkan saya, kenapa nak takut dengan bantuan Allah. Selawat jela, tak apa, memang tu yang kita nak pun. Kita nak Allah tolong. Saya pun pasang audio selawat non stop di Telegram.

Biiznillah birahmatillah:

๐ŸŽ—️ 6:35am dah sakit sangat. Active Phase : 3-5 minutes dah frequency of contraction. 
Nak tau phase apa sekian bagai ni, tu yang kita kena equip diri kita dengan ilmu. Search : gentle birth dll. 

๐ŸŽ—️ 6:40am dah terkeluar suara nak meneran.

๐ŸŽ—️ 6:45am nurse bising bising sesama mereka. Sorang marah kenapa tak bawa patient masuk LR, habis la kecoh kalau bersalin di khemah swab. Sorang lagi kata tadi bukaan patient baru 2cm

Saya rasa macam ada benda, tantah kepala baby kut di pangkal rahim. Nurse senior yang agak berusia, tolak rapatkan lutut saya, suruh saya tahan jangan meneran, jangan bersalin di sini. Rasa cam ada benda macam slowly nak masuk balik, sakit woo subhanallah. Laju dia bergegas lari tolak troli saya ke LR.

๐ŸŽ—️ 6:50am dah sampai dalam LR, depa suh buka seluar bersalin MamaPride sebab nanti nak czer senang. Hisyh niaya, kepala baby dah keluar time tu, nak caesarean apa nya. Lemah lemah tengah nak putus nyawa tu saya kata jangan buka, boleh boleh. Tak ganggu prosedur pun. Sebab dah buka poket zip zap di kelengkang.

Mental saya koyak pasal diorang marah apasal tak teran, duk tarik nafas + tak nak teran ni, pernah bersalin ke tak ni, tengok buku dah anak ketiga ni, tapi macam tak pandai je. 

Terus kuteran keluar suara sambil mohon doa Allah keluarkan cepat baby. Mental saya tak kuat bila dengar suara diorang jerit suara tinggi kenapa kenapa kenapa. 

Kenapa pakai seluar bersalin. 
Kenapa tak baring flat. 
Kenapa macam separa duduk. 
Kenapa tak teran. 

๐ŸŽ—️ 7:03am baby keluar alhamdulillah. Dah sendiri sengal gi paksa teran, memang confirm la ada sikit koyakan first degree.

Sayang dan rugi sangat mental saya tak kuat. 




Sayang dan rugi sangat saya tak ikut sepenuhnya ilmu dalam kelas Gentle Birth.
Ada cara untuk bagi perineum muscle flexible, thus tak koyak. 
Dah habis jahit baru semua nurse kat situ realised, saya langsung tak dicucuk drip, langsung tak diambil darah dll. Kecoh sikit sebab semua macam nak blame colleague masing masing. 

Saya sangka baik pada Allah dan anggap ini qadarullah. Wama sya-a fa'al. 

Syukur sangat Allah makbulkan doa. Sepanjang cek laluan VE, bersalin, dijahit kesemuanya staf perempuan alhamdulillah walau di GH.
Syukur sangat sangat padaMu yaAllah yaSyakur.  

๐ŸŽ—️ 10am atau 10:20am warded akhirnya lepas beberapa sesi pujukan oleh few persons, pasal kali ni saya tolak semua vaksin untuk anak.
Sejak c o v i d biiznillah terbuka mata, pintu hati dan hidayah alhamdulillah. 

๐ŸŽ—️ 4pm - 4.30pm biiznillah saya diberi discharge, lepas sign borang AOR at own risk. 
Tu pun lepas dah selesai baby poo pee and mommy pun dah pee and poo. Baru nurse dan Pakar puas hati nak lepaskan. 

Syukur alhamdulillah, kenangan penuh ibrah dari Allah.

Kenangan lahirkan Noah jam 7.03am di HTJ
Naufal & Naura anak Selangor.
Noah anak nogori ๐Ÿ˜
Mama IC 01
Baba IC 14

 May Allah bless us all ๐Ÿคฒ๐Ÿป

Aamiin yaAllah yaWahhab, yaRazzaq yaRahman, yaFattah yaRahiim yaRauf yaWadud. 
Aamiin yaMujib. 

Terberanak Di Rumah

Moga Allah izin ada 1001 manfaat yang banyak untuk bakal ibu yang terbaca. 

PERGI KE HOSPITAL KERANA CONTRACTION PADA 38W 2D, DISURUH BALIK KE RUMAH SEMULA OLEH MO — JADI ASBAB TERBERANAK DI RUMAH

REPOST MY HOME BIRTH STORY.
Ditulis pada 5 Ogos 2019.

Bila tengok Naufal dan Naura main berdua, alahai best ya jadi kanak-kanak ni.

Sebenarnya ramai je yang tanya kisah Yana bersalinkan Naura di rumah.

Cuma Yana fikir sedalamnya, tunggu few months or a year kut. Bukannya dan dan lepas bersalin terus cerita. 

Sebolehnya Yana tak nak jatuhkan atau calarkan sedikitpun integriti mana - mana pihak hospital kerajaan.

Sebab bagi Yana, Yana membesar dengan hospital kerajaan. Waktu arwah mak bertarung dengan kanser dulu pun, baik-baik je layanan semua staf di Hospital Sultanah Aminah (HSA), Hospital Sultan Ismail (HSI) dan Hospital Temenggung Ibrahim Kulai. 

Jadi Yana anggap ini peristiwa dari hospital disuruh balik ke rumah lalu BBA = born before arrival ini ialah : QADARULLAH, wama sya-a fa'al. 
Takdir Allah. Kecuaian dari seorang MO di #HospitalSerdang pada pagi 25 September 2017 itu ialah hanya asbab sahaja. 
Allah nak kurniakan hikmahNya yang lebih besar, mudah mudahan ๐Ÿคฒ๐Ÿป

==================================

Setel up post malam tu, Yana terus buat ESP sebelum tidur. 

Biasalah dah minggu-minggu akhir mengandung ni, malam buta pun boleh bangun tidur sebab lapar tengah malam. Kalau Yana buat ESP sebelum tidur, syok dibuai lena sampai pagi insya Allah, tanpa perut tu tiba-tiba lapar dikala sedang tenang beradu.

Tiba-tiba jam 1 pagi hingga 1.30 pagi macam tu, Yana terjaga. Sakit yang halus sangat. 


Sebenarnya tak rasa sakit mana pun. Tapi ada rasa ngilu yang on off. 

Percaya tak kalau Yana katakan, rasa ngilu tu Yana tak hairan pun. Sebab dulu memang bertahun-tahun Yana hadap sakit ngilu tu setiap bulan!

Ya, bagi sesiapa yang dah biasa senggugut, memang sama sangat rasa macam senggugut.

Memang sebiji sangat rasa dia seperti awal contraction nak bersalin.

Kejut suami.

"Baba, I rasa macam dah nak beranak. Contraction dah datang."

Terus bingkas dia bangun. Yana pula takut tengok dia laju je bangun. Takut kang kalau false alarm, sia-sia je kena marah ๐Ÿ˜‚

Cut it short. Jam 3 pagi kami dah sampai di Hospital Serdang. 

Setel daftar, masuk PAC, lega Yana tengok katil hampir semuanya kosong. Ada Yana dan 2 orang wanita yang sedang baring.

Jam 3.45 pagi, datang seorang HO, cek laluan. Cek jantung baby. Then dia kata lebih kurang macam ni,

"Jalan baru buka 2cm. Ada orang dekat seminggu 2 minggu buka 2cm. Tapi tu lah kan, Puan dah anak ke-2 kan ni. Biasa kejap je terus 10cm. Takpe saya tanya boss saya dulu nanti camne. Sama ada warded ke tak."

Yana cuma mampu senyum dan angguk lemah je.

Sebenarnya jauh disudut hati nak je Yana kata, Yana jenis bukaan cepat. Pengalaman Naufal dulu, begitulah.

Cuma dek kesakitan menahan sakit, tak terkeluar suara Yana. Muka berkerut seribu sebab tahan sakit, pun Yana gagahkan diri cuba menguntum senyuman manis (tak tau cemana rupa senyum Yana tu) kepada si HO baik hati tu.

Jam dah 6 pagi. Ya Allah sakitnya.

Rasa nak buang air. Jalan pergi toilet. Jalan serupa penguin dah. Sakit gila masya Allah! 

Ada nurse tegur,

"Jalan macam biasa je Puan. Semua orang tau awak sakit. Semua rasa. Jalan macam biasa je."

Huu rasa nak nangis je tapi Yana jenis sami'na wa ato'na. Gagahkan juga paksa diri jalan macam biasa, sebab nak raikan nurse tu tegur tadi. 

Senyum dan angguk sikit pada nurse tadi.

Ambil wuduk di toilet. Solat duduk di ruang menunggu yang sangat selesa. Ada sofa boleh laras kaki, siap ada meja kopi lagi

Antara jam 6.35 pagi hingga 6.45 pagi, seorang MO wanita sampai di katil Yana baring di PAC.

Dia cek fail. HO perempuan baik hati tadi terangkan kes pada dia. Then dia kata, boleh balik dulu lah. Baby kat belakang lagi, kat posterior lagi. Jalan pun baru buka 2 cm. 

Hati Yana terus rasa nak nangis time tu jugak!

Mulut Yana terasa nak berkata, 

"Doktor, doktor tak cek pun lagi bukaan saya. Tadi 3.45 pagi yang 2 cm, mana tau sekarang almost 6.45 pagi dah 6 cm ke lepas 3 jam berlalu. Pastu saya jenis contraction bukan sampai berhari-hari doktor. Dan ni anak kedua saya, bukan anak sulung. Biasa anak kedua dan seterusnya bukaan memang cepat kan."

Tapi what did I do? 

Yana tak cakap langsung! 

Ada takde cuma Yana cakap, "tak boleh warded ya doktor?"

I never said my part dengan cerdik. Proses tahan sakit contraction yang merenggut segala kekuatan Yana tu, buat Yana lemah sangat-sangat.

I admit my threshold level for pain memang tak kuat.

And it wasn't something that I asked for. It was something beyond my control. What I can do was just calmly swallow the pain.

MO kata, 

"Kalau air ketuban dah pecah atau ada blood show means darah tanda atau contraction dah jadi 3 minit sekali, Puan bolehlah datang semula hospital. Puan boleh drive kan?"

Yana angguk perlahan sambil tahan sakit. 

MO sambung, 

"Nanti drive slow slow la kalau let say takde orang nak hantar."

Yana melangkah keluar dari PAC, nurse yang suruh jalan elok-elok tadi minta isi lagi sekali borang di kaunter sambil dia terang lagi sekali pasal air ketuban, darah show then suruh cepat-cepat datang semula hospital.

Masuk kereta dapatkan suami dalam kereta, lama dia bersabar menunggu sejak 3 pagi tadi dan ayat pertama dia,

"La memang tak warded ke?"

Yana cerita serba sedikit je haha sakit tau. Nak tarik nafas pun slowly deeply guna perut untuk kurangkan sakit contraction. Ni kan pulak suami expect Yana cerita semuanya. 

Sampai rumah di Vista Pinggiran Apartment tingkat 16 jam 7.45 pagi macam tu. Sempat suami beli sarapan untuk ayah dan isteri ayah.

Terkejut ayah dan Cik Yan bila muka Yana muncul di pintu rumah. 

"Eh kenapa balik semula. Kan dah nak bersalin pagi tadi?! Ya Allah!"

Cerita sikit-sikit. Terus jam 8 pagi Yana sambung layan sakit contraction atas katil.

Suami ambil EL. Dia sambung tidur. Yelah sejak 1.30 pagi tak tidur, dah lah dia masuk tidur jam 12 malam. Sakit masih berterusan tapi Yana cuba buat biasa. Alang alang layan contraction atas katil, Yana pun saja lah on audio #SelawatSeribuKali mohon Allah kurniakan kemudahan, bagi baik baik je semua urusan. 

8.10 pagi Yana poo poo. Dalam hati berdoa, janganlah anak aku keluar sekali dengan najis huu nauzubillah kami berlindung denganMu ya Allah.

Yana perasan ada darah. Itulah blood show! Darah tanda!

Yana fikir nak bergegas ke hospital!

Tapi suami baru tidur semula.

Yana pun letih perjalanan balik dari hospital masih belum hilang. 

So Yana decide, ikut je pesan doktor MO tu tadi. Sambil sambung play audio selawat, niat nak habiskan selawat bagi seribu kali. Lebih tak apa. 

MO pesan, kalau dah keluar blood show atau contraction dah 3 minit sekali, boleh lah Yana drive gi hospital. Kalau husband kerja, dia minta Yana drive slow slow.

Sebenarnya, seingat Yana lah. 3 minit sekali tu time Naufal dulu di Hospital Serdang juga, Yana dah dalam Labor Room dah!

Macam biasa, Yana jenis malas nak ribut-ribut dan disebabkan pesanan keramat doktor MO yang suruh datang hospital jika contraction dah 3 minit sekali, so I took the safest option.

Tunggu contraction jadi sampai 3 minit sekali!

Little that I knew, itulah dia takdirNya Yana beranakkan Naura di rumah.

Jam 10.21 pagi! Dah konsisten 3 minit sekali contraction!

Sakit gila nak mati subhanallah! Terus kejut suami.

"Sayang I dah tak tahan! I betul-betul nak bersalin! Tolong call ambulans!"

Suami try call ambulans. Tak dapat. Try lagi. Tak dapat lagi. Lastly dia nak ambil kereta di tempat parking tingkat 4, nak park depan lif blok B di level G. 

Yana pegang erat tangan dia. 

Tak nak lepas! 

Sebab last time waktu bersalin Naufal pada Disember 2015, dia takde kat sisi. Yana #BersalinTanpaSuamiDisisi  time tu Hospital Serdang tengah renovate so suami tak boleh teman. I really hope this time he can be by my side. 

Ayat dia, "tahan jap ma. I ambil kereta sekejap je. Pastu kita gi hospital ya."

Dia keluar je, Yana teruskan sambung selawat sejak 8 pagi tadi non stop dalam hati. 

Ya Allah kenapa sakit sangat ni. Yana rasa nak meneran! Macam nak berak batu lagaknya! Tapi Yana tahan. Tak nak lah bersalin kat rumah!

Lepas few minutes, dalam 10.29 pagi gitu, Yana kuatkan suara minta Cik Yan masuk bilik.

Yana minta Cik Yan isteri ayah bukakan poket seluar bersalin yang Yana pakai, buka poket lekat zap zap tu.

Dengar suara Cik Yan menjerit panik panggil ayah,

"Ya Allah! Abang! Kepala dah keluar! Abang! Sini!"

Rupanya kepala Naura dah keluar sampai leher dia. Mata Naura terpejam tunduk bawah.

Ayah pun masuk. Terus ayah pergi kat sebelah Yana. 

Ayah suruh baca doa Nabi Yunus.

La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu mina zzalimin tu, while Yana hanya mampu bertasbih subhanallah je dalam hati.

Rasa cam Ya Allah sakit tahap gila cam ni, selawat seringkas Allahumma solli ala Muhammad pun Yana tak mampu dah! Weh nak bernafas pun aku tak mampu dah wey! 

Sakit sangat-sangat ni ayah, tak mampu dah nak zikir panjang gitu ayah. Sebut Allah dengan subhanallah je mampu. Sakit tahap apa tak tau lah masya Allah!

Tarik nafas pun tercungap macam nak putus nyawa dah rasa!

Yana doa cepatlah Shuk sampai!

Cepatlah bawa Yana sampai hospital! 

Yana tak nak bersalin kat rumah even kepala baby dah keluar.

Tiba-tiba suara Yana rasa nak jerit. Ayah kata,

"Sabar Yana, Yana kena banyakkan bersabar."

Sejurus Yana jerit 3 saat, rasa ada benda keluar dengan laju dan terus Yana rasa lega subhanallah! Jam 10.35 pagi rasanya.

Rupanya kat bawah tu, Naura meluncur laju keluar dari posisi kepala dia tunduk bawah tadi, terus berpusing keluar laju ditolak air ketuban, jatuh kat tangan Cik Yan sambil muka Naura dah menghala atas.

Baru Yana perasan, Yana tak angkat kedua lutut properly pun astaghfirullah! Ahh biarlah.

Penat sangat berjuang. 10.29 pagi hingga 10.35 pagi, 6 minit je pun. Syukur semuanya terlalu sekejap. Maha Baiknya Allah pada setiap hambaNya.

Tiba-tiba dengar bunyi pintu utama dibuka. Shuk baru sampai! 

Huu dah terlambat suamiku. Sekali lagi Allah tak izin suami menemani Yana bersalin melahirkan anak kami.

Ayah yang terus balut Naura dengan tuala dan azan kan Naura tadi terus bergegas keluar lepas letak Naura atas katil -- nak bagitau Shuk kat pintu rumah, 'yana dah bersalin Shuk! Anak perempuan!'

Shuk masuk bilik, dukung Naura nak azankan lagi sekali tiba-tiba Yana jerit perlahan,

"Perlahan-lahan baba. Sakit!"

Rupanya uri Naura masih dalam rahim Yana. Allahu Akbar!

Jadi bila orang angkat Naura dengan pantas, tali pusat tu bergerak dan bergetar lalu terasa ngilu dalam rahim, sebab uri masih dalam rahim Yana!

Subhanallah!

Shuk call ambulans. Allah izin, dapat bersambung! 

Yang ayah pulak call Kak Uda dan Kak Anis tanya apa nak buat sebab uri masih di dalam. Kak Uda call Kak Sarah minta pendapat macam mana nak potong tali pusat tu. 

Ayah dah siap masak air untuk steril gunting sebelum potong.

Shuk cepat-cepat kata dengan sopan, takpe ayah. Kita tunggu je ambulans datang. Diorang tau lah apa nak buat nanti. 

Memang takdir Allah sangat, sejam selepas call ambulans, tepat jam 11.45 pagi, team ambulans datang tingkat 16 tu, masuk lah nurse dengan doktor perempuan who happened to be my own SIL sister in law, Hajar, adik perempuan Shuk ke dalam rumah.

Ayat dia, 

"Eh takde darah? Baby keluar takde darah ke tadi."

Kisahnya Naura keluar meluncur laju tadi tanpa darah! Hanya dibantu air ketuban je yang mengalir laju membuak-buak keluar.

So Siti Hajar my SIL tolong handle bagi uri keluar slowly. Segan tolak tepi dah. Dulu bersalinkan Naufal pun kakak Shuk juga Siti Fatimah yang tolong cek jalan. Dah dua-dua memang MO O&G. 

Syukur Yana memang dah siap-siap pakai seluar bersalin Mama Pride waktu nak ke hospital tadi. 

Tak la segan sangat nampak unnecessary aurat!

Uri keluar slowly barulah perlahan-lahan darah merah mula membasahi katil.

Settle, Yana diangkut guna strecher ke ambulans. Rasa nak pitam waktu dalam lif dari tingkat 16 nak ke G. 

Heboh jap dekat group wasap Vista Pinggiran pasal dengar bunyi ambulans. Lepas tu guard pulak main petik kata Cik YatiAdam Yati bersalin dalam lif ๐Ÿ˜‚ 

Penyudahnya di hospital, Yana kena jahit sikit even tak digunting pun.

Sebab :

- Yana bersalin tak angkat kedua lutut. Hanya 1 kaki je angkat yelah mana tau dah nak bersalin.

- rupanya ada teknik sambut baby yang biasanya hanya nurse saja tahu -- untuk kurangkan kesan koyak atau cegah langsung dari terkoyak.

Kira ok lah 1st degree tear daripada Naufal dulu. Dah lah vakuum lepas tu third degree tear pulak tu.

Waktu Naura memang Yana dah ready dengan Vivix dan collagen untuk hadapi fasa berpantang. Jadi Yana boleh kata, berpantang Naura terasa lebih indah, rasa kuat sangat badan dan cepat sembuh seperti sediakala rasanya dan sedap je badan, compared to Naufal.

==================================

Ibrah (pengajaran) disini :

1. SUARAKAN PENDAPAT ANDA.

Silap Yana, Yana hanya sami'na wa ato'na saja bila MO kata suruh balik tanpa dia cek laluan setelah 3 jam. 

Memang Yana sejenis orang yang tak suka nak besarkan hal kecik. Orang buat Yana memang Yana diam je selagi boleh. Kalau nampak Yana dah stand up for my right or melawan, it means I dah kena way too much.

Suppose Yana minta secara baik, dah 3 jam doktor, kut doctor boleh cek lagi sekali laluan saya. Lagipun saya anak kedua dah ni.'

2. NYATAKAN ANDA TAKUT DENGAN RISIKO  TERBERSALIN DI RUMAH.

Biasa doktor memang sejenis pantang jika dengar isu doula douli ni nak handle gentle birth or homebirth di rumah. Jadi mungkin bila kita suarakan kerisauan kita, doctors might have a second thought or get a second opinion. 

3. AMBIL TAHU SAKIT BERSALIN MACAM MANA. 

Bila dah rasa nak meneran tanpa dapat ditahan, suppose kita tahu yes that is the time baby akan keluar. I never know! Naufal dulu Yana tak rasa nak berak langsung! Doktor India perempuan suruh keep pushing je. Last option tu yang Naufal kena sedut vakuum tu. Dah jadi episod ngeri, pantang suami almost 100 hari pun masih sakit. Tak dapat rasa badan kita yang seperti sediakala.

4. JANGAN TAKUT TO SAY YOUR BIT.

Yana rasa sebab Yana jenis selalu nak meraikan orang dan malas nak ribut-ribut membuatkan Yana tak berapa pandai nak suarakan pendapat Yana sendiri. 

Suami, Kak Uda, Kak Anis, Kak Uji dan Kak Yati (isteri abang kandung) je tahu semua tangisan Yana dan pernah nampak tangisan Yana selama ni.

5. MAKE SURE LAKUKAN SKIN TO SKIN SEJURUS ANDA MELAHIRKAN BAYI ANDA

Sebab Yana panik tak tau apa nak buat bila tau uri masih tertinggal dalam rahim, so Yana, ayah, Cik Yan dan Shuk, none of us teringat nak skin to skin moment dengan baby.

6. SUSUKAN BAYI SELEPAS MELAHIRKAN

Kesian sangat Naura. Punyalah lama dia keluar sejak jam 10.35 pagi, ambulans sampai 11.45 pagi. Kemudian Yana kena jahit dan Naura diletakkan di sebelah Yana jam 1.45 tengahari gitu, bila Hajar (adik Shuk, doktor disitu) tanya,

"Dah susukan baby belum?"

Yana jawab belum. Riak muka Hajar macam terkejut sikit, dia ulang lagi soalan, dari tadi belum susukan baby langsung?

Dengan rasa kesal Yana admit belum, terlupa. Sempat dia pesan tak boleh macam tu, nanti baby boleh kena anemia. Kena susukan baby.

I didn't blame her - the MO though I really would have wanted to deliver my baby at the hospital.

But like I said, I am more than grateful when she came out safely and healthily. 

Alhamdulillah Yana pun selamat. 

Benda bila dah jadi walau kita tak suka, means Allah DAH IZIN ianya terjadi. By that means ada 1001 hikmah untuk semua pihak yang kita tak mampu nak tahu kesemuanya at that time.

Fa lakal hamdu 'ala ma qadhaits.
Wa astaghfiruka wa atubu Elayk.

Maka bagiMu segala puji atas segala apa yang TELAH Kau takdirkan terjadi.

Dan aku memohon ampun padaMu dan aku bertaubat kepadaMu.

That's it. I have told it all. 

Lama Yana peram cerita ni walau ramai orang bertanya-tanyakan kisah details. Sengaja Yana tunggu hampir 2 tahun kejadian, barulah Yana cerita. 

Biar MO tu dah lupa. Biar bahang cerita ni hilang ditelan masa. Lepas jahit dan warded di wad 2 years ago, HOD pun dah datang minta maaf, datang bersama MO lady tersebut. 

Syaitan dan nafsu, biasalah, nak buat kita geram.
Sebab Yana rasa cam MO tu (she's quite a best friend to my SIL) tak ikhlas pun nak minta maaf kat Yana. Ntah lah. Tak ada pun Hajar kata dia really say sorry ke apa, tak ada weh.

Alhamdulillah 'ala kulli hal. 

ูˆَุฃُูَูˆِّุถُ ุฃَู…ْุฑِู‰ٓ ุฅِู„َู‰ ูฑู„ู„َّู‡ِ ۚ ุฅِู†َّ ูฑู„ู„َّู‡َ ุจَุตِูŠุฑٌۢ ุจِูฑู„ْุนِุจَุงุฏِ

"... Dan aku serahkan segala urusanku kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Melihat keadaan hamba-hamba-Nya".
[Surah Mukmin / Ghafir: ayat 44]

UPDATE : Kerana Allah, Yana dah maafkan dia. Orang buat kita, Allah sentiasa ada untuk kita. 

Yana berkongsi cerita, betul-betul untuk share ibrah. Agar tiada yang lalui apa yang Yana dah lalui. Nyatakan pendapat dengan baik, doktor tak makan orang pun!

Alhamdulillah.

So the rest is history. 

Tengoklah budak Naura solehah ni dah besar subhanallah! #MasyaAllah #Tabarakallah 




Ada ke yang berjaya baca sampai habis? Please do search pasal kelas or seminar gentle birth ok ❤️ at least kita equipped diri kita dengan ilmu sebagai ikhtiar hamba. Selebihnya kita perlu sangat banyak banyakkan doa, letak pergantungan yang sangat sangat tinggi pada Allah dan tawakkal sepenuh hati padaNya. 

Boleh baca sini, pengalaman Yana bersalin Noah anak ketiga Yana, di GH Seremban, HTJ antara yang tinggi kelahiran c-zer 
➡️ Hampir Bersalin di Khemah Swab HTJ
https://sarah-al-haura.blogspot.com/2023/11/hampir-bersalin-di-khemah-swab-htj.html

#BBAstory
#BirthBeforeArrival
#homebirthstory
#homebirthMalaysia
BBA story
Birth before arrival 
Bersalin di rumah
Home birth story Malaysia 

Friday, April 7, 2023

Dahsyatnya Balasan Bersangka Buruk


Penuh ibrah (ibroh = pengajaran) kisah di bawah. 

DAHSYATNYA BALASAN BERSANGKA BURUK

Sekiranya kita melihat sesuatu yang buruk pada orang lain. Ia adalah cerminan untuk diri kita. Kerana hanya mereka yang hatinya bersih, akan dapat melihat kebaikan pada orang lain. Semoga kita semua boleh melihat kebaikan di dalam orang lain, dan semoga kita dapat bersangka baik dengan makhluk Allah. 

Pada zaman Nabi Musa, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mencuri. Sudah empat puluh tahun dia mencuri. Suatu hari, dia terlihat Nabi Musa sedang berjalan. Terlintas di hatinya untuk berjalan bersama dengan Nabi Musa. Katanya;

"Kalaulah aku dapat berjalan bersama dengan Nabi Musa, mudah-mudahan ada juga keberkatannya untuk aku.”

Tetapi setelah difikirkannya semula, dia tidak jadi melangsungkan niatnya itu. Dia berkata;

"Aku ini hanyalah seorang pencuri. Manalah layak pencuri macam aku ini, berjalan bersama dengan seorang Nabi.”

Sejurus kemudian, dia terlihat pula seorang abid (ahli ibadah) berlari-lari anak mengejar Nabi Musa dari belakang.

Si abid ini telah beribadah secara istiqamah selama empat puluh tahun dan dikenali orang. Si pencuri itu berkata di dalam hatinya;

“Baik aku berjalan bersama dengan abid ini. Moga-moga ada juga baiknya untuk aku.”

Lantas si pencuri menghampiri si abid dan meminta kebenaran untuk berjalan bersamanya.

Apabila ternampak sahaja si pencuri, si abid terkejut dan terus merasa takut. Dia berkata di dalam hatinya;

“Celaka aku! Kalau si pencuri ini berjalan bersama aku, takut-takut nanti rosak segala kebaikan dan amalanku.”

Si abid terus berlari laju supaya si pencuri tidak dapat ikut. Si pencuri tadi terus mengikut si abid kerana hendak berjalan bersamanya.

Akhirnya kedua-dua mereka sampai serentak kepada Nabi Musa. Nabi Musa terus berpaling dan berkata kepada mereka berdua;

“Aku baru sahaja mendapat wahyu dari Allah
. Supaya memberitahu kamu berdua bahawa : segala amalan kamu telah dihapuskan oleh Allah.”

Maka terkejutlah si abid dan si pencuri tadi. Berbahagialah si pencuri kerana segala dosanya mencuri selama empat puluh tahun telah diampunkan oleh Allah. Celaka dan dukacitalah si abid kerana segala amalan dan ibadahnya selama empat puluh tahun telah ditolak dan tidak diterima oleh Allah."

Rupa-rupanya si pencuri itu, walaupun kerjanya mencuri, dia tidak suka akan perbuatannya itu. Dia miskin dan tanggungannya amat banyak. Masyarakat ketika itu sudah rosak, dan orang kaya enggan membantu fakir miskin. Dan dia mencuri kerana terpaksa.

Oleh itu, setiap kali dia mencuri, dia amat merasa bersalah dan berdosa. Jiwanya terseksa dan menderita. Selama empat puluh tahun dia menanggung rasa berdosa itu dan selama itu juga jiwanya parah menanggung derita. Selama empat puluh tahun hatinya merintih meminta belas kasihan, keampunan dan mengharapkan kasih sayang Tuhan.

Si abid pula, amat yakin ibadahnya mampu menyelamatkannya. Dia yakin ibadahnya itu, akan dapat membelinya Syurga. Setiap kali dia beribadah, dia rasa dirinya bertambah baik. Setiap kali dia beribadah, dia rasa dirinya bertambah mulia.

Selama empat puluh tahun si abid ini mendidik hatinya supaya merasa lebih baik dan lebih mulia setiap kali dia membuat ibadah. Hingga dia rasa dirinya mulia dan tidak layak bergaul, inikan pula berjalan bersama orang yang hina dan berdosa. Dia rasa dia hanya layak berjalan bersama para Nabi.

Maha Suci Allah yang mengetahui segala isi hati manusia. Yang tidak melihat akan amalan-amalan lahir tetapi apa yang ada di dalam hati. Yang menilai hamba-Nya mengikut apa yang termampu oleh hamba-Nya dan tidak lebih dari itu. Yang menguji manusia dengan ujian kesusahan dan nikmat kesenangan untuk mengetahui siapa di kalangan hamba-hamba-Nya yang benar-benar berjiwa hamba dan merasa bahawa Allah itu Tuhannya.

#CopyPaste
16 Ramadan kareem
Jum'ah Barokah. 
2023.
Hamba rindukan Ar-Rahman. 
Mantin, Negeri Sembilan. 

Sunday, January 2, 2022

Gigi Geraham Bongsu

 #2021memory


"Orang kata sakit cabut gigi ni sikit lagi macam sakit contraction bersalin."

Betul la tu.

Then ada lagi satu jenis sakit.

Sakit bengkak susu.

Memang sakit sangat masya'Allah.


Yana jenis bila gigi geraham bongsu yang sakit, biasanya memang akan TAHAN DAN TAHAN sampai la dah tak boleh tahan langsung. Sebab takut nak cabut gigi! 


Siapa je yang tak takut nak cabut gigi? Gigi geraham lak tu! ๐Ÿ˜‚


Geraham bongsu last kali ni, 2 tahun lebih Yana tahan nak cabut even dah sakit dan berlubang sikit demi sikit. Isyh.


"Ngeri lah nak cabut gigi ni!" 


Gambar atas tu fresh, baru 3 jam keluar dari bilik dentist di KK Pergigian Kerajaan — biasanya amek masa 2 minggu untuk elok macam gambar bawah. 


Tapi mana nak sangka masya' Allah, kali ni kejap sangat nak baik! Pulak tu langsung tak sakit seriously! 


Bayangkan tak sampai 48 jam dah kecut elok, tengok gambar bawah tu! 


Subhanallah tak sangka kan? 


Dan rupanya cuma sapu Aloe Gelly je yang just RM60 tu. Yang ahli VIP (diskaun 30% less SEUMUR HIDUP tanpa perlu maintain bulan bulan dan tak perlu efektif bulanan) dapat la harga jimat, cuma RM42 je. 


Camni. Maksud Yana, kita selalu dengar orang kata, 


"Alahh benda murah biasanya bukan bagus mana pun." 


Ya Allah rupanya dalam Forever memang tak leh pakai langsung dah istilah ni!


Kualiti premium kayangan siap multipurpose TAPI! 

Tapi harga mampu milik bukan mampu tengok ๐Ÿ˜ 


⛔️ Kepala memang seriously LANGSUNG TAKDE denyut menggila! 

⛔️ Tak perlu ubat tahan sakit! 

⛔️ Tak sakit LANGSUNG kat gusi berlubang! 


๐ŸŒฑ Aloe vera ada efek anti radang + cooling + merawat + menyembuh dengan izin Allah ๐Ÿ˜


— Nurdiyana binti Masri

Gigi geraham bongsu semua dah cabut, yeayy alhamdulillah! 


#TrueStory #BlessRizqGroup #BRG #DiamondRizqGroup #FamilyMagika

Thursday, September 10, 2020

Nikmat Itu Ujian, Vice Versa

Ujian itu nikmat, 
Nikmat itu ujian.

Dalam ujian, akan ada terselit nikmat Allah. 

Dalam nikmat, akan ada terselit ujian Allah. 

Allah mengkehendaki, agar sentiasa kita gilirkan sabar dan syukur. 

Agar tika bersedih, tak terlalu sedih, kerana nikmat Allah ada dalam ujian kesedihan itu 

Agar tika gembira, tak terlalu gembira, kerana ujian Allah ada dalam ujian gembira itu. 

Sabar dan syukur, pastikan usah hilang dari kehidupan kita.

Tika diberi nikmat, syukur lah bekal nya. 

Tika diberi ujian, sabar lah bekal nya.

Derita tak lama, 
Bahagia tak kekal, 
Sabar dan syukur jadi bekal.

#yanamenulis #nurdiyanamasri


Wednesday, September 9, 2020

Muflis Hingga Dipenjara

DULU MUFLIS KINI JUTAWAN - KISAH MERYEM OZETEKIN FBO DARI TURKEY.

Meryem & suaminya Selim ร–ztekin merupakan distributor H****life sebelum join Forever. Beliau join syarikat tersebut selepas diisytiharkan muflis dalam perniagaan tradisional yang dijalankan oleh suaminya dengan harapan income dari H****life dapat membantu mereka untuk menjelaskan hutang.

Namun lain jadinya apabila bonus yang dibayar 'ciput' sangat. Tak padan dengan usaha yang diletakkan.

Masa tu beliau sebenarnya sudah pun di hubungi oleh Imam Mehmet Ali nak bercerita tentang business FOREVER tapi ditolak mentah-mentah sebab tak berminat dengan business MLM. Pada mereka buat MLM ni 'SAMA JE MACAM YANG LAIN'.

Selim suami kepada Meryem pernah masuk penjara akibat MUFLIS sebanyak 3 kaligara-gara hutang yang terlalu banyak dan tak boleh selesai. Namun sepanjang dalam penjara Selim tak pernah menangis kerana kegagalannya.

Dia hanya senyum dan sentiasa berkata kepada dirinya sendiri, 

"Sesungguhnya Allah SWT sedang mengujiku. Bersabarlah. InsyaAllah semuanya akan menjadi lebih baik selepas ini."

Apabila sudah tiada hala tuju untuk menjana pendapatan nak bayar hutang, mereka mula ingin tahu tentang FOREVER kerana Imam Mehmet Ali sangat konsisten berhubung dengan Meryem untuk memberi penjelasan tentang business FOREVER. Satu PELUANG diberikan kepada Imam Mehmet Ali, mereka bersedia untuk mendengar tentang FOREVER.

Kini 8 tahun sudah berlalu. Hari ini Meryem menjana pendapatan 6 angka setiap bulan bersama FOREVER & berjaya melangsaikan hutang piutang mereka dengan pendapatan LUAR BIASA dari FOREVER.



===

Ada yang pernah kecewa dengan sistem dan marketing plan oleh previous networking business? Apa kata give it a try untuk start new dengan Forever. 

Bagi Yana, Forever ni platform yang Allah jawab setelah Yana merintih padaNya awal Februari 2020 lepas. Alhamdulillah usaha tak menggila seperti dulu pun, tapi income lebih selesa. Syukur dengan rahmat Allah. 

Sebab tu Yana rasa, Yana tak boleh duduk diam. Yana kena tolong juga siapa siapa yang memerlukan. Yana yakin, ada orang yang seperti Yana juga; surirumah yang mahu anak membesar di depan mata tapi dalam masa yang sama, nak juga turut sama membantu tahap kewangan dan family's financial. 

Tak semestinya nak 2K sebulan. Kadang dapat cari income tambahan RM300 sebulan dari rumah pun, sesorang tu dah raaa bersyukur sangat sangat dah kan. 

Roger je Yana k. 013-201 4648. Kalau leceh nak save, meh tekan je SINI k. Terus direct bawa korang ke wasap Yana dah tu. 

Thursday, June 25, 2020

Saya Cuma Nak Share Kebaikan Je, Tak Nak Train Orang! Ehh Pun Boleh!

Jujur cakap, Yana terdetik hati nak cuba bisnes Forever lepas stalk FB upline Yana, Manager Salimah.

To be honest, Yana bukan friend FB dia pun ๐Ÿ˜† Yana memang dah few days tau dia dah buat Forever, nampak dekat wasap status. Tapi buat dunno jela sebelum ni. Tiba tiba satu malam tu, tengah borak dengan kakak kandung on the phone, kakak Yana kata,

"Eh Na, Salimah dah buat Forever la."

Tauuu, jawab Yana. Nampak dekat wasap status dia. Ma**er Cery tu pun dah buat Forever tau.

Kakak Yana kata, "Mesti ada sebab kan, kenapa dia buat Forever."

Ayat tu.

Hanya beberapa patah perkataan itu saja, dah cukup buatkan hati Yana bergetar masya Allah.

Apa lagi, habis je kami bergayut, laju je kubuka efbi, taip nama Salimah. 

"Hah keluar pun. Laa aku dengan kak Salimah ni tak friend rupanya kat FB."

Tarikh tu Yana ingat. 7 Februari 2020 malam. Yana ingat lah sebab iols tak tidur malam tu oiii gara gara stalk FB kak Salimah sejak hujung Januari 2020 ๐Ÿ˜†

Dari situ baru tau,

"Oo upline kak Salimah ni Mami Cery rupanya. Sah! Memang Forever ni best. Sebab tu diorang boleh nak buat Forever ni. Meh aku tengok sikit kat Google, apa yang best tu."



Godek punya godek dekat website FBO warga India, nahhh dapat jawapan subhanallah.

"Sistem tak gunakan kaki la beb subhanallah! Tak gunakan sistem point dalam pemberian bonus, sebab bonus diberi based on HARGA RUNCIT."

Harga runcit katekoooo. Haa gituuu punya terkejut.

๐Ÿ”นNak rank up hanya perlu cc. 
๐Ÿ”ธNak kejar car bonus hanya perlu cc.
๐Ÿ”นNak kejar trip hanya perlu cc.

Setiap belian terkumpul, nanti hujung tahun boleh tebus cc terkumpul untuk dapatkan produk free. Pilih nak produk mana yang kita berkenan. Ahli bisnes atau guna sendiri, semua boleh tebus. 

Tudiaa, ini sudah bagus!

Sistem Forever sangat meraikan 3 golongan :

๐Ÿ”นGOLONGAN PERTAMA 
Suka guna produk. Segan nak share kat orang lain. Tak nak bisnes. 
➡️ Beli beli beli, cc terkumpul boleh dapat produk free. 
Untung ✅


๐Ÿ”ธ GOLONGAN KEDUA
Suka guna produk. Suka share dekat orang lain. Share dekat ramai sangat orang lain.
➡️ Beli beli beli, eh terjadi VIP pulak asbab suka share kat orang. Dah jadi VIP bolehlah daftarkan ahli. Terus Forever kasi bonus based on harga runcit.
Untung ✅


๐Ÿ”น GOLONGAN KETIGA
Suka guna produk. Suka share dekat orang lain. Suka jugak nak train dan ajar berniaga dekat ahli bawahannya.
Forever kasi pulak Gem Bonus sebanyak 11% total untuk si Business Trainer ni.
Untung ✅

Nampak tak, kita nak makan sendiri pun untung. Kita nak makan sendiri dan cuma nak share je pun tetap untung berganda. Kita nak makan, nak share dan nak ajar orang lain pun untung berganda ganda!

Subhanallah!

Yana gugel produk produk, gugel fungsi produk, taip je di gugel imej : Kebaikan Arctic-Sea, terus keluar infografik.

Info dalam bentuk gambar, Yana lagi suka belajar dalam bentuk camni. Lebih mudah faham. Blaja sendiri gaisss malam tu jugak gaisss.

Gugel lagi testimoni. Fuhhh dahsyat subhanallah! 

"Forever punyalah ohsem cenggini, kenapa aku baru tau ni!!!" 

Dah jelas, dah tekad, ku tanya Allah. Esok paginya 8 Februari, wasap kak Salimah.

Berlakon nak beli madu! ๐Ÿ˜†

Tapi memang nak cuba madu Forever pun! Sebab memang sejenis suka madu dari dulu.

The rest is history.

Lepas dah cuba madu, Aloe Berry Nectar, AVG dan Aloe Peach, perghhhh. Paling tak sangka sangat, aloe vera gel ni biiznillah boleh berjaya hilangkan gelaran HANTU KEK yang Yana pegang dengan jayanya sejak sekolah menengah.

Dekat SAKTI dulu, tanya lahh budak budak ex 5 Delima,

"Siapa r budak perempuan yang suka Squiggle tu? Asal rehat je, dia beli Squiggle merah dengan mocha tu."

Yana yakin insya Allah diorang akan jawab,

"DIYANA! DIA HANTU SQUIGGLE!"

Hantu Squiggle. Hantu pavlova. Hantu kek. Hantu pastry.

Bayangkanlah, minum AVG dan Aloe Berry Nectar, fuhhh lalu tepi gerai kek dan pavlova, tak rasa nak makan hoii! Subhanallah sedihh ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜†

Ternyata hijrah ke arah kebaikan itu perit dan pahit ๐Ÿ˜†

But since umur dah genap 30, bagus lah dah mula berjinak nak jaga pemakanan, kurangkan manisan pastry, kek kek ni. Insya Allah cuba kurangkan sugar intake dalan kehidupan seharian. 

Itulah sikit sebanyak macam mana kisah Yana bermula dengan Forever.